Tekst: Goran Rihelj | Izvor: HRTurizam.hr

Nakon što je hrvatski ministar turizma iznio plan otvaranja ljetne turističke sezone, koji predviđa da će do kraja svibnja putovanja biti olakšana za Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Češku i Slovačku, a tokom lipnja za Njemačku, Poljsku, te iza toga i za ostale zemlje koje imaju slično sigurnu epidemiološku situaciju.

Iz Hrvatske udruge turizma objavili su plan otvaranja turističkih objekta. Plan otvaranja turističkih objekta predviđa da će se do kraja svibnja otvoriti kampovi u Istri, Kvarneru i Dalmaciji te neki hoteli, a tijekom lipnja očekuje se potpuno otvaranje većine hotela i svih ostalih turističkih usluga u destinacijama, ističu iz HUT-a te dodaju:

Hrvatska ima sjajnu epidemiološku situaciju, a za većinu je gostiju s ključnih emitivnih tržišta dostupna kao autodestinacija. Hrvatski turistički sektor standarde sigurnosti je prilagodio nacionalnim i međunarodnim preporukama te goste dočekujemo spremni

izjavio je direktor Hrvatske udruge turizma, Veljko Ostojić.

Hrvatske granice otvorene su za dolazak turista. Prilikom ulaska turisti moraju imati potvrdu rezervacije smještaja, te na granici dobivaju upute za siguran boravak u zemlji.

U izradi je i turistička aplikacija, kojom će gosti unaprijed moći najaviti svoj dolazak i koja će omogućiti da prelazak granice bude brži. Aplikacija će omogućiti da do kraja mjeseca bude uveden i „fast line režim ulaska za turiste u Hrvatsku.

Tijekom lipnja očekuje se i da će države iz glavnih hrvatskih emitivnih tržišta omogućiti svojim građanima da nesmetano putuju u Hrvatsku i nazad, s obzirom na preporuke koje je izdala Europska komisija i činjenicu da je Hrvatska jedna od država s najmanjim brojem zaraženih osoba u Europi.

Hrvatski hotelijeri i turistički djelatnici dočekuju spremni otvaranje sezone. Svi standardi sigurnosti boravka gostiju implementirani su u smještajne objekte, restorane i ostale turističke sadržaje prema preporukama hrvatskih epidemiologa, Svjetske zdravstvene organizacije i s obzirom na preporuke s ključnih emitivnih tržišta.

Hrvatska je cijelo vrijeme trajanja epidemije vrlo efikasno upravljala krizom, te je prema ocjenama međunarodnih organizacija jedna od najuspješnijih zemalja u borbi s Covid-19 epidemijom.

Novi slučajevi zaraze trenutno se pojavljuju samo sporadično te Hrvatska ima jednu od najboljih epidemioloških situacija na Mediteranu. Zdravstveni sustav i sustav javne zaštite u Hrvatskoj su odlično reagirali na krizu i suzbili širenje epidemije. Hrvatski zdravstveni sustav kapacitetima je spreman za pravovremenu reakciju u slučaju eventualne pojave virusa.

FACT SHEET – HRVATSKA LJETNA SEZONA 2020. – Osnovne informacije 

 1. HRVATSKA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA MEĐU NAJBOLJIMA U ZEMLJAMA MEDITERANA  
 • Hrvatska je prema svim pokazateljima jedna od najboljih EU zemalja, kad je epidemiološka situacija u pitanju
 • Novi slučajevi zaraze virusom COVID -19 pojavljuju se samo sporadično u jednoznamenkastim brojkama
 1. HOTELI, KAMPOVI I SMJEŠTAJNI OBJEKTI PRIMJENJUJU NAJVIŠE STANDARDE SIGURNOSTI
 • Svi turistički kapaciteti kao i restorani u Hrvatskoj pripremljeni su za restart sezone u novim uvjetima
 • Primjenjuju se najviši epidemiološki standardi, kako bi se osigurala sigurnost kako za turiste, tako i za djelatnike te lokalno stanovništvo
 • Hrvatski zavod za javno zdravstvo definirao je mjere za sve koji rade u turizmu kako bi se za goste osigurala maksimalna zaštita
 • Uz preporuke lokalnih epidemiologa, hrvatski hoteli i kampovi u svom radu primjenjuju najviše standarde koje propisuju globalni certifikati sigurnosti i zdravlja
 1. PROTOKOL NA GRANICAMA  

