Splitsko-dalmatinska županija prva je u Hrvatskoj dobila Studiju prihvatnih kapaciteta turizma na svom području koja je jučer predstavljena u Splitu, uz prostorima županije, uz nazočnost župana Blaženka Bobana, direktora glavnog ureda HTZ-a Kristijana Staničića, državnog tajnika za turizam Tončija Glavine, te direktora TZ županije Joška Stelle.

Stručni dokument  koji daje odgovore na mnoga pitanja održivosti i budućeg planiranja razvoja turizma na prostoru Splitsko-dalmatinske županije, za našu je županiju izradio Institut za turizam.

Otok Brač jedan je od sedam klastera županije za koje je rađena procjena održivog prihvatnog kapaciteta, i prema podacima studije, procjena prihvatnog kapaciteta otoka Brača je 590.000 noćenja mjesečno.

U Institutu za turizam potvrdili su nam da će cjelovita studija biti odaslana svim lokalnim samoupravama, te ćemo stoga detaljnije o sadržajima studije koji se tiču Brača i Bola izvijestiti u nekom od sljedećih tekstova na ovu temu.

Javnosti je dostupna prezentacija Studije na linku, a možete je prelistati u nastavku članka.

Kako je praksa pokazala, studije i strategije mogu ostati samo mrtvo slovo na papiru i kupiti prašnu u uredskim ladicama ako se nakon izrađenog dokumenta ne učini ništa konkretno. Nadamo se da će ova studija pomoći Dalmaciji, Braču i Bolu da razvoj turizma na svojem području planira dugoročno pametno u odnosu na okoliš i domaće stanovništvo.