Tekst: Goran Rihelj | Izvor: HRTurizam.hr

KORONA – ALARM U HRVATSKOJ: VISOKI PORAST BROJ ZARAŽENIH

HRVATSKA: DNEVNO VISOKI BROJ NOVO OBOLJELIH

U HRVATSKOJ ZNATAN PORAST NOVO ZARAŽENIH COVIDOM19

Medijski hajka i borba doslovno za svakog gosta se nastavlja. Ovo je samo dio naslova, u ovom slučaju opet od njemačkog medija RTL.de, koji je nedavno objavio prošlogodišnje tj. stare snimke sa Zrća, imputirajući kako se u Novalji za vrijeme covida19 navodno skandaloznog partijanja.

RTL.de u svojem članku dalje navodi:

Prema Sveučilištu John Hopkins trenutno potvrđenih infekcija broji se na 4.634 i 128 smrtnih slučajeva uzrokovane sa COVID-19 (stanje od 24. srpnja 2020, 8:34 sati).

VISOKI PORAST BROJ ZARAŽENIH U HRVATSKOJ

Hrvatska se broji kao jedna od zemalja koja je na ovu Pandemiju brzo i učinkovito reagirala i za koju se smatralo da je „KORONAVIRUS-FREE“.  No već tri tjedna u Hrvatskoj se bilježi na dnevnoj bazi visoki broj infekcija.

Velika žarišta infekcije uglavnom se nalaze u glavnom gradu Hrvatske u Zagrebu te na istoku u Slavoniji. Od 25. veljače, kada je potvrđen prvi slučaj Korona virusom pa sve do sada ukupno je testirano 4.634 pozitivnih osoba.

1.112 osoba broje se kao trenutno zaraženima a 3.394 kao izliječeni.

Zanimljiv je i članak oko Slovenije, te pažljivom igru riječi dobiva se drugačiji dojam.

ŠTO TO ZNAČI ZA MOJ ODMOR U HRVATSKOJ? 

Zbog velikog broja zaraza, Slovenija uklanja susjednu Hrvatsku s popisa sigurnih Korona virus zemalja. No za turiste, koji se trenutno nalaze u Hrvatskoj, za sada se neće ništa mijenjati. Međutim, ulazak u Sloveniju ako dolazite iz Hrvatske biti će nešto kompliciraniji. Razlog tome: Hrvatska je sada u Sloveniji svrstana kao zemlja koja se nalazi na „žutoj listi“. Zemlje koje su na popisu „žute liste“, slovenske vlasti puno detaljnije kontroliraju. Rezultat toga mogu biti dulja čekanja na graničnim prijelazima.

KARANTENA ZA POVRATNIKE IZ HRVATSKE?

Njemački turisti, koji se vračaju iz Hrvatske trenutno ne moraju očekivati da će morati ići u karantenu. To će se tek onda morati, u koliko se netko vrati iz jednih od EU-država čiji broj u zadnjih sedam dana broji više od 50 novooboljelih slučajeva na 100.000 stanovnika. Hrvatska je trenutno znatno ispod tih vrijednosti.

PRIJE PUTOVANJA DETALJNO SE INFORMIRATI!

Ministarstvo vanjskih poslova kao i Robert-Koch Institut na svojim web-stranicama pružaju informacije koje zemlje i koje regije se trenutno smatraju kao nesigurna područja.

Sve ove informacije i pravila mogu se na dnevnoj bazi promijeniti. Sve dok Korona-pandemija i dalje zahtjeva mjere zaštite, stoga najbitnije pravilo glasi: uvijek se detaljno informirati i pitati. Službene i obvezujuće podatke pružaju kako savezna vlast pa tako i sama zemlja u koju se putuje. Tko se toga pridržava, ima najbolje mogućnosti za uživanje u opuštajućem i glatkom godišnjem odmoru – te ono najbitnije da ostane zdrav.

Originalni članak RTL.de / Corona-Alarm in Kroatien: Starker Anstieg der Infektionszahlen 

Dok se vodi hibridna borba u medijskom prostoru, svaki ovakav članak u trenutnoj situaciji smanjuje rezervacije.

NJEMAČKO MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA POTVRDILO KAKO JE HRVATSKA SIGURNA DESTINACIJA

No, dok se vodi medijska hajka, u najnovijem izvješću koje je prije dva dana objavilo njemačko Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatska je sigurna destinacija i nema nikakvih ograničenja za putovanje i povratak u Njemačku.

Vlada Republike Slovenije je krenula epidemiološki mapirati i pojedinačno gledati svaku hrvatsku županiju, što je za nas odlična vijest jer da je suprotno zbog epidemiološke situacije već bi cijela Hrvatska bila u crvenoj listi. Isti je prijedlog već tjednima od turističke struke da i Hrvatska javno komunicira i prikazuje selektivno županije, jer je trenutno jadranska Hrvatska na zelenoj epidemiološkoj listi, a što je ključno komunicirati. Svaka poruka i riječ se trenutno pomno važe, a ako mi ne kontroliramo narativ, dok se drugi bave nama – imamo požare na sve strane i ne kontroliramo situaciju.

U kriznom komuniciranju svaka riječ i trenutak je važan, a svaki negativni članak odmah uspori rezervacije i zato moramo reagirati odmah i proaktivno, mi moramo stvarati i kontrolirati narativ.

HUT POKRENUO WEB STRANICU CORONA REGION TRACKER

Ono što je trebala napraviti država napravio je HUT – epidemiološki mapirati i pojedinačno gledati svaku hrvatsku županiju.

Hrvatska udruga turizma jučer je pokrenula web stranicu croatiacovid19.info s ciljem pravodobnog i točnog informiranja javnosti o broju slučajeva COVID-19 u hrvatskim regijama.

Na karti Hrvatska je podijeljena na četiri regije: Sjeverna obala (Istra i Kvarner); Južna obala (Dalmacija); Središnja Hrvatska (Zagreb i okolica) i Istočna Hrvatska.

Podijelite CRT preko svojih kanala, jer tako se informacije brzo i efikasno šire. I mi imamo odgovornost da stalno ističem relevantne informacije, da je Hrvatska sigurna destinacija, kako direktno prema našim gostima, tako i preko naših kanala i društvenih medija.

Komunicirajte sve mjere koje su poduzete, protokole koje imamo, kako ste se vi kao smještajni objekt pripremili, relevantne podatke.

Mnogima smo trn u oku te se želi Hrvatsku staviti na crvenu lisu, a to je vidljivo iz raznih članaka kako iz Italije, Austrije, Njemačke itd… Točni i relevantni podaci su najjače oružje od fake news-a i pokušaja krojenja drugačije percepcije.

Uključimo se, mi moramo biti naratori, a ne da drugi stvaraju sliku o nama, pogotovo ne krivu.

Prilog:

KORONAVIRUS.HR na engleskom jeziku

Croatia.hr / Coronavirus 2019-nCoV Q&A

MUP UZG COVID 

MINT / COVID-19 INFO