Tekst: Maja Bačić Dragojević / Josip Bačić

Turistička pristojba

Iznajmljivači su u cijelosti oslobođeni plaćanja godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za pomoćne krevete, a za glavne krevete oslobađaju se plaćanja pola iznosa (-50%) u 2020. godini.

Dospijeće prve rate je 31. ožujka 2020., a ista će biti proslijeđena iznajmljivačima putem sustava e-visitor. Stoga se iznajmljivači ne moraju nigdje javljati, odnosno obrada podataka će biti automatska preko sustava eVisitor.

Odgoda plaćanja paušalnog poreza

Pred nama su mjeseci predsezone u kojima mali iznajmljivači u ruralnim krajevima još ne bilježe značajan promet gostiju. No, bez obzira na formalne dokaze koje Porezna uprava zahtijeva (pad prihoda od 20%), preporučujemo svima da ispune zahtjeve jer je jasno da gostiju nemamo i da nema prihoda od turizma.

Svaka obveza koja dospijeva u vremenu posebnih okolnosti do 20. lipnja 2020. će biti odgođena za 3 mjeseca, temeljem podnesenih utemeljenih zahtjeva, stoji na stranicama ePorezne.

Nevažno je smatramo li da Vlada treba ukinuti plaćanje poreza u potpunosti. S obzirom na to da je dospijeće prve rate 31.3., a podnošenje Zahtjeva ne košta ništa, preporuka je ispunjavanje i slanje obrasca. U suprotnom, prva rata poreza dolazi na naplatu.

Obveznici plaćanja paušalnog poreza na dohodak sukladno Zakonu o porezu na dohodak, a s  obzirom na to da se godišnji paušalni porez na dohodak i prirez porezu na dohodak plaća tromjesečno, mogu nadležnoj poreznoj upravi predati Zahtjev za odgodu plaćanja uslijed posebnih okolnosti.

Za dospjele porezne obveze odobrit će se odgoda plaćanja bez obračuna kamata. Odgoda plaćanja donosi se na rok od 3 mjeseca, od dana dospijeća svake pojedine porezne obveze (npr. dospijeće plaćanja paušala je 31. 3. – odlukom novi rok dospijeća je 31. 6.)

Zahtjev možete poslati putem sustava E-porezna ili putem web forme

Pišite nam: https://www.porezna-uprava.hr/kontakti/Stranice/Pi%C5%A1ite-nam.aspx

  • birajući temu:  ePorezna – JPPU
  • podtemu:  Zahtjev za odgodom plaćanja
  • pri čemu je moguće popuniti i priložiti obrazac.

 

  • Upute za slanje potpisanog zahtjeva za odgodu plaćanja paušalnog poreza na dohodak /link na dokument/
  • Zahtjev za odgodu plaćanja uslijed posebnih okolnosti /lnk na Zahtjev/

Prilog: Upute za slanje potpisanog zahtjeva za odgodu plaćanja paušalnog poreza na dohodak

Oslobođenje plačanja pristojbe HRT-a

Zahtjev možete poslati e-mailom na adresu: [email protected] nakon čega povratno stiže e-mail s formularima za odjavu koje popunite i pošaljete e-mailom nazad.

Napomena: odjava obveze se primjenjuje od 1. 4. 2020, naknade nema, a HRT izvršava aktivaciju promjenom okolnosti odnosno postojećih mjera civilne zaštite.

Internet usluge

Informacije o zahtjevu za privremenim isključenjem možete dobiti od korisničke podrške.

NAPOMENA: Po cjeniku se plaća nakanada za ponovno uključenje, međutim postoji mogućnost slanja zamolbe za otpis s obzirom na izvanrednu situaciju.