Drugu godinu zaredom Srednja škola Bol na Braču poziva na upis učenike iz cijele Hrvatske nudeći dobre uvjete i stipendije za pojedine smjerove.

Iako mala  otočna škola, Srednja škola Bol se pokazala kao kvalitetna škola, naime, njezini učenici postižu odlične rezultate na državnoj maturi, učeničkim natjecanjima, a oni koji završe gimnaziju upisuju željene fakultete.

S ciljem upisa većeg broja učenika u idućoj školskoj godini 2019./2020., Srednja škola Bol poziva na upis i učenika izvan Bola i samog otoka, iz cijele Hrvatske, nudeći im dobre uvjete. Trenutno Srednju školu Bol pohađaju učenici iz 15 županija, što je doprinijelo kvalitetnijem pristupu odgoju i obrazovanju djece koja pohađaju školu zbog razvijanja posebnosti kroz uvažavanje različitosti. 

Srednjoškolsko školovanje u Bolu ima brojne prednosti, od uvjeta školovanja, do osiguranog zaposlenja (za turističke smjerove), zbog kojeg danas najviše brinu roditelji i mladi koji tek ulaze u sustav obrazovanja.

 

Kuharima i konobarima mjesečno 1.200,00 kuna

U idućoj školskoj 2019./2020. godini, nastava u Srednjoj školi Bol odvijat će se u četiri programa:

  • gimnazija,
  • turizam i ugostiteljstvo.

U okviru turizma i ugostiteljstva, nude se tri programa za zanimanja: turističko- hotelijerski komercijalist kao četverogodišnji strukovni program, te kuhar i konobar, kao trogodišnji strukovni program.

Naime, svi učenici koji ispunjavaju uvjete za upis u učenički dom, ostvarit će pravo na potpuno besplatan smještaj i prehranu u novom učeničkom domu (troškove će sufinancirati Općina Bol).

Učenici koji upišu program za zanimanje kuhar ili konobar, ostvaruju pravo na punu stipendiju od 1.200,00kn mjesečno. Stipendiju osigurava hotelsko poduzeće Hoteli Zlatni rat d.d. i Bretanide Resort d.d. Učenicima je osigurana praktična nastava, zaposlenje i smještaj tijekom školovanja u ljetnim mjesecima.

Osiguran posao nakon mature

Također im je osiguran  posao i smještaj nakon završenog obrazovanja. Učenici koji upišu program za zanimanje Turističko-hotelijerski komercijalist imaju mogućnost polaganja državne mature i upisa na željene studijske programe. Ukoliko ne žele nastaviti obrazovanje, imaju mogućnost stalnog zaposlenja uz osiguran smještaj u hotelskom poduzeću Zlatni rat d.d. ili nekom drugom bolskom hotelu.

Za učenike koji u bolsku srednju školu budu svakodnevno putovali iz drugih bračkih mjesta, osigurana je jednokratna pomoć od 2.000 kuna kao pomoć za učenike putnike.

Praksa je pokazala da učenici koji upišu Opću gimnaziju uspješno polažu ispite državne mature i upisuju željeni fakultet.

Novi laptopi ili tableti na korištenje

Nadalje, svi upisani učenici na korištenje dobivaju novi laptop ili tablet, čime se osigurava pristup svim digitalnim obrazovnim sadržajima.

Ovaj projekt ima punu podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, Splitsko-dalmatinske županije, Općine Bol, bolskih gospodarskih subjekata i cijele lokalne zajednice.

Uz sve navedene pogodnosti za buduće bolske srednjoškolce, valja istaknuti da obrazovanje na otoku ima dodatnih posebnosti i ljepota, kao što su život u maloj prijateljskoj zajednici, u razredima s manjim brojem učenika što jamči kvalitetu pedagoškog rada, boravak i školovanje u prekrasnom okolišu mora i borova, te osiguran potreban mir za učenje.