Tekst: Goran Rihelj | Izvor: HRTurizam.hr

O naporima koje je u oporavak turizma uložila agencija za turizam koja djeluje u sklopu Ujedinjenih naroda, već smo pisali nekoliko puta do sada.

Inicijative koje su pokrenute, razgovori s vladama i pozivi na pomoć malim i srednjim turističkim tvrtkama nisu ostali bez rezultata. Iako to malom čovjeku koji muku muči s otkazanim rezervacijama i vraćanjem kredita ne znači puno, treba naglasiti kako je upravo UNWTO jedna od svjetskih organizacija, koja se u doba krize nametnula kao vrlo važan faktor u kreiranju politike, barem što se turizma tiče.

Najnovija inicijativa, koju potpisuje generalni tajnik UNWTO-a, Zurab Polikashvili je ponovno pokretanje, odnosno restart turizma. Istraživanja koje je proveo UNWTO pokazuju kako se u većem broju zemalja počinju ublažavati ograničenja putovanja, a vlade i privatni sektor zajedno rade na obnovi izgradnje povjerenja i temelja za oporavak. Naime, na već petom sastanku Globalnog odbora za turističku krizu donesene su smjernice za oporavak turizma.

UNWTO – Globalne smjernice za ponovno pokretanje turizma

Ovaj važan dokument prikazuje plan i prioritete za sektor u mjesecima koji slijede, od pružanja likvidnosti ranjivim tvrtkama do otvaranja granica i koordinacije novih zdravstvenih protokola i postupaka. Istodobno nastavljaju se promovirati inovacije i održivost. Na taj način, dok se turizam ponovno pokrećemo, može se izgraditi sektor koji će raditi za ljude i cijeli planet.

Planet? Koliko god to veliko zvučalo tiče se svih nas. Naime UNWTO je započeo suradnju s Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC) radi poticanje oporavka turizma od trenutne krize, uz istodobno promicanje zelenog financiranja kako bi se poboljšala održivost u čitavom lancu vrijednosti turizma.

Što to točno znači? Trenutno u svijetu postoji oko 200.000 hotela koji osiguravaju 18 milijuna kreveta, a predviđeno je još 2,4 milijuna soba. One same predstavljaju 1% globalne emisije stakleničkih plinova i na taj način povećavanje održivosti ovog dijela globalnog turističkog sektora može značajno doprinijeti ciljevima održivog razvoja koji se odnose na klimu. Jedan od glavnih fokusa bit će rad s partnerima iz privatnog sektora na promicanju zelenih financija i razmjeni iskustava u financiranju održivih zgrada.

ODRŽIVI TURIZAM VIŠE SE NE TREBA SMATRATI POSEBNOM NIŠOM
GENERALNI TAJNIK UNWTO-A ZURAB POLOLIKASHVILI

Dakle jedna od posljedica “novog normalnog” stanja bit će veće ulaganje i vjerojatno ubrzavanje razvoja zelenog turizma. Posebice u Europskoj uniji koja ima plan (Green Deal) da do 2050. godine više ne bude neto emisija stakleničkih plinova, a to je moguće samo uz velika ulaganja. Provedba plana već je u tijeku, a to se može vidjeti i po državnim potporama. Naime, velike tvrtke, ako žele potporu moraju dati izvještaj na koji način će državnu pomoć uskladiti s europskim zelenim ciljevima.

Na kraju završit ćemo s riječima generalnog tajnika UNWTO-a: “Održivi turizam više se ne treba smatrati posebnom nišom. Umjesto toga, ova stanka u globalnim putovanjima nudi nam šansu da ponovno razmislimo o turizmu i učinimo čitav sektor održivijim kako rastemo naprijed i jače. Ova nova inicijativa s IFC-om pružit će vrijedne smjernice o održivim investicijama u turizmu koje povećavaju doprinos turizma ciljevima održivog razvoja.