Tekst: Goran Rihelj | Izvor: HRTurizam.hr

Unatoč globalnoj pandemiji koronavirusa koja još uvijek snažno utječe na međunarodna turistička kretanja, Hrvatska se zbog odlične epidemiološke situacije na međunarodnom tržištu dodatno pozicionirala kao sigurna i poželjna turistička destinacija.

Iako se avio promet sporo otvara i oporavlja, ipak dolaze pozitivne vijest u kontekstu najave aviolinija koje će tijekom glavnih ljetnih mjeseci povezivati hrvatske destinacije s ključnim emitivnim tržištima.

Prema informacijama koje je Hrvatska turistička zajednica prikupila putem svojih ureda predstavništava, najviše letova najavljeno je za drugu polovinu lipnja i početak srpnja za zračne luke Split i Dubrovnik, kao i za ZadarPuluZagreb i Rijeku. Najviše letova prema hrvatskim destinacijama najavljeno je s tržišta NjemačkeBeneluxa i Francuske.

Većina turističkog prometa u Hrvatskoj ostvaruje se kroz cestovni promet, odnosno kroz dolaske automobilom koji, s udjelom od oko 75 posto, predstavljaju najčešći način dolaska u našu zemlju. Međutim, Hrvatska se posljednjih godina pozicionirala i kao avio destinacija, a navedeno je posebice važno u sadašnjim okolnostima u kojima se svojom ponudom, sigurnošću, ali i prometnom dostupnošću moramo izboriti za svoj udio na turističkom tržištu. Ponovno „buđenje“ zračnog prometa pomoći će hrvatskim destinacijama, posebice Dubrovniku i Splitu, da budu dostupnije brojnim ljubiteljima putovanja, poručio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Među najavljenim linijama za Split su letovi Austrian Airlinesa s tržišta Austrije, Luxairtoursa, Transavie i easyJeta s tržišta Beneluxa, Transavie i easyJeta s tržišta Francuske, Condora i Eurowingsa s tržišta Njemačke, easyJeta i Wizz Aira s tržišta Velike Britanije i dr., a potvrđen je i let Croatia Airlinesa koji će Split povezivati s Rimom od sredine lipnja. Za Dubrovnik najavljeni su letovi Austrian Airlinesa s tržišta Austrije, Luxairtoursa, TUI-ja, easyJeta i Brussels Airlinesa s tržišta Beneluxa, Transavie i easyJeta s tržišta Francuske, a najavljeni su i letovi s tržišta Njemačke, Mađarske, Norveške, Švedske i Danske.

Prema najavama, Ryanair, Luxairtours i easyJet će povezivati Zadar s tržištem Beneluxa, dok će ovu hrvatsku destinaciju Ryanair također povezivati i s njemačkim destinacijama među kojima su Stuttgart, Berlin, Düsseldorf, Karlsruhe i Köln. Pula će prema najavama, između ostalog, biti povezana letovima Ryanaira, Luxairtoursa i easyJeta s tržištem Beneluxa, a najavljeni su i letovi iz Pariza, Frankfurta, Düsseldorfa i Londona. Za zračne luke Rijeka i Zagreb najavljeni su letovi s tržišta Njemačke, Velike Britanije i Beneluxa.

Croatia Airlines, uz postojeće međunarodne linije iz Zagreba prema Frankfurtu, Amsterdamu, Kopenhagenu i Zürichu, od 15. lipnja nudi i letove koji će glavni grad Hrvatske povezivati s Bruxellesom, Münchenom, Sarajevom, Londonom i Rimom, dok se od 16. lipnja nude letovi iz Zagreba za Dublin, odnosno od 18. lipnja za Beč.

Iako je doduše riječ samo o najavama letova, odnosno kako su moguće promjene, svakako veseli pozitivan interes s tržišta.

Belgija otvara granice za putovanja u zemlje EU, Nizozemska ukida negativnu preporuku za Hrvatsku

Sinoć su belgijske i nizozemske vlade, odlučile otvoriti svoje granice prema određenim zemljama, tj. ukinuti negativnu preporuku za putovanja.

Belgija je tako odlučila svoje granice otvoriti 15. lipnja za putovanja u zemlje EU, Schengena i Veliku Britaniju. “Prelazak granica biti će omogućen pod uvjetom reciprociteta sa susjednim zemljama, a belgijska vlada savjetuje građanima da se dobro informiraju prije putovanja, da redovito prate stanje u zemljama u koje namjeravaju putovati ili u kojima se trenutno nalaze, te da redovito prate stranice belgijskog Ministarstva vanjskih poslova. Odluka oko putovanja izvan Europe donijet će se na europskoj razini.” istaknuo je Ivan Novak, direktor Predstavništva HTZ-a za zemlje Beneluxa.

Nizozemska kao receptivno turističko odredište otvara svoje granice za sve zemlje EU i Schengenskog prostora osim Švedske i Velike Britanije uz obvezno pridržavanje sanitarnih mjera i mjera socijalnog distanciranja.

Nizozemska 15. lipnja ukida negativnu preporuku za putovanja u 12 zemalja, i to u Hrvatsku, Belgiju, Bugarsku, Njemačku, Estoniju, Litvu, Latviju, Sloveniju, Luksemburg, Portugal, Češku, Italiju te nizozemske prekomorske teritorije.

Sve zemlje za koje je ukinuta negativna preporuka označene su kao države u koje se može putovati, ali odgovorno i uz pojačan oprez. “Nizozemski premijer Marc Rutte uz Njemačku, Belgiju i Italiju posebno je istaknuo i Hrvatsku kao popularno odmorišno odredište” naglašava Novak.