Tekst: Petra Kokeza | Foto: SŠ Bol

Nakon duge stanke od druženja uživo, ali ne i rada, ponosno možemo reći kako je Srednja škola Bol ponovno imala priliku biti domaćin ERASMUS+ susreta, ovoga puta projekta pod nazivom ˮA Healthy Taste of Inclusionˮ. Projekt potiče učenje o gastronomiji država sudionica, ali s naglaskom na zdravoj prehrani. Također pomaže u razvijanju vještina komunikacije na engleskom jeziku te naravno obogaćuje znanje o kulturi zemalja sudionica. 

Ugostili smo partnere iz Italije, Češke i Slovačke, a susret se održao u razdoblju od 20. do 24. rujna 2021. godine uz vodstvo naših profesorica Petre Kokeze, Rovene Trivanović, Lucije Carević Brešković, Eme Stančić i Dragice Marčić.

(20.9., ponedjeljak) Naše je druženje započelo u ranim jutarnjim satima kada smo iz Splita krenuli prema Nacionalnom parku Krka kako bismo odmah na početku susreta partnerima predstavili prirodno bogatstvo naše zemlje i Dalmacije. Tamo smo uz vodstvo turističkog vodiča razgledali park i upoznali se s njegovom kulturnom baštinom. Brodom smo došli do gradića Skradina iz kojeg smo krenuli nazad za Split. Do Bola smo došli katamaranom kako bi se učenici i profesori smjestili u hotel u kojem će boraviti.

(21.9., utorak) U utorak smo započeli s radom u školi, gdje su učenici bili podijeljeni u grupe koje će naizmjenično obrađivati CLIL lekcije ili kuhati. Prva CLIL lekcija odnosila se na povezanost hrane i tradicije te važnost i simboličnost obroka i zajedništva koje donosi, a koje su  s vremenom izgubljene. Otkrili smo različitosti gastronomske ponude i cijena na vjenčanjima u našim zemljama. Druga je grupa uz profesoricu Dragicu Marčić učila praviti tradicionalnu bračku tortu, hrapaćušu, i fritule. Ovom prilikom zahvalili bismo barba Leu Laliću koji je pomogao pri uređenju i pripremi škole.

(22.9., srijeda) U srijedu smo nastavili s radom u školi. Druga se CLIL lekcija odnosila na ˮfood insecurityˮ te njegove uzroke i posljedice. Navečer su se učenici i profesori zabavljali na zadnjoj „bolskoj litnjoj noći“, oproštaju od ljeta ili kako ga nazivamo “Adio lito”. Imali su priliku iskusiti gastronomsku ponudu na štandovima te uživati u muzici uživo i plesnoj izvedbi s vatrom.

(23.9., četvrtak) U četvrtak je jedan dio učenika dovršavao svoje CLIL lekcije, dok je drugi dio uz profesoricu Dragicu Marčić učio praviti hrustule, tradicionalnu dalmatinsku slasticu. S radom smo završili do ručka, a nakon ručka otišli smo na izlet brodom do Hvara koji će naši partneri zasigurno pamtiti. Od srca zahvaljujemo profesoru Branku Karmeliću i njegovom sinu Milanu Karmeliću bez kojih izlet ne bi bio moguć.

(24.9., petak) U petak smo na samom početku radnog dana obilježili Europski dan jezika. Svaka je država predstavila par brzalica (tongue twisters) specifičnih za svoj jezik i izvela pjesmu. Naši su učenici recitirali pjesmu ˮI’ve learned“, Maye Angelou. Učenica Leona Stančić recitirala je pjesmu na latinskom jeziku, a profesorica Ema Stančić održala je prezentaciju o ˮslow foodu“. U međuvremenu smo zaigrali igru ˮTalk to me my friendˮ u kojoj su učenici i profesori izvlačili papiriće s rečenicom napisanom na različitim jezicima te su ju trebali pokušati pročitati. Naš bivši učenik Marin Karmelić i učenica Lucija Ivičić pokazali su našim partnerima ljepotu dalmatinske i hrvatske glazbe izvevši 3 pjesme. Učenici su do ručka imali vremena pripremiti se za prezentiranje svojih radova. Nakon ručka svi smo se okupili kako bi svaka grupa mogla predstaviti svoje radove i zaključke, pa su tom prilikom učenicima i profesorima podijeljena zaslužena priznanja te su svi međusobno razmijenili darove i oprostili se.

Željni druženja i rada uživo uživali smo u ponovnom susretu s našim partnerima, podsjetili smo se važnosti i ljepote naših ERASMUS+ projekata te se veselimo idućem susretu i ugošćavanju novog projekta!