U Bolu izložba fotografija “Hvala ti otoče”

Na inicijativu i u organizaciji Centra za kulturu Općine Bol, a u suradnji s Pokretom otoka, udrugom koja se već dugo i intenzivno zalaže za poboljšanje kvalitete života na otocima, u Bolu se u petak 28. srpnja u 21.30 sati u galeriji Doma kulturu otvara izložba “Hvala ti otoče”. Bit će izložene fotografije grupe autora, s naglaskom na bolske i bračke autore, ali i ostale otočke amaterske i profesionalne fotografe, okupljene u Facebook grupi “Otočna fotografija”.

Posebno mjesto na izložbi imat će fotografije plaže Zlatni rat i akcije “Zauzeto” iz travnja ove godine, kada su Boljani zajedničkim snagama spriječili davanje plaže Zlatni rat u koncesiju nepoznatoj tvrtki. Tom su prilikom nastale impresivne fotografije snimljene iz zraka, autora Frane Marinkovića, a koje su obišle Hrvatsku i svijet, jer su akciju posebno popratili svi najveći hrvatski mediji. Izložba “Hvala ti otoče” ostaje otvorena do 6. kolovoza, te je dio Ciklusa izložbi 28. Bolskog lita, manifestacije kulture i zabave, koju organizira Centar za kulturu Općine Bol. Posjetitelji će moći kupiti fotografije, a sav prihod od prodanih fotografija namijenjen je Pokretu otoka i daljnjem radu za boljitak otoka i otočana. Živjeti na otoku može samo onaj tko ga duboko voli i razumije jer uz ljepotu otok donosi i posebne izazove. Otočani se s izazovima ipak mogu lakše nositi ako su svjesni ljepote koju istovremeno živimo. Upravo tu ljepotu donosi ova izložba. Fotografije su izabrane kao razglednice i podsjetnici na raj koji otočani ne žele izgubiti.

Više od umjetničkog izraza, ova nam izložba šalje poruku – Hvala ti otoče! Uvod u izložbu “Hvala ti otoče” dat će članovi Pokreta otoka sa Šolte, Hvara, Korčule i Brača kroz konstruktivnu raspravu i izmjenu iskustava s drugih otoka. Centar za mirovne studije i Pokret otoka suorganiziraju raspravu “Javno je dobro” u Centru za kulturu Bol na otoku Braču, koja će se održati prije otvaranja izložbe, u petak 28.07.2017. u 20.00 sati. Nastavno na svakodnevne borbe po cijelom Jadranu za očuvanje naših plaža, luka i općenito pomorskog dobra prošli je tjedan u Puli oformljena inicijativa JAVNO JE DOBRO te će u sklopu događaja Pokret otoka obuhvatiti teme održivog i odgovornog upravljanja pomorskim dobrima.

Cilj Pokreta otoka je informirati otočku javnost o njihovim pravima i obvezama, komunicirati s vlastima da uvrste zahtjeve i primjedbe otočana u nadolazeće izmjene zakona te provoditi lokalne akcije. Kao predstavnici otoka u raspravi će sudjelovati Kuzman Novak s Hvara, Maja Dragojević s Korčule, Andro Nigoević s Brača i Maja Jurišić sa Šolte Javna rasprava je financirana iz projekta Javni interes nije na prodaju, iz IPA 2012 programa EU za Republiku Hrvatsku.