Tekst: Nedo Pinezić | Izvor: Nedo Pinezić osobni blog

(„Donesen na temelju članka 15. stavka 7.i 8., a u vezi sa člankom 11. stavkom 1. Zakona o turističkoj pristojbi – „Narodne novine“, broj 52/2019.)

RASPRAVA U KRIVO VRIJEME

Još nekoliko dana moguće je uključiti se u javnu raspravu putem e-savjetovanja po pitanju prijedloga teksta Pravilnika o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe.

Većina građana, kojih se i te kako tiče nova regulacija turističke pristojbe, sada im druge prioritete a dobar dio njih ne vjeruje da svojim primjedbama može išta mjenjati.

Do sadašnje iskustvo je pokazalo da su u pravu. Pa kako će onda izgledati novi namet svim pružateljima smještaja turistima ?

PRIMJEDBE

U članku 2 navodi se razdoblje glavne sezone kao period od 1.4. do 30.9. Ovdje se radi o proširenju glavne sezone koje ne može ničim biti opravdano.

Podizanje iznosa turističke pristojbe za period od 1.4. do 1.7. i od 1.9. do 30. 9. predstavlja preveliki teret u iznosu ukupne cijene boravka turista koja je u tom razdoblju znatno niža nego u razdoblju 1.7. – 31.8.

U članku 2 se navodi i da je najniži iznos turističke pristojbe onaj koji je do sada bio najviši. Takvo povećanje nije prihvatljivo.

Time boravišna pristojba za sav smještaj koji nije u dosadašnjem „A“ turističkom mjestu, drastično poskupljuje. Do sada smo imali četiri razine uređenosti i opremljenosti turističkog mjesta i četiri razine iznosa boravišne pristojbe i sve je već u 2019. poskupjelo u odnosu na 2018.

Da se podsjetimo: povećana je boravišna pristojba za 2019. sa 8 na 10 kn u glavnoj sezoni a sa 6 na 8 kn u pred i posezoni u „A“ razredu,  u „B“ razredu sa 7 na 9 i 5 na 7 kn, u „C“ razredu sa 5,5 na 7 i sa 4 na 5 kn te u „D“ razredu sa 4,5 na 5 i sa 3 na 4 kn. U pravilu radi se o povećanju od oko 25%.

To znači da će najveće minimalno povećanje turističke takse sada iznositi 5 kn po noćenju, odnosno povećati će se sa 5 kn u „D“ razredu na jedinstvenih, najmanjih 10 kn. To je povećanje od 100%. Ukupno povećanje turističke takse od 2018. do 2020 iznositi će 125%.

Najviši mogući iznos je opet duplo veći od navedenog povećanja i u dvokrevetnoj sobi već od 1.4. iznosi gotovo 6 eura, odnosno 40,00 kn kod najvišeg povećanja odnosno 3 eura ili 20 kn kod zadržavanja najnižeg iznosa.

U članku 5 / 2 propisuje se iznos paušalne boravišne pristojbe po krevetu od najmanje 350,00 kn, što je do sada bilo najviše, do maksimalnih 1.000,00 kn po krevetu. I ovdje se događa isto kao i kod plaćanja turističke pristojbe po noćenju, kako je navedeno u primjedbama na članak 2. Zbrojeno sa porezom na dohodak, ovo povećanje „paušala“ postaje preveliko.

U članku 5 su također navedeni paušalni iznosi turističke pristojbe za brodove na kružnim putovanjima u odnosu na maksimalni kapacitet putnika. Za svaki razred kapaciteta broda  propisana je paušalna pristojba prema gornjoj granici kapaciteta, ako se računa iznos od 10,00 kn po putniku.

Ovakav prijedlog nije prihvatljiv . Turistička pristojba se može obračunati samo po stvarnom putniku kao i lučka taksa a prema listi putnika. Ako je to 10,00 kn onda je umnožak broja putnika i iznosa od 10,00 kn osnova za plaćanje turističke pristojbe.

OPTERETI MAGARCA DOK NE PADNE NA KOLJENA

Općenito je novo povećanje turističke pristojbe neprihvatljivo u godini kada bilježimo smanjenje dolazaka , noćenja i cijena u svibnju i prvoj polovici srpnja, dakle u periodu obračuna maksimalne turističke pristojbe.

Također je neprihvatljivo uvođenje istog iznosa turističke pristojbe za sva turistička mjesta bez obzira na njihovu komunalnu opremljenost i raznovrsnost usluga u mjestu. (Mjesto bez trgovine, bez parkirališta, bez uređenih cesta i nogostupa, bez javne rasvjete i sl. Izjednačeno je sa najrazvijenijim mjestima). Ovime je turistička pristojba izgubila svoj originalni smisao (poboljšanje uvjeta boravka turista) i pretvorila se u običan turistički porez.

Umjesto rasterećenja troškova poslovanja u godini u kojoj ćemo se boriti za svakoga gosta i kada zaista neće imati tko raditi, ovim se potezom turizam stavlja u još nepovoljniji položaj .

Ostaje i ono osnovno pitanje: Kako se i gdje troši novac od turističke pristojbe i koji su rezultati trošenja tog novca ? Sudeći po startu ovogodišnje glavne sezone, dobar dio tih sredstava nije pametno uložen. A radi se o velikim novcima.