Tekst: Antonia Dobrota | Izvor: Cimerfraj

Na javnoj raspravi je prijedlog novog Pravilnika o članarinama turističkim zajednicama – nema više koeficijenata, plaćat će 55 kuna po krevetu! Obrazac TZ svejedno mora sadržavati podatak o ukupnim primicima domaćinstva.

Pravilnik o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici otvoren je za komentare građana do 13. prosinca ove godine na stranici e-Savjetovanja.

Pravilnik Ministarstva turizma kojim se utvrđuju godišnje stope obračuna TZ članarine, donosi značaju promjenu. Turistička članarina se više neće obračunavati umnoškom utvrđenih stopa za razrede turističkog naselja i ukupnih primitaka domaćinstva, već će se obračunavati po broju kreveta, i to za “svaki krevet”, odnosno “svaku smještajnu jedinicu” u kampu.

Godišnji paušal članarine turističkim zajednicama iznosit će 55,00 kn po krevetu u domaćinstvu, 40,00 kn na OPG-ovima, 90,00 kn u kampovima, kamp odmorištima i kamp odmorištima – robinzonski smještaj te 80,00 kn u kampovima na OPG-ovima. 

Pružatelji ugostiteljskih usluga u domaćinstvima i na OPG-ovima, nadležnoj Poreznoj upravi će dostaviti Obrazac TZ – 2, koji je dio ovog Pravilnika.

Bez obzira na to što se članarine TZ neće obračunavati po ukupnim primicima, u navedeni obrazac ćemo morati unijeti i taj podatak “za potrebe kontrole ukupnog poslovanja” – navodi se u Pravilniku. 

Dakle, slijedi još jedan “penal” ili “kazna po krevetu”, kako to ističe jedan od komentara na prijedlog Pravilnika. Podsjetimo se, turistička pristojba će se od 2020. plaćati i na pomoćne krevete, a za paušal poreza na dohodak, koji se također obračunava po broju kreveta, nemamo jamstva da će ostati na sadašnjim iznosima idućih godina.

Vremena za reakciju je malo, rasprava o Pravilniku o godišnjem paušalnom iznosu članarine TZ je otvorena do petka 13-og. Uključimo se.