IFCA Grand Prix Croatia danas završava. U muškoj konkurenciji na prva dva mjesta su hrvatski predstavnici, vodi Enrico Marotti, drugi je Luka Mratović. Kod žena vodi Estonka Brigita Vilop, ispred hrvatske predstavnice Katarine Pelivan.

Napokon uzbudljiv dan na IFCA Grand Prix Croatia regati u Bolu na Braču. Rasčistila se naoblaka koja je sjedila iznad Bola i zapadnjak je mogao normalno se raspuhati. Maestral je držao veći dio dana oko 14 čvorova, tako da je flota od 58 natjecatelja iz 16 zemalja završila prvi plov i odradila veći dio drugog. Brojni turisti na Zlatnom ratu i ostalim prepunim obližnjim plažama Bola mogli su uživati u bravurama ovih brzih windsurfera. Funboard daskaši u disciplini slalom postižu velike brzine i vrlo su atraktivni, adrenalinci koji plijene pozornost.

Hrvatski daskaši u ovoj međunarodnoj floti odlično su odradili posao, prvi plov je pobijedio Enrico Marotti, drugo mjesto zauzeo je Luka Mratović. Marotti je u Bol stigao nakon stanke zbog ozljede.

Došao sam vidjeti kako će to izgledati nakon ozljede, boli me kad jedrim s vjetrom s lijeve strane, međutim trpim i natječem se, to tako ide. Dobro sam startao u finalu prvog plova, bio sam brz i pobijedio. Uvijek mi je drago natjecati se doma, pogotovo kad mi ide dobro

– Enrico Marotti.

Muškarci su odradili i veći dio drugog plova, kvalifikacije i polufinale. Marotti i Mratović plasirali su se u A finale među osam finalista, uz njih od hrvatskih predstavnika i Ante Berlengi. Kao najveći konkurenti hrvatskim daskašima pokazali su se Talijan Bruno Martini i Francuz Thieme Jimmy.

U ženskoj konkurenciji tri glatke pobjede ime Estonka Brigita Vilop, na drugom mjestu je CRO jedro Katarina Pelivan. Žene jedre u jednoj floti, ima ih deset i stoga nema kvalifikacija, ni polufinala.

Puno sam surfala u Estoniji, imala sam dobru pripremu fizičku, nisam radila ništa posebno

– nasmijala se simpatične Estonka, koja je zaista vrlo uvjerljiva na polju, pobjeđuje s velikom prednošću.

Dan će večeras završiti s dobrom zabavom uz Corona party. Sutra je zadnji dan IFCA Grand Prix Croatie, prognoza je dobra, za očekivati je da će drugi plov za muškarce biti završen, a ako bude moguće i treći. Žene će svakako odjedriti još jedan. Proglašenje najboljih je sutra navečer u Bolu u centru, na pozornici Bolskog lita.

U organizaciji Zoo Station Bola i Kluba jedrenja na dasci Podstrana Bol je ovoga tjedna domaćin IFCA Grand Prix Croatia regate, koja je ove godine ujedno Europsko prvenstvo za juniore i veterane. IFCA, odnosno International Funboard class association, već petu godinu zaredom povjerio je jednu od svojih Grand Prix regata Bolu. Povjerenje u ovu destinaciju i domaćina stekli su nakon  dobro odrađenih natjecanja najviše razine – Europskog prvenstva 2014. i Svjetskog 2016. Funboard je daska na kojoj se jedri profesionalni tour, karakterizira je velika brzina, u idealnim uvjetima postiže i preko 30 čvorova brzine, odnosno više od 60 kilometara na sat. Na gotovo identičnoj dasci ruše se svjetski brzinski rekordi. Bol se već odavno dokazao kao odlična destinacija za surfere, stoga ne čudi što se vraćaju svake godine i što se ovdje razvio specifični oblik adrenalinskog turizma.