Tekst: Inicijativa mladih / Pokret otoka | Foto: Roni Marinković

Kao što smo napisali u prethodnom članku o zaključcima okruglog stola, glavni i najhitniji problemi Bola su:

  • prekapacitiranost područja u sezoni (zahvaljujući preizgrađenosti),
  • infrastruktura koja je neadekvatna i ne može podnijeti dodatna priključenja.

Pošto je problema mnogo, a vremena malo, najbolje se odmah fokusirati na te dvije točke,  koje su i međusobno zavisne.

Jedini logični zaključak je obustava ili moratorij na izgradnju novih stambenih zgrada i hotelskih kapaciteta, dok se ne riješe problemi s infrastrukturom te dok se UPU cijeloga mjesta ne uskladi s kapacitetima plaža i mjesta, koji su u sezoni već višestruko premašeni!. Naravno, znamo da je mnogo zgrada u procesu dovršavanja, te da će se vjerojatno tijekom zime  nadogrđivati još nekoliko kuća itd., što će staviti dodatni pritisak na infrastrukturu, a pogotovo na vodovod i na kanalizaciju. Pošto se radi o već započetim investicijama njihovo zaustavljanje nije ni prikladno. Imajući na umu da se objekti trebaju dovršiti i priključiti na infrastrukturu, ne preostaje nam više nikakav prostor za daljnju izgradnju, barem ne za zgrade sa apartmanima koje će 8 mjeseci godišnje zjapiti prazne!

Pošto je nadogradnja vodovoda tek u fazi planiranja te će zasigurno proći godine dok se sve to realizira, alternativa moratoriju bi bile redukcije vode! Uzimajući u obzir opterećenost ostatka infrastrukture, žiteljima Bola, kao i njihovim gostima, izravno prijeti pad kvalitete života,  kao za vrijeme rata ili u zemljama trećeg svijeta.

Što se tiče daljnje nadogradnje hotela ili kako je u planu povećanje hotela Borak za preko 400%, pitamo se po čemu su investitori obvezni napraviti desalinizator uopće ili desalinizator koji podržava kapacitete hotela, i što će se dogoditi ako dođe do kvara na sustavu, all inclusive gosti će ostati bez vode?! U UPU stoji da je vodovod dužan osigurati opskrbu vodom, kao i HEP strujom za novi hotel.

Trenutno hotel Borak ima 136 soba odnosno 272 kreveta. Novi hotel Borak će imati 456 soba od čega velik broj obiteljskih, četverokrevetnih soba, pa jednostavnom računicom, ako samo 100 soba bude četverokrevetno dolazimo do broja od 1112 kreveta, što je povećanje od 848 kreveta! Realno novi hotel Borak će sigurno primati preko 1200 gostiju u top sezoni.

Razmotrimo nastavak gradnje novih objekata prema sadašnjim pravilnicima u Bolu.

Negativnosti:

  • Zakazivanje ionako preopterečene infrastrukture u vrijeme sezone.
  • Nepovratni zalazak u masovni turizam s gostima niže platežne moći (jer, objekti se kasnije sigurno neće rušiti).
  • Daljnja vizualna devastacija mjesta. Izgled mjesta je jedan od glavnih faktora privlačnosti kod gosta!
  • Dumping cijena smještaja (znatno niža cijena smještaja usred ogromne ponude od strane “investitora” i vlasnika zgrada, kojima iznajmljivanje smještaja ne čini glavne prihode).

 

Prednosti:

  • Više prihoda od komunalne naknade općini. Puno veća amortizacija te jednokratna izdvajanja za infrastrukturu čine ovaj argument u periodu od više godina u najmanju ruku blesavim. Jadna ona općina (a i njeni stanovnici), koja preživljava na konstantnoj izgradnji.
  • Lakša i jeftinija nabavka prve nekretnine. Realno, trenutno tržište u Bolu je zasićeno nekretninama (pogledajte razne agencije i oglasnike). S druge strane, za socijalno ugrožene svaka tržišna cijena je preskupa pa bi rješenje situacije bili POS stanovi.
  • Špekulantska brza zarada.
  • Dobra lokacija za pranje novca, zbog minimalne vjerojatnosti pada cijene nekretnine (sitniš od iznajmljivanja dobro dođe za amortizaciju nekretnine).

 

Kako dalje?

Jednom kad infrastruktura poprati današnje stanje izgrađenosti u Bolu, dolazimo ponovno do iste problematike, jer Zlatni rat neće narasti još 1000 metara, kao ni druge plaže, da zadovolje sve veći broj turista. Jedino je rješenje gradnja objekata s manjim brojem apartmana, od strane samih obitelji iz Bola, te luksuznih vila koje bi imale maksimalnu izgradivost parcele do 20% ili 30% ovisno o poziciji. Takvi objekti zahtjevaju manju amortizciju od apartmanskih zgrada s  9 ili 12 apartmana. Takvi se objekti u špici sezone mogu iznajmljivati po cijeni od 500 do 800+ EUR za noć, dovode elitnu klijentelu, minimalno opterećuju infrastrukturu s obzirom na veličinu parcele, te svojim izgledom i zelenilom pridodaju  atraktivnosti mjesta.