Na novom prijedlogu Zakona o otocima aktivno se radi od ožujka 2017. godine. Organizirano je nekoliko sastanka radne skupine, brojni neformalni sastanci i razmjena mišljenja stručnjaka iz različitih područja razvoja otoka te nekoliko javnih tribina.

TEMELJEM ZAHTJEVA POKRETA DODATNO RAZRAĐEN PRIJEDLOG ZAKONA

Na najavljenu objavu finalnog prijedloga Zakona krajem listopada Pokret otoka javno je reagirao te pozvao članove Ministarstva i radne skupine da se ne žure te da izradi konačnog prijedloga Zakona pristupe sustavnije uzimajući u obzir sve relevantne primjedbe zainteresirane javnosti, a osobito one koji dolaze od samih otočana. Zahvaljujući razumijevanju i podršci te konstruktivnom promišljanju zajedničke suradnje svih uključenih, prijedlog zakona se dodatno izmijenio. Uvršteni su brojni pristigli komentari stručnjaka i organizacija duž cijele obale i otoka koji aktivno djeluju u svojim lokalnim zajednicama te razumiju konkretnu otočnu problematiku. Posljednji prijedlog Zakona o otocima ugodno nas je iznenadio i bitno se razlikuje od verzije s kojom smo započeli te smo izuzetno sretni što možemo kazati da postoji dobra volja državne uprave za aktivno slušanje i podržavanje stajališta i prijedloga ljudi na čiji život utječu zakoni i zakonski akti koji se donose.

PRIHVAĆENI BROJNI PRIJEDLOZI ČLANOVA POKRETA

Na prijedlog Zakona reagirali smo sukladno mišljenju stručnjaka, članova Pokreta te predložili sljedeće izmjene koje su se i uvrstile u konačan prijedlog Zakona:

  • jasnije razlikovanje povremenih i stalnih otočana kroz definiranje pojma otočanina
  • definirani su otoci sa specifičnim područnim ustrojstvom
  • uvrštenje članova civilnog društva i zainteresirane javnosti u savjetodavno tijelo 
  • poticanje društvenog poduzetništva i zadrugarstva na otocima
  • snažnije i konkretnije poticanje djelovanja civilnog društva
  • konkretiziranje načina praćenja otočnih povlastica

 ODRŽANA SJEDNICA RADNE SKUPINE

12.12. se održala još jedna sjednica radne skupine u kojoj je sudjelovala Andreja Baraba, koja se već dugi niz godina bavi otocima i zalaže za njihov odgovoran razvoj. Andreja je današnji dan provela s ostalim članovima radne skupine prolazeći stavak po stavak Zakona kako bi isti bio spreman za daljnju proceduru odnosno e-savjetovanje za širu zainteresiranu javnost.

“Prema riječima Pomoćnice ministrice gđe. Tajane Huzjak, Ministrica i premijer svesrdno podržavaju donošenje ovog zakona. S obzirom na propisanu proceduru, očekivani rok za stupanje na snagu je kraj drugog kvartala 2018. Prijedlozi upućeni na prošlu verziju su uglavnom usvojeni, a općenito je suradnja Uprave na vrlo visokoj razini. Cjelokupan proces odvija u zadovoljavajućem smjeru i dokaz je da dvosmjerna komunikacija daje rezultat. Današnja konstruktivna rasprava i  prijedlozi za doradu biti će u što kraćem roku objedinjeni, ažurirani prijedlog zakona dostavljen članovima radne skupine te nakon toga upućen na koordinaciju ministara, premijeru te na e savjetovanje.” Kratko nas je o rezultatima današnjeg višesatnog sastanka izvijestila Andreja.

ZAKON O OTOCIMA USKORO NA e-SAVJETOVANJU

Aplikacija e-Savjetovanja omogućuje svima zainteresiranima pregled otvorenih javnih savjetovanja, kao i aktivno sudjelovanje u njima. Za aktivno sudjelovanje u javnim savjetovanjima potrebna je registracija u aplikaciju e-Savjetovanja.

Budite i vi dio promjene i svojim aktivnim i konstruktivnim djelovanjem doprinesite kreiranju zakonodavnih okvira i akata koji se tiču vaših prava i oblikovanja životnih okolnosti.

Autorica: Maja Jurišić
Izvor: otoci.eu