U Bolu sad svi već primjećuju pad broja gostiju, a zamjetno je manje dolazaka i noćenja u odnosu na prošlu godinu. U prvih 5 mjeseci Bol je zabilježio pad od nešto ispod 1% dolazaka, ali uz skoro 12% manje noćenja, dok je sam 5. mjesec u minusu preko 17% u dolascima i minusu od preko 24% u noćenjima. Prosječan boravak turista za prvih 5 mjeseci je pao s 5,25 na 4,66 noćenja po dolasku, a ako gledamo samo 5. mjesec taj je pad 5,61 na 5,12 noćenja po dolasku.

Najveći pad u dolascima i noćenjima i ove godine ponovo bilježe kampovi, čak 71% manje dolazaka u 5. mjesecu, ali ‘samo’ 20% noćenja manje. Valja naglasiti da su u tom segmentu apsolutne brojke dosta manje pa postotak izgleda dramatičnije nego što ustvari jest. Kampovi sudjeluju s manje od 2% ukupno ostvarenih noćenja u Bolu. Osim kampova, najveći pad u stvarnim brojevima je primjetan u hotelima (-11.120 noćenja), dok je u privatnom smještaju broj turista pao 7% u odnosu na prošlu godinu, s smanjenim brojem noćenja od 6%.

Razloge za nešto manji broj noćenja u Bolu možemo tražiti na više razina: u prvom redu to su vremenske (ne)prilike, u igru su se vratili turistički divovi Sredozemlja nakon smirivanja političke situacije i situacije s migrantima (Grčka i Turska), a kod nas su na krilima rezultata proteklih godina mahom svi dionici u turizmu podigli cijene, naročito u vanpansionskim uslugama što ostavlja negativan utisak gostima.

Važno je napomenuti da se Hrvatska kao destinacija počela na emitivnim tržištima doživljavati kao skupa destinacija, što će i dalje biti jako negativan faktor u odluci gostiju da izaberu Hrvatsku kao svoju destinaciju za odmor.