Tekst: Goran Rihelj | Izvor: HRTurizam.hr | Foto: Vlada RH | Video: Vlada RH

Na jučerašnjoj 150. Sjednici Vlade RH usvojen je reformski paket turističkih zakona.

Riječ je o konačnim prijedlozima zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, o članarinama u turističkim zajednicama te o turističkoj pristojbi, a koji je Vlada danas uputila u Sabor.

Tri turistička zakona koja je Vlada danas uputila u Sabor velik su reformski i decentralizirajući iskorak, jer se velika sredstva i odlučivanje prepuštaju gradovima i županijama, ocijenio je ministar turizma Gari Cappelli na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade te dodao kako su spomenuti zakoni reformski i idu za unapređenjem sustava turističkih zajednica i njegovim usklađivanjem s modernim trendovima.

Cappelli: Tri nova turistička zakona velik su reformski i decentralizirajući iskorak

Cappelli je poručio i da ti zakoni idu k tome da turističke zajednice (TZ) postanu financijski samodostatne kao i da se više bave upravljanjem destinacijama.”Ovo je jedan od prvih koraka da konačno stavimo sve na svoje mjesto i da vidimo da li uopće upravljamo destinacijama, da li to radimo dobro i koliko je uopće u nekoj destinaciji turista. U tome važnu ulogu preuzima i sadašnji Glavni ured HTZ-a koji postaje praktički agencija za marketing, nešto poput ”Visit Britain”, njemačke turističke organizacije i dr.”, rekao je Cappelli.

Istaknuo je i da se zakonom o TZ potiče i udruživanje TZ-ova, što se već i prije donošenja zakona događa na terenu, primjerice u imotskom kraju, a slično najavljuju i iz Gorskog kotara, s Kvarnera, Hvara, Makarske rivijere i drugdje, što je po njemu dokaz da se ide u dobrom smjeru.

Vezano uz Zakon o članarinama u TZ-ovima ministar Cappelli istaknuo je da se sa 28 stopa za obračunavanje te članarine došlo na pet, s čime se gospodarstvo rasteretilo za 11 milijuna kuna. Također se 21 djelatnost oslobađa plaćanja te članarine, dok su neke nove djelatnosti uvedene, poput banaka.

Više će se poticati kroz fond za turistički nerazvijena područja i kontinent, za koji će se izdvajati 9 posto u odnosu na dosadašnjih 7,5 posto, a od tih sredstava će se u razdoblju od pet godina dodjeljivati sredstva regionalnim TZ-ovima koje ostvaruju manje od 500 tisuća kuna prihoda godišnje, i to kao razliku do iznosa od 500 tisuća. No, nakon isteka pet godina sredstva će se raspoređivati TZ-ovima i regionalnim i lokalnim na tim područjima putem javnog natječaja“, objasnio je Cappelli, dodajući da se time želi sve izjednačiti da jednako ‘startaju’.

Zakon o turističkoj pristojbi propisuje da se ubuduće visinu njena iznosa više neće određivati uredbom Vlade, nego će je određivati županijske skupštine, a ministar će pravilnikom propisivati samo minimalne i maksimalne iznose, primjerice od 10 do 15.

Uveli smo i novost od 2 posto i u članarinama i u turističkim pristojbama za projekte i programe udruženih TZ-ova, a bitna stvar kod pristojbe je i uvođenje mogućnosti naplate za kruzere u pomorskom prometu i prometu na unutarnjim vodama, ali se odluka o tome prepušta gradskim vijećima, ako žele mogu uvesti“, kazao je Cappelli.

Uskoro na red dolazi i zakon o turističkom zemljištu

Najavio je i da uskoro ide izmjena zakona o turističkom zemljištu, što je važno za investicije, kao i da se priprema izrada nove strategije razvoja hrvatskog turizma od 2020. na dalje, čime će, po ocjeni Cappellija, “ova Vlada i prije isteka mandata donijeti najbitnije zakone za turizam, a koji su se čekali zadnjih 20 godina, kako bi poticali daljnja ulaganja i dobili jači, bolji i efikasniji sustav koji je potreban u turizmu” zaključio je Cappelli.

Očekujue se da se zakoni na saborskom dnevnom redu nađu već idućeg tjedna.

 

Prijedlozi zakona:

1.Prijedlog Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma

2. Prijedlog Zakona o turističkoj pristojbi

3. Prijedlog Zakona o članarinama u turističkim zajednicama