Tekst: Petra Kokeza

Kako početi izvještaj o prekrasnom putovanju u Grčku, kolijevku civilizacije? Sam naslov govori o kompleksnosti te zaista impresivne zemlje bogate mješavinom kultura, tradicija, mitologija i vjerskih uvjerenja.

Naša prva postaja je bio grad Thessaloniki (Solun) u kojem smo boravili od petka (1.3.2019.) do ponedjeljka (4.3.2019.). Thessaloniki je izgrađen u 3. stoljeću prije Krista, ime je dobio po sestri Aleksandra Velikoga, a osnovao ga je njegov nasljednik Cassander.  Od svog osnutka pa do danas grad je iskusio utjecaj kršćanske, židovske i otomanske kulture, veliki požar koji je potpuno uništio neke njegove dijelove i zbog svega toga danas u arhitektonskom smislu izgleda pomalo kaotično.

Naravno da smo posjetili neke od najznačajnijih znamenitosti poput Bijele Kule (koja je nekada imala obrambenu funkciju i kasnije služila kao zatvor) i uživali u gradskoj panorami s njenoga vrha, crkvu sv. Dimitrija, zaštitnika grada, koja nas je oduševila mozaicima, ikonama i kriptom koja je nekada bila rimsko javno kupalište. Užitak je bio prošetati i po Forum Romanum-u, osjetiti kako je gledati predstavu u njegovom teatru i posjetiti muzej ispod zemlje koji je posvećen povijesti ovoga veličanstvenoga grada.

Budući da volimo pješačiti, popeli smo se i na stari grad gdje smo posjetili zoološki vrt, a nismo propustili ni šetnju po najpoznatijoj i najprometnijoj promenadi u gradu.

Ono što nas je rastužilo su prosjaci, psi lutalice i prljave ulice i nadamo se da će se to promijeniti u budućnosti.

Ponedjeljak  (4.3.2019.) je bio rezerviran za odlazak u Katerini, ljupki gradić u podnožju Olimpa gdje smo se sastali sa ostalim timovima te dio učenika smjestili u host obitelji, a mi ostali smo odsjeli u hotelu Orfeas u centru grada.

U utorak  (5.3.2019.) su svi timovi došli u privatnu školu Platon koja je vrtić, osnovna i srednja škola i trenutno radi na 17 Erasmus+ projekata. Nakon obilaska škole, učenici su podijeljeni u 4 međunarodne grupe tako da su dvije grupe radile na temi Internet safety, a dvije su bile poučavane o radu na platformi  Moodle. Radni dan smo završili u 16.30.

U srijedu (6.3.2019.) smo oko 10 sati krenuli na cjelodnevni izlet u južnu Pieriu. Najprije smo posjetili arheološko nalazište Dion gdje je Aleksandar Veliki prinio žrtvu bogovima prije nego što je krenuo u osvajanje tada poznatoga svijeta. Nalazište krase svetišta božice Demetre, javna kupališta, kazalište koje je i danas u upotrebi… i najbolja voda koju smo pili na ovom putovanju. Nakon Diona smo nastavili do zamka Platamona  gdje smo uživali u srednjovjekovnim zidinama i ingenioznosti njegovih graditelja. Ručali smo na otvorenom, u parku Litohoro gdje smo upijali sunčeve zrake i sakupljali energiju za šetnju po Olimpu.

Olimp…. Neopisivo je gledati u njegove snijegom prekrivene vrhove, slušati huk vode, pratiti stazu do prekrasnog vodopada i prisjećati se slika bogova, njegovih stanovnika o kojima smo čitali kao djeca , ne sluteći da će nas život iznenaditi i da ćemo u sebi vrištati od sreće što smo među sretnicima koji su iskusili njegovu surovu ljepotu. Tu nije bio kraj iznenađenjima. Zadnji dio programa je bio posjet manastiru sv. Efraima gdje žive i rade redovnice. Da bismo mogli uživati u ljepotama samostana i njegovim crkvama i kapelicama morale smo obući suknje ili se ogrnuti maramama (koje samostan ima u šarolikom asortimanu) jer ženama nije dozvoljeno boraviti na tom mjestu u hlačama. Ispunjeni bojama, zvukovima, oduševljenjem i novim spoznajama kućama/hotelima smo se vratili u večernjim satima.

U četvrtak (7.3. 2019.) smo opet bili u školi, nastavljajući rad na sigurnosti na internetu i platformi Moodle, pripremajući prezentacije o našim domovinama, pravilnom korištenju Interneta i izradi kvizova.
U petak (8.3. 2019.) smo otišli na košarkašku utakmicu kako bi podržali naš Platon tim (koji je i pobijedio), a popodne smo proveli u školi gdje su učenici u međunarodnim timovima i parovima predstavili svoje uratke. Uslijedila je podjela certifikata i zahvale za prekrasan tjedan nakon čega smo zaključili radni tjedan u školi. Navečer su se svi timovi našli u gradu gdje smo iskusili tradicionalnu grčku voltu- neobaveznu šetnju.

U subotu (9.3.2019.) smo zajedno sa ostalim timovima ponovno otišli u Thessaloniki gdje smo uživali u šetnji gradom, lijenom ispijanju kave i posjetu Muzeju fotografije gdje su nas pojedini prizori natjerali da se zamislimo nad društvom u kojem živimo. U 5.30 smo se pozdravili sa finskim i poljskim Erasmus+  timom te se predvečer vratili u Katerini gdje smo imali nekoliko sati sa druženje sa grčkim timom, a onda je došao trenutak za pakiranje.

Naš povratak kući je započeo u nedjelju ( 10.3.2019.) u 9 sati odlaskom iz Katerinija prema Thessaloniki-u, letom preko Frankfurta ( koji je bio turbulentan i na kojem smo iskusili dramatično slijetanje zbog jakog vjetra), Zagreba i Splita, gdje smo sretno sletjeli u 22.10.

Zahvalne na ovom prekrasnom iskustvu, kažemo Efharisto i herete!

Srednja škola Bol (Antea Jerčić, Sara Marinković, Karla Rakela, Iris Stančić, Petra Kokeza i Rovena Trivanović)