Tekst: Katarina Kušec | Izvor: Sportski tjednik Max

Točno u onoj maloj sportskoj pauzi između velikih događaja kao što su Europsko nogometno prvenstvo i Olimpijske igre smjestilo se natjecanje koje će zaljubljenike u windsurfing ‘dovući’ u Bol na Braču. Naime, tamo se od 13. do 18. srpnja 2020. godine održava PWA Zoo Station Bol 2020 Slalom World Tour.

Kombinacija vjetra i mora u špici ljetne sezone okupit će natjecatelje u nekoliko kategorija: seniori, U-21, U-17 te U-15, a organizatori s ponosom naglasak stavljaju baš na mlađe kategorije.

Puno mladih talenata

– Da, forsiramo mlađe da bi domaći talenti imali priliku voziti s najboljima. Mladi u zemljama poput Italije, Francuske, Njemačke, Turske imaju u sezoni 10-ak regata visokog nivoa, dok kod nas nažalost nema dovoljno natjecanja gdje se domaći mogu natjecati s mladima iz Europe. Razlog je uglavnom financijske prirode, vani su natjecanja organizirana sa znatno većim financijskim sredstvima pa su naša, koja su još uvijek na razini amaterskog i volonterskog, nezanimljiva – kaže Toni Bulić, jedan od organizatora. O samom natjecanju kaže:
– Natjecanje se održava od 1999. godine. U početku je to bila regata za Hrvatski kup ili prvenstvo, a prvi PWA (do 2019. i jedini) održan je 2004., onda od 2014. IFCA, amatersko Europsko prvenstvo, tri puta te 2016. Svjetsko prvenstvo. Od 2019. je baš PWA, i to nakon odluke da se ide na najvišu razinu.

A natjecanje je to koje su mnogi surferi prepoznali kao kvalitetno. U Bol dolaze svjetski prvaci i olimpijci…

– Do sad su na prijašnjim regatama sudjelovali Pierre Mortefon, koji je aktualni svjetski prvak te svjetski TOP10 vozači, kao i bivši svjetski prvaci, Maciek Rutkowski, Vincent Langer, Bruno Martini, Sebastian Koerdel. Bila je tu i Marion Mortefon, svjetska doprvakinja 2019. Od domaćih snaga na Braču će surfati Enrico Marotti, koji je svjetski prvak iz 2018., višestruki prvak Hrvatske Luka Mratović koji je tri puta bio olimpijac u jedrenju na dasci, a od nada imamo 17-godišnju Laru Bulić koja ima treće mjesto s Europskog prvenstva 2018. do 21. godine, osim toga pobjednica je hrvatskog toura 2019. i pobjednica PWA Bol U-17. Pored nje, velika nada je i 14-godišnji Ian Anić koji ima prvo mjesto s U-13 PWA Bol i najveća je nada u muškoj konkurenciji, i to ne samo u Hrvatskoj nego i šire.
Ova regata na Braču najvišeg je ranga u Hrvatskoj, a nagradni fond bit će joj 15.000 eura. Broj natjecatelja ograničen je na 64 kod žena i 64 kod muškaraca, a uvjeti u Bolu na Braču idealni su za windsurfing.

– Tako je, idealni su jer je cijeli hvarski kanal u istoj snazi vjetra pa nema iznenadnih udara koji bi mogli stvarati probleme.

– A znamo da natjecatelji baš i ne vole gubljenje kontrole tijekom natjecanja. Uobičajena snaga vjetra u Bolu je od 15 do 25 čvorova, što spada u srednje snažne uvjete – objašnjava gospodin Bulić.

Prednosti za turizam

Kako su ondje uvjeti idealni za natjecatelje, tako su idealni i za turizam.

– Prednosti za turizam iznimne su. Naša konkurencija za windsurfing turizam su Lago Di Garda, kanarsko otočje te Grčka i Turska. Na svim tim lokacijama nekoliko je natjecanja te razine gdje turističke zajednice forsiraju natjecanja radi informacija o lokaciji. Surf populacija informativno je vezana za dvije federacije: IFCA (amaterska) te PWA (profesionalna te znatno kvalitetnija) te sve informacije koje idu u javnost o regatama na ovoj se razini izuzetno prate. Windsurfing turisti vraćaju se na mjesta koja su vjetrovita te se u Bolu posljednjih godina, koliko se ovo natjecanje održava, primjećuje sve veći broj turista iz Njemačke, Austrije i obližnjih zemalja koji biraju baš Bol kao destinaciju za odmor. Osim toga Bol ima fantastičan potencijal za sportski turizam, u kojem je windsurfing perjanica.

No, koliko ovo natjecanje znači za samu Hrvatsku pa i razvoj windsurfinga na ovim prostorima?

– Mnogo znači za upoznavanje windsurferske populacije s lokacijom. PWA je generator najkvalitetnijih natjecanja pa svi surferi širom svijeta prate natjecanja i informacije koje dolaze iz Saveza. Samim time doslovno svaki surfer na svijetu istog trena dozna sve o lokaciji, uvjetima te svim novostima oko natjecanja. Nijedan svjetski portal i novine nisu u mogućnosti doprijeti do tolikog broja surfera te im predstaviti lokaciju i sve vezano za uvjete u Bolu.

Poslije Bola – Fuerteventura

Surferi su dobro upoznati sa situacijom, a koliko lokalno stanovništvo prepoznaje događaj i dolazi gledati regate?

– Izvan svijeta surfera u Hrvatskoj je malo ljudi upoznato s tim što se događa na sceni. Kada turisti dođu u Bol, onda se interesiraju te žele probati surfati jer na Zlatnom ratu je nekoliko tisuća gostiju koji uživo vide kakav je to sport. Preko društvenih mreža dijele se slike s Bola sa surferima u pozadini, i to po nekoliko tisuća na dan, to je također jedan od načina promoviranja ovog sporta, ti vizualni doživljaji surferske scenografije idu u svijet – zaključio je Toni Bulić.

Inače službeni kalendar PWA natjecanja kaže kako je regata na Braču sedma ove sezone. Surferi će tamo doći nakon Gran Canarije, a nakon Bola preselit će se ponovno u Španjolsku, ali u 
Fuerteventuru.