Tekst: Maja Jurišić | Izvor: Pokret Otoka / otoci.eu

U utorak, 26.06. u Domu kulture u 17:30h održat će se tribina u organizaciji Pokreta otoka na temu održivog razvoja turizma na otocima te pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i uključe u raspravu.

U posjet nam dolaze novinari francuskog Le monde-a koji u Hrvatskoj rade reportažu o Pokretu otoka, a najviše ih zanima tema održivog razvoja i turizma te načina na koji djelujemo. Namjera nam je upoznati ih s lokalnim izazovima i otočanima koji razmišljaju u dugoročnom i održivom smjeru.

Pošto je popularnost Hrvatske i jadranskih otoka, kao turističke destinacije u stalnom porastu, pojavljuje se i sve veće zanimanje i interes krupnog kapitala za ulaganja u turizam. S obzirom na manjkavost Hrvatskih zakona, pravnu nesigurnost, sveprisutnu korupciju te neinformiranost, otočke zajednice se suočavaju s nepovratnom devastacijom, gubljenjem vlastite kulture i indetiteta, te se nekoć autentična i profesionalna turistička usluga pretvara u globalno generički proizvod sa samo jednim ciljem – profitom! Ovakav scenarij je već viđen nebrojeno puta diljem svijeta, ali postoje i pozitivni primjeri, gdje je turistička ponuda prilagođena mjestu, zajednici i kulturi. Smjer održivog razvoja turizma i njegov uspjeh, najviše ovisi o samoj zajednici, te involviranju, informiranosti te organizaciji lokalnog stanovništva.

Na okruglom stolu raspravljati će se o idućim temama:

  • Općem smjeru otočkog turizma te vezanim zakonima
  • Kako se kao građani i zajednica mogu oduprijeti masovnom turizmu unutar postojećih zakonskih okvira
  • Kako i kome učinkovito prijaviti devastacije na pomorskom dobru
  • Novom Zakonu o otocima te Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama