Izvor: index.hr

Danas će Europska komisija donijeti preporuke o relativnom otvaranju granica unutar EU. Ministar turizma Gari Cappelli u emisiji A sada Vlada na HRT-u rekao je kako su se svi ministri turizma složili da treba postojati protokol na razini EU, ali da treba biti svjestan da u epidemiološkoj situaciji nisu svi jednaki.

Granice sa Slovenijom trebale bi biti otvorene već za koji dan.

“Dobar rezultat bilateralnih razgovora sa Slovenijom očekujemo već ovih dana zato što nam je epidemiološka slika slična. Ovim dogovorom, Slovenci kada se vraćaju u zemlju, više neće morati biti u karanteni 14 dana”, rekao je i dodao kako Hrvatska razgovara s još nekim zemljama o otvaranju granica.

Očekuje se značajan broj Slovenaca

Rekao je da kada se riješi protokol sa Slovenijom, očekuje velik dolazak slovenskih turista, posebno zato što njih 110 tisuća ima kuće u Hrvatskoj.

“Siguran sam, ako epidemiološka situacija bude u redu, da ćemo s Njemačkom imati 15.6. dolazak turista bar cestovnim putem“, rekao je ministar.

Naglasio je da je Hrvatska isprovocirala EU da se požuri s preporukama o najbitnijim stvarima, a to je među ostalim i kretanje unutar granica.

Na razini EU smo dogovorili da se granice za treće zemlje ne otvaraju do 15.6.“, rekao je.

Do kraja mjeseca ćemo imati protok s dvije-tri zemlje, a do 15.6. planiramo Njemačku i još neke zemlje“, istaknuo je i dodao kako narudžbe za 7. i 8. mjesec nisu stornirane.

Komentirao domaće goste

Cappelli je rekao da će ove sezone biti popusti za domaće goste.

“Evo, smanjili smo i cijenu ulaznica za nacionalne parkove i došlo je mnogo domaćih turista. Ovim putem pozivam i one koji odlučuju o cijeni ulaznica za dubrovačke zidine da smanje cijene, zato što smatram da je iznos ulaznice od 200 kuna u ovoj situaciji apsurdan”, rekao je i dodao kako će se ovakvo smanjenje cijena preliti i na smještajne kapacitete i jednim dijelom na brodare.

Naglasio je da je vlada krenula i s CRO karticom koja možda ove godine neće biti u punoj funkciji, ali da je ona dugoročni projekt.

“Ovih dana razgovaramo o dodatnim stvarima koje bismo mogli staviti na CRO karticu pa ako uspijemo dogovoriti s poslodavcima, hotelijerima i agencijama da tko ima ovu karticu dobiva i dodatni popust, onda će to imati prve rezultate”, rekao je i dodao kako se nada da će za to biti razumijevanja.

O Croatia Airlinesu

Istaknuo je kako je dogovoreno da ćemo raditi zračne mostove s Croatia Airlinesom zato što je jug Hrvatske potpuno odsječen bez avioprijevoza.

“Iskoristit ćemo našeg avioprijevoznika, za kojega sada vidimo koliko nam je značajan zato što možemo sami diktirati otvaranje pojedinih linija”, naglasio je i dodao kako će Hrvatskoj Croatia Airlines biti „zlata vrijedan”.

Ministar je rekao kako je svjestan da su nove mjere donijele nova ulaganja i pravila za ugostitelje i hotelijere, ali da je to nešto nužno i, kako kaže, ovo je novo normalno te je došlo novo doba za sve nas.

“Što se tiče vaučera, Hrvatska je reagirala među prvima u EU. Dali smo vaučere za turističke agencije koji vrijede 180 dana i mogu se iskoristiti za drugu destinaciju ili reći da želite sljedeće godine ići na istu pa da vam se produži vrijednost vaučera, ili da nakon 180 dana tražite povrat novca koji se mora vratiti u roku 14 dana”, naglasio je ministar i dodao kako to vrijedi za agencije, ali se radi na tome da to vrijedi i za hotelijere i aviokompanije.

Ministar je rekao da je u turizmu otpušteno 10-ak posto radne snage. Naglasio je kako će se ove sezone raditi s domaćom radnom snagom, maksimalno koliko se može.

“Dati ćemo veći napor da kroz razne mjere zadržimo domaće radnike zato što su oni jedna od naših najvećih vrijednosti”, rekao je ministar Cappelli.