Tekst: Goran Rihelj | Izvor: HRTurizam.hr | Video: Nedo Pinezić

Overtourism je riječ koja dominira zadnjih par godina na globalnoj turističkoj sceni i stvara velike probleme i izazove turističkim destinacijama.

A korijen problema je rezultat lošeg upravljanja ili ne bavljenjem strateškim i održivim razvojem turističkih destinacija. Tema oko koje se vode velike rasprave na globalnoj sceni, no ne dovoljno i u Hrvatskoj. Mi se više bavimo brojkama i statistikama, a najmanje rješenjima i pravim temama.

Postoje razna rješenja i prijedlozi, a jedna od rješenja kako se boriti s ovim velikim problemom je – Manje je više, ili fokusirati se na kvalitetu, a ne kvantitetu. To svakako nije jedino rješenje niti se može samo jednom mjerom zatvoriti cijeli krug. Kako i sami znamo, turizam nije jedna industrija, nego vertikalno i horizontalno veže i utječe na razne industrije. Zato je imperativ gledati širu sliku i baviti se strateškim upravljanjem i razvojem.

Upravo na temu problematike “Overtourism i upravljanje” kroz video Mala škola turizma, pozabavio se alfa i omega obiteljskog smještaja u Hrvatskoj i vrsni stručnjak u turizmu – Nedo Pinezić. U videu Pinezić odlično na jednostavan i praktičan način objašnjava fenomen prekomjernog turizma kroz prikaz prelijevanje posude.

Što se događa kada imamo previše dolazaka u neku destinaciju ili previše vode u posudi i želimo spriječiti prelijevanje? Rješenje je vrlo jednostavno i logično.

Saznajte u ovom odličnom kratkom i praktičnom videu koji najbolje objašnjava pojam Overtourism ili prekomjernog turizma.

 

Mala skola turizma, 1. epizoda:Overtourism i upravljanje

Gepostet von Nedo Pinezić am Donnerstag, 12. Dezember 2019