Za strane turiste koji su državljani zemalja EU prilikom ulaska strani državljani trebaju predočiti jedan od dokumenata:

 • rezervaciju smještaja u hotelu, kampu ili drugoj vrsti smještajnog objekta;
 • ugovor o zakupu u kampu;
 • ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma;
 • potvrdu o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma ili
 • vaučer putničke agencije.

  Dokument kojim se potvrđuje rezervacija smještaja u Hrvatskoj mora sadržavati: 

 • mjesto/adresu smještajnog objekta na kojoj će gost boraviti,
 • kontakt broj telefona i
 • duljinu boravka tj. datum kada gost planira izlazak iz Republike Hrvatske.

Osim potvrde rezervacije razlozi za ulazak u Hrvatsku mogu biti:

 • poslovni razlozi / gospodarski interes: poziv gospodarskog subjekta, interes gospodarskog subjekta za dolazak pojedinca, poziv na poslovni sastanak, vlasništvo nad nekretninom ili plovilom (ili nositelj leasinga za plovilo), vlasništvo nad trgovačkim društvom ili članstvo u upravi trgovačkog društva,
 • neodgodivi osobni razlozi
 1. USKORO APLIKACIJA ZA TURISTE ZA ULAZAK U HRVATSKU i FAST LINE
 • Do kraja svibnja bit će lansirana i aplikacija putem  koja će turisti moći najaviti svoj dolazak u Hrvatsku. Ta najava će im omogućiti brži protok kroz granicu
 1. TURISTI NA GRANICI DOBIVAJU LETAK S PREPORUKAMA
 • Za državljane EU ne postoji obveza samoizolacije. Na ulasku u Republiku Hrvatsku na granici turisti dobivaju informativni letak s općim i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
 1. PITANJA O DOLASKU U HRVATSKU
 • Građani iz EU, ali i zemalja izvan EU sve informacije o mogućnostima ulaska u Hrvatsku mogu dobiti upitom na mail adresu – [email protected]
 • Detaljne informacije sa online obrascem, kao i odgovore na najčešće postavljana pitanja možete pronaći na ovoj poveznici
 1. HRVATSKA JE SIGURANA ZA SVE POSJETITELJE
 • Zdravstveni sustav i sustav javne zaštite u Hrvatskoj je odlično reagirao na krizu i suzbio širenje epidemije
 • Hrvatski zdravstveni sustav kapacitetima je spreman za pravovremenu reakciju u slučaju eventualne pojave virusa

DODATNE INFORMACIJE ZA GOSTE IZ POJEDINIH ZEMALJA EU

SLOVENIJA

Ne postoje ograničenja kretanja između Republike Slovenije i Republike Hrvatske za građane Republike Slovenije.

Prilikom turističkog ulaska u Republiku Hrvatsku državljani Republike Slovenije moraju predočiti rezervaciju smještaja u smještajnom objektu. Dokument kojim se potvrđuje rezervacija smještaja u Hrvatskoj mora sadržavati: mjesto/adresu smještajnog objekta na kojoj će gost boraviti te kontakt broj telefona i duljinu boravka tj. datum kada gost planira izlazak iz Republike Hrvatske.

Državljani Republike Slovenije će ulaskom u Republiku Hrvatsku dobiti letak s općim i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ne postoji obveza samoizolacije prilikom prelaska granice između Slovenije i Hrvatske, i obrnuto.

SAVEZNA REPUBLIKA NJEMAČKA

Državljani Savezne Republike Njemačke prilikom turističkog ulaska u Republiku Hrvatsku moraju predočiti rezervaciju smještaja u smještajnom objektu. Dokument kojim se potvrđuje rezervacija smještaja mora sadržavati: mjesto/adresu smještajnog objekta nakojoj će gost boraviti te kontakt broj telefona i duljinu boravka tj. datum kada gost planira izlazak iz Republike Hrvatske.

Za državljane SR Njemačke ne postoji mjera samoizolacije prilikom ulaska u Hrvatsku, nego će ulaskom u Republiku Hrvatsku dobiti letak s općim i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

S obzirom da je Hrvatska članica EU s izrazito dobrom epidemiološkom slikom, većina regija u Njemačkoj ne propisuje obvezu samoizolacije za svoje državljane pri povratku iz Hrvatske. Tako su regije Bavarska, Nordhein-Westfalen, Baden Württemberg, Rheinland-Pfalz i Niedersachsen već ukinule obvezu samoizolacije odnosno karantene za povratnike iz zemalja EU i onih pridruženih Schengenskom sporazumu, a obvezu samoizolacije, odnosno karantene ukinut će i pokrajina Hessen počevši od 25. svibnja (https://www.hessen.de/sites/default/files/media/1vo_corona25.05.pdf)

Putovanje između Njemačke i Hrvatske kroz Austriju i Sloveniju teče nesmetano uz posjedovanje dokumenta kojim se potvrđuje rezervacija smještaja u Hrvatskoj. Svakako preporučujemo provjeru važeće odredbe vezano uz režim graničnih prelazaka prijekretanja na put. Dodatne informacije mogu se dobiti na na sljedećim web stranicama

ČEŠKA, SLOVAČKA, MAĐARSKA

Strani turisti koji su državljani Češke, Slovačke i Mađarske prilikom turističkog ulaska u Republiku Hrvatsku moraju predočiti rezervaciju smještaja u smještajnom objektu. Dokument kojim se potvrđuje rezervacija smještaja u Hrvatskoj mora sadržavati: mjesto/adresu smještajnog objekta na kojoj će gost boraviti te kontakt broj telefona i duljinu boravka tj. datum kada gost planira izlazak iz Republike Hrvatske.

Za državljane navedenih zemalja ne postoji obveza samoizolacije prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, nego će ulaskom dobiti letak s općim i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prema aktualnim i neslužbenim informacijama za građane Češke, Slovačke i Mađarske očekuje se da neće biti potrebno provoditi samoizolaciju prilikom povratka iz Hrvatske od 29. svibnja. Točni datumi bit će poznati narednih dana, o čemu ćemo izvijestitinaknadno.

AUSTRIJA

Strani turisti koji su državljani Republike Austrije prilikom turističkog ulaska u Republiku Hrvatsku moraju predočiti rezervaciju smještaja u smještajnom objektu. Dokument kojim se potvrđuje rezervacija smještaja u Hrvatskoj mora sadržavati: mjesto/adresu smještajnog objekta na kojoj će gost boraviti te kontakt broj telefona i duljinu boravka tj. datum kada gost planira izlazak iz Republike Hrvatske.

Za državljane Republike Austrije ne postoji obveza samoizolacije prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, nego će ulaskom u zemlju dobiti letak s općim i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prema aktualnim neslužbenim informacijama za državljane Austrije očekuje se da neće biti potrebno provoditi samoizolaciju prilikom povratka iz Hrvatske od početka lipnja. Točni datumi bit će poznati narednih dana, o čemu ćemo izvijestiti naknadno.

OSTALE EU ZEMLJE

Strani turisti koji su državljani zemalja EU prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku moraju posjedovati rezervaciju smještaja u smještajnom objektu. Dokument kojim se potvrđuje rezervacija smještaja u Hrvatskoj mora sadržavati: mjesto/adresu smještajnog objekta na kojoj će gost boraviti te kontakt broj telefona i duljinu boravka tj. datum kada gost planira izlazak iz Republike Hrvatske.

Za strane državljane iz ostalih EU zemalja ne postoji obveza samoizolacije prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, nego će ulaskom u zemlju dobiti letak s općim i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prema aktualnim i neslužbenim informacijama za zemlje sa povoljnom epidemiološkom slikom očekuje se da neće biti potrebno provoditi samoizolaciju prilikom povratka iz Hrvatske tijekom lipnja. Točni datumi kao i režimi po pojedinim zemljama bit će poznati narednih dana, o čemu ćemo izvijestiti naknadno.