Nedavno je na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu, a koji je donio izmjene i dopune zakona vezano uz putničke agencije, turističke vodiče i novu obvezu internet portala za booking smještaja.

Upravo nova obveza za internetske platforme mogla bi donijeti red unutar iznajmljivačima tj. znatno regulirati ili eliminirati nelegalne iznajmljivače.

Naime, ovim člankom propisuje se obveza internetskim platformama ( Booking.com , Airbnb.com itd… ) isticanja poreznog broja odnosno PDV identifikacijskog broja pružatelja usluge, a sve radi sprječavanja nelegalnog poslovanja i poštivanja poreznih propisa.

Sve s ciljem kako bi se spriječilo oglašavanje neregistriranog smještaja pa tako i boravka neregistriranih gostiju u objektima. Tako su internetske platforme od sada obavezne po našem Zakonu istaknuti porezni broj, odnosno PDV identifikacijski broj pružatelja usluge koji pruža usluge na području Republike Hrvatske.

Postavlja se pitanje: Hoće li Booking.com i Airbnb poštivati ovu novu zakonsku regulativu?

Do prije godinu dana sigurno ne bi, ali sada su se okolnosti promijenile. I to ne zbog trenutne situacije oko pandemije koronavirusa.

Siguran sam, kako će se tijekom ove godine ili do početka sljedeće godine ( usporen razvoj zbog covid19 ), booking portali implementirati i tražiti od iznajmljivača da unesu svoj PDV ID broj.

Naime, Booking.com i Airbnb, kao najveći globalni igrači na booking tržištu do sada su gledali samo sebe, ali stvari se mijenjaju. Ugrožena je njihova reputacija, a samim time i dugoročni poslovni model.

Moraju preuzeti odgovornost iz više razloga. No, krenimo redom.

Posrednici / Lažna predstavljanja i iznajmljivanje tuđeg smještaja / Vjerodostojnost recenzija

I do sada je bilo pokušaja i pritisaka da se reguliraju nelegalni iznajmljivači, kako bi se naravno platio porez, što je svakoj državi u interesu, no najveće booking platforme zbog različitih sjedišta tj. registracija tvrtki ( Booking com registriran je u Nizozemskoj, dok je Airbnb registriran u San Franciscu ), nisu bile sklone tome te su se pozivale na Zakone gdje su registrirani.

S druge strane, gledale su samo sebe te im je bilo najvažnije da oni naplate svoj dio, uslugu promocije, pošto nisu registrirane kao putničke agencije ili slično, jer su se predstavljali isključivo kao posrednici. Bar je do sada bio takav narativ. Slično kao i u slučaju Uber-a, koji je tvrdio kako se bavi uslugom posredovanja gdje putem aplikacije pruža naplatnu uslugu povezivanja vozača, a da su pružatelji usluga taxi prijevoza.

U prosincu 2017. godine Europski sud ( CJEU ) donio je presudu kako je tvrtka za dijeljenje automobila Uber taksi tvrtka, a ne samo “služba informacijskog društva”. Zanimljivo, CJUE je stao na stranu AirBnb-a, u tužbi Francuske udruga za profesionalni turizam i smještaj (AHTOP) koji se požalilo da Airbnb ne poštuje francuske zakone o vlasništvu i da Airbnb djeluje kao agencija za nekretnine bez dozvole, kršeći lokalni akt poznat kao zakon Hoguet.

BEČ DOGOVORIO SURADNJU S AIRBNB-om

Grad Beč je prvo objavio prekid pregovora s Airbnbom zbog nepoštivanja austrijskog zakonodavstva, a kasnije je ipak uslijedio dogovor Beča i Airnbnb-a.

Krajem 2018. godine, Grad Beč objavio je prekid pregovora s Airbnbom zbog nepoštivanja austrijskog zakonodavstva. Cilj pregovora s Airbnbom bio je dogovor oko skupljanja pristojbe izravno od Airbnba i njihovo prosljeđivanje Gradu.

Time se željelo poboljšati kontrolu uplata boravišnih pristojbi i olakšati poslovanje iznajmljivačima tako što bi se podaci ubuduće obrađivali izravno internetskim putem od platformi za iznajmljivanje smještaja. Airbnb je takav prijedlog odbio, te je Grad odlučio prekinuti pregovore zbog nepoštivanja austrijskog zakonodavstva i odbijanja mogućnosti kontrola uprihođenih boravišnih pristojbi.

Grad nije protiv ekonomije dijeljenja. No, kada jedno poduzeće ne poštuje austrijsko pravo i nije spremno na dogovore po drugim pitanjima, onda ne možemo uspješno voditi pregovore” izjavio je gradski vijećnik za gospodarstvo Peter Hanke.

Uz odbijanje skupljanja boravišne pristojbe, Airbnb je također odbio Gradu dati ikakve informacije o svojim korisnicima, primjerice plaća li određeni iznajmljivač boravišnu pristojbu. Nakon prekida pregovora, Grad je Airbnbu poslao službeni zahtjev za ispostavu traženih podataka o korisnicima u zakonskom roku. Grad je u konačnici upozorio kako će pokrenuti upravni postupak, te je tada Airbnb popustio i uslijedio je dogovor.

APEL GRADOVA EUROPSKOJ UNIJI PROTIV AIRBNB-OVOG MASOVNOG TURIZMA

Također gradovi kao što Amsterdam, Barcelona, Berlin, Bordeaux, Krakov, München, Pariz, Valencia i Beč zatražili su reakciju Europske unije kako bi potaknuli na suradnju Airbnb-a s gradovima.

Gradovi su tražili suradnju s Europskim parlamentom i Europskom komisijom kako bi se uspostavile zakonske obveze koje bi prisilile Airbnb na poštivanje lokalnih propisa.

Čini se da pravni savjetnik Suda Europske unije implicira da će Airbnb ugušiti urbanističko planiranje i stambene mjere“ navodilo se u pismu gradova, kao reakciju na odluku Suda Europske unije u slučaju tužbe AHTOP-a, kako se Airbnb treba smatrati pružateljem digitalnih usluga, a ne pružateljem smještaja.

Lažna predstavljanja i iznajmljivanje tuđeg smještaja

Sve je to dio nove digitalne ekonomije, proces kojem se Države moraju prilagoditi i brzo pratiti ritam. Ali, Booking.com i Airbnb su zaboravili da kada si najveći i lider na tržištu, samim time imaš i veliku odgovornost.

U slučaju Booking.com je to dodatno izraženo. Naime, obje platforme se hvale milijunskim korisnicima, no do sada nisu htjeli preuzeti odgovornost za razne malverzacije, lažna predstavljanja i iznajmljivanje tuđeg smještaja, koje se sve prisutnije, nego su gledali samo svoj profit i izgovorom kako je nemoguće da sve iznajmljivače provjere te kako su oni samo posrednici. No, s velikom moći dolazi i odgovornost. Odgovornost koