Tekst: Dijana Šabić | Izvor: Otoci.eu | Foto: Dijana Šabić

Na Braču je 8.3. započela provedba projekta Vrijeme u kamenu, u organizaciji udruge Zemlja za nas, a s ciljem obnove suhozida i bunje.

Projekt financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, preko natječaja namijenjenog otočnim udrugama. Ovo nije prvi put da je Zemlja za nas dobila sredstva tog ministarstva, za projekt usmjeren očuvanju tradicijskog graditeljstva – prije dvije godine sagradili su prvu vapnenicu nakon mnogo vremena, također na Braču. Projekt je snažno odjeknuo u javnosti, a privukao je i preko 100 volontera, iz različitih zemalja. Vapnenica je u međuvremenu nasilno srušena, pa su je vrijedne članice udruge, zajedno s lokalnim meštrima i opet brojnim volonterima, prošle godine i popravile.

Ljubav prema suhozidu i tradicijskoj gradnji ugradile su i u projekt Vrijeme u kamenu, kojem je ime dao Darko Rundek.

Ovim projektom obnovit će se ukupno 300 metara suhozida, ali i jedna vrlo posebna bunja. U cijelu priču, uključena je i osnovna škola Pučišća čiji će učenici sudjelovati u edukaciji o tradicijskom graditeljstvu, a podučavat će ih stručnjaci iz udruge Dragodid. Naravno, ništa ne smije proći bez bračkih meštara od suhozida pa će volonteri ove godine imati priliku učiti od meštra Mate Martinovića iz Donjeg Humca, koji će prenijeti svoja znanja i bogato iskustvo i tako, nadaju se organizatori, inspirirati nove generacije suhozidara/ki!

Organizatori su ovim projektom željeli  riješiti nekoliko problema istovremeno – prvi je uočen manjak bračke djece u klesarskoj školi, jedinoj takvoj u ovom dijelu Europe. Drugi je neinformiranost otočana o potporama za obnovu suhozida, koju prati treći problem, a to je neupućenost u same načine obnove, odnosno manjak konkretnih vještina. Organizatori smatraju kako sve ove probleme možemo riješiti, odnosno potaknuti njihovo rješenje ovim projektom, koji će educirati, informirati i na djelu pokazati kako se čuva otočka baština, kako turizam ne mora biti u kontradikciji s održivim razvojem, i kako je budućnost i osobnog i otočkog razvoja upravo u tradicijskim zanimanjima i vještinama.

Suhozidne radionice održavaju se sve do 18.3, a ukoliko bude potrebno (ili ako vrijeme poremeti planove), i dulje. Volonteri su dobrodošli, a organizatori im osiguravaju prijevoz od Supetra do lokacije, tri obroka dnevno, alat za rad i smještaj. Prijaviti se možete ovdje.