Tekst: Josipa Martinić | Foto: Duje Krstulović

Klesarska škola u suradnji sa Srednjom školom Bol i osnovnim školama na Braču održala je Dan Erasmusa 15.10.2020.

Dani Erasmusa (Erasmus Days) 2020 diljem Europe slavili su se od 15. do 17. listopada. U Hrvatskoj se ova lijepa proslava održala na više od sto lokacija (dječjih vrtića, osnovnih i  srednjih škola, sveučilišta te nevladinih organizacija) od ukupno čak 5024 diljem planeta što je, unatoč pandemiji, rekordan  broj održanih događaja  na Danima Erasmusa. Događaji su bili raznovrsni, od izložbi  i kvizova do radionica i predavanja, a ono čime se Klesarska škola može pohvaliti jest da je u ovim izazovnim vremenima u kojima se mnogi koriste različitim online platformama uspjela ugostiti učenike osnovnih škola sa cijelog Brača, uz poštivanje fizičke udaljenosti i ostalih epidemioloških mjera, te im ponuditi uistinu atraktivan program. 

Program Klesarske škole službeno je prijavljen pod imenom „Otočki dani Erasmusa – iskoristi priliku“ koji možete  vidjeti  na  linku.

Vanjska suradnica, pravnica Karmela Šegvić, bila je autorica i koordinatorica radionice sastavljene od četiri edukativna dijela: prvo su se u sklopu okrugloga stola svima predstavile učenice Srednje škole Bol, Iris Stančić i Mia Pivčević, “erasmusovke” koje su podijelile s ostalim učenicima neke od divnih iskustava sa svojih Erasmus+ putovanja, nakon čega se putem Skypea sa svojim “francuskim” Erasmus+ doživljajima  javila i bivša učenica Klesarske škole, Barbara Tomić. Uslijedila je zanimljiva prezentacija o Europskoj uniji s pripadajućim Kahoot! kvizom za prisutne učenike (troje najboljih primilo je i  vrijedne nagrade),  a naposljetku i  radionica s glinom. Nastavnik Uvoda u kiparsko modeliranje, akademski kipar Emil Trutanić, sudionike je upoznao s glinom  i sastavom materijala uz pripadajući kreativni rad – učenici su, prigodno, imali zadatak u grupama izraditi od gline logo eura – službene valute Europske unije.

Treba napomenuti da su na ovom događaju zasluženo priznanje i nagrada dodijeljeni Stipi Kusanoviću, učeniku 3.a razreda koji je za projekt u kojem sudjelujemo, Stone and Wood, izradio pobjednički logo na čemu mu od srca još jednom čestitamo.

Dinamično jutro završeno je a gdje drugdje nego u klesarskoj radionici – tamo su bračke osmaše dočekali naši maturanti s meštrima koji su ih oduševili svojim radom.

Hvala  Osnovnoj školi Pučišća,  Osnovnoj školi  Bol,  Osnovnoj školi  Vladimira Nazora iz  Postira, Osnovnoj školi Supetar i Osnovnoj školi Selca na sudjelovanju u ovom zabavnom projektu, kao i njihovim pratnjama  – nastavnicama i stručnim suradnicama, a posebna  zahvala ide sjajnom timu Agencije za mobilnost i programe Europske unije koji nam je po koji je poslao svoje promotivne materijale  i  dao  još više  do  znanja  da  je  Erasmus+  projekt  kao  program  Europske  unije  za obrazovanje i osposobljavanje mladih sjajan pogled u budućnost Europe.

Nadodali bismo još i da Klesarska škola trenutno provodi četiri projekta: Women in stone, Wood and stone, Vocations in stone i BIMstone, a o kojima više možete pronaći na novoj web stranici škole.