S posebnom radošću predstavljamo i posebnu rubriku našeg portala,  u kojoj će sve osim ovog uvoda biti po našu, na bolski, PO BOLSKU.

Pripremili smo za objavu brojne stare i uglavnom nikad objavljene tekstove naših Boljana, recepte na bolskom, snimke, fotografije, ali više od svega, bolsku riječ u bilo kojem obliku.

Ovo su posljednji retci ovdje pisani književnim jezikom iliti gramatikalno.

Prepuštamo se ljepoti bolskoga izričaja, ali i krasnih savjeta, priča, recepata i sjećanja.

Započinjemo s prigodnim tekstom o tome kako se bolski govor gubi, a radi se o  prijepisu prve stranice  iz rukopisne ostavštine Jurja Vodanovića (1934. – 2006.) Rukopisnu zbirku priča o Bolu i Boljanima zapisao je krajem devedesetih godina prošlog stoljeća Boljanin Juraj Vodanović, a ona predstavlja pravo blago jezika, povijesti i običaja. Priče ćemo polako otkrivati, ali uz brojne druge doprinose koje očekujemo od naše Fany Katić, Lovre Karmelića, Siniše Soljačića, Cede Marinković…

Za početak donosimo:
Juro Vodanović – Bolski govor
Fany Katić
– videosnimka pripreme bolskog kolača – Cviti s dodatkom pisanog recepta ( snimano i pripremljeno za potrebe obrane diplomskog rada o bolskome govoru).

Uživajte!

 

Napomena:
Budući da je bolsko č izgovorom između postojećih standardnih afrikata /č/ i /ć/, u  rubrici koristimo samo jedan zajednički afrikat bliži tvrdom č koji zbog malog izbora u fontu ovdje označavamo sa /ĉ/.