Tekst: Domagoj Justament | Izvor: HRTurizam.hr | Foto: booking.com Media

Portal Booking.com, po odluci Višeg regionalnog suda u Düsseldorfu, ima pravo zabraniti ugovornim partnerima ponudu hotelskih soba na svojim web stranicama po jeftinijim cijenama nego što se nude na Bookingu.

Odluka je donesena 4. lipnja 2019. godine kada je Viši regionalni sud u Düsseldorfu preinačio prvotnu odluku Saveznog ureda za suzbijanje kartela (FcarO) donesenu 22. prosinca 2015. godine. Booking.com sada može zabraniti ponudu jeftinijih cijena van njihove platforme. To ne ograničava konkurenciju, već osigurava pravednu i uravnoteženu razmjenu usluga, smatra Viši regionalni sud u Düsseldorfu.

Platforma za rezervacije smještaja Booking.com, kao i slične web stranice, koristila je klauzulu u svojim općim uvjetima i odredbama prema kojoj hoteli ne smiju nuditi sobe po nižim cijenama na vlastitim web stranicama. To je poticalo kupce na rezervacije unutar platforme. No, zbog zabrane Saveznog ureda za suzbijanje kartela, te klauzule nisu korištene od veljače 2016. godine.

Međutim, Viši regionalni sud u Düsseldorfu smatra kako ova praksa nije restriktivna za tržišnu kompeticiju. Hoteli bi time mogli privući kupce boljim ponudama na vlastitim web stranicama, a u tom slučaju platforma za rezervacije smještaja ne bi imala pravo na proviziju.

Savezni ured za suzbijanje kartela izrazio je razočaranje presudom suda te donosi odluku o mogućim pravnim lijekovima koji ovise o razlozima za donošenje odluke. Otto Lindner, predsjednik Njemačke udruge hotelijera, izjavio je kako ne razumije odluku jer će zbog nje hoteli biti na milosti i nemilosti platformi za rezervacije smještaja. Booking.com se još nije službeno izjasnio o ovoj odluci.

Senat nije prihvatio žalbu Saveznom vrhovnom sudu o ovom slučaju. Međutim, Savezni ured za suzbijanje kartela još uvijek ima mogućnost podnošenja tužbe zbog neprihvaćanja žalbe. To ujedno znači i da se Savezni vrhovni sud još nije izjasnio po pitanju pravne dopustivosti ovakvih cjenovnih klauzula.