Tekst: Sanja Baković

Zadivljujuća je kreativnost kao i vještine koje posjeduje Sumartinka Sandra Marčić, udana u Bolu gdje živi dugi niz godina. Ona slika, plete, šiva, izrađuje nakit, veze, pravi kolače, pokrenula je vlastitu proizvodnju meda, a radi sve to prirodno, skromno i jednostavno. Mnogi su zapazili njezine prekrasno oslikane pčelinje košnice na putu između Bola i Murvice, u predjelu Vranina. Sa suprugom sad već nekoliko godina ima košnice i proizvodi pčelinji med, a u tu se aktivnost posve zaljubila, i dobro se izvještila i educirala u ozbiljnom procesu proizvodnje meda.

U posljednje vrijeme izrađuje nakit od smole u koji ugrađuje bilje koje skuplja na području Bola i Murvice, tako u nakitu nalazimo cvijeće, školjke i prirodne materijale, pa oni koji žele od nje mogu kupiti autentičan suvenir i u svojem privjesku, naušnicama ili narukvici odnijeti sa sobom dio Bola u obliku cvijeta, oblutka ili slavnog “kamena sreće”.

To je još odavno u meni od kad znam za sebe, uvijek sam nešto izrađivala i konfete za vjenčanje sam sama napravila. Bili su mi dosadni i prazni kupljeni pokloni i čestitke pa sam uglavnom dosta toga sama pravila, kukičala, sašila, pekla bilo što, ali da nije kupljeno. Što se tiće pčela, to je posebna priča zajedno sa suprugom, njega sam isto zarazila jer to moraš volit.  U svemu vidim nešto za izradu, volim posebno od recikliranih materijala nešto novo napravit.

– rekla nam je Sandra Marčić, kada smo je pitali o njezinim kreativnim pothvatima. Ona izrađuje i nevjerojatno originalne torbe od novinskog papira koje slaže posebnom tehnikom, takve su torbe vrlo tražene, neke je već poslala i izvan Hrvatske. Vidljivo je da ova samozatajna umjetnica iskreno i od srca uživa u svim malim čudima koja stvara svojim rukama, posve nenametljivo, kao da se podrazumijeva da radi to što radi, nešto poput udaha i izdaha. Kada na ja jednom mjestu čovjek samo pročita čime se Sandra bavi, ne zna bi li prvo navalio na njezine hrustule, krempite i arancine, ili se okitio tirkiznim nakitom s kamenčićima s bolskim plaža, uzeo nekoliko torbica za večernje izlaske, ili kupio nekoliko boca meda. U svakom je njezinom artefaktu dio Bola i dio ljubavi za stvaranjem za koju je sretan svaki čovjek ako je osjeti i pronađe u bilo kojem području djelovanja, a još kad kao Sandra Marčić nađe tu radost na toliko različitih područja, sigurno predstavlja veliku sreću!