Tekst: Petra Kokeza / Rovena Trivanović

Srednja škola Bol provodi Erasmus +(KA2) projekt “Be a responsible part in the digital world of tomorrow”  ( Kako odgovorno koristiti modernu tehnologiju) od 1.9.2017. godine u sklopu kojeg su voditeljice istog, profesorice Petra Kokeza i Rovena Trivanović zajedno sa 13 učenika posjetile Finsku, Poljsku, Italiju i Grčku te sudjelovale na aktivnostima učenja, podučavanja i osposobljavanja.  Za provedbu projekta Srednjoj školi Bol je odobreno 25 000 eura od čega joj je dosad uplaćeno 20 000 eura i u njemu osim Hrvatske sudjeluje 5 zemalja ( Finska, Poljska, Italija, Grčka, Njemačka).

Tjedan od 23.9. do 27. 9. 2019. je bio rezerviran za radni tjedan partnera u Bolu, na otoku Braču. Plan rada je obuhvaćao posjet Sinju, Muzeju Alke i imanju Mustang, kao i posjet Zmajevoj špilji uz stručno vodstvo Zorana Kojdića. Zahvaljujući svemu što su vidjeli, čuli i doživjeli na izletima, učenici i nastavnici- sudionici projekta ( 34 učenika iz 6 zemalja i 15 profesora) izrađivali su digitalne postere, kviz Socrative te Sway prezentacije.

Budući da je cilj projekta poučiti učenike i nastavnike o kvalitetnoj komunikaciji licem u lice s posebnim naglaskom na online komunikaciju, organizirali smo dva dvosatna webinara sa našim švedskim prijateljima, supružnicima Sussan Öster i Urbanom Norlingom. Gospođa Öster se bavi promocijom zdravlja i zdravog načina života i certificirani je trener te zajedno s mužem piše knjige u suradnji sa Ministarstvom obrazovanja. Gospodin Norling se bavi obrazovanjem  na polju individualnog i grupnog razvoja.

Zajedničkim snagama smo osmislili online radionice tijekom kojih smo razgovarali o komunikaciji, kvalitetnoj komunikaciji, pozitivnoj povratnoj informaciji, što znači osjećati se važno, kompetentno i simpatično, što to znači biti odgovoran građanin i najbolja verzija sebe, što znači biti odgovoran digitalan građanin i kako pomoći drugima da to postignu i budu najbolje verzije samih sebe.  Misao vodilja nam je bio citat američke pjesnikinje, spisateljice, plesačice, kondukterke, borca za građanska prava, Maye Angelou koji glasi : ” People will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.”

Zahvaljujući stručnosti voditelja radionice i kreativnim vježbama, saznali smo neke nove stvari o sebi i drugima te se povezali na poseban način.

Sussan Öster i Urban Norling su se odrekli svog honorara u iznosu od 400 eura i u dogovoru sa voditeljicama projekta ga odlučili donirati udruzi Brački pupoljci.

Ovim putem im još jednom zahvaljujemo kao i svim sudionicima projekta jer smo pomogli utkati još jednu kap u ocean dobrote.