Tekst: Goran Rihelj | Izvor: HRTurizam.hr

Jučer je putem video poziva održana 65. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice na kojoj su članovi vijeća razgovarali o utjecaju pandemije koronavirusa na turizam te o stavljanju van snage Godišnjeg programa rada i financijskog plana za ovu godinu.

Raspravljalo se o prilagodbama prethodnih odluka vijeća kako bi se što efikasnije prebrodila trenutna situacija i u što većoj mjeri smanjio utjecaj koronavirusa na daljnje poslovanje Hrvatske turističke zajednice.

Na sjednici je također utvrđeno kako će epidemija koronavirusa imati utjecaja na gospodarsku aktivnost u Republici Hrvatskoj, a samim time i na financiranje cjelokupnog sustava turističkih zajednica.

Izvan snage stavljaju se sve odluke Turističkog vijeća iz kojih proizlaze financijske obveze

Sukladno tome, izvjesno je da HTZ neće biti u mogućnosti realizirati u potpunosti Godišnji program rada za 2020. godinu zbog čega je s namjerom omogućavanja efikasnog i brzog djelovanja u cilju prevladavanja financijskih poteškoća i normalnog funkcioniranja HTZ-a u posebnim okolnostima odlučeno kako se izvan snage stavljaju se sve odluke Turističkog vijeća iz kojih proizlaze financijske obveze, ističu iz Turističkog vijeća.

Riječ je o odlukama vezanim uz provedbu javnih poziva i to: udruženo oglašavanjestrateški projekti, Sportska HrvatskaDMK 2020TOP događanja kao i poziv za iskazivanje interesa za provedbu posebnih promotivnih projekata i aktivnosti oglašavanja na emitivnim tržištima u 2020. godini.

Nastavno na navedeno, na današnjoj online sjednici Turističko vijeće je donijelo odluku kojom predlaže Skupštini HTZ-a stavljanje izvan snage Godišnjeg programa rada za 2020. godinu, osim u dijelu koji se odnosi na dosad realizirane aktivnosti.

Smanjenje plaća zaposlenika HTZ-a u visini do 30 posto

Također, vijećnici su usvojili mjeru smanjenja plaća zaposlenika HTZ-a u visini do 30 posto osnovice za razdoblje do uspostave pune likvidnosti ili do kraja tekuće godine, dok će se mjesečna naknada članovima Turističkog vijeća privremeno u potpunosti ukinuti.

Navedena je mjera donesena u cilju očuvanja radnih mjesta i likovnosti za funkcioniranje „hladnog pogona“ s obzirom na gubitak izvornih prihoda (turističke članarine i pristojbe) uvjetovan smanjenjem gospodarskih aktivnosti članova turističkih zajednica te trenutnoj obustavi turističkih kretanja u cijelom svijetu. Isti postotak smanjenja plaća kao za djelatnike u uredu u Zagrebu primijeniti će se i za direktore/voditelje predstavništva u inozemstvu” zaključuju iz HTZ-a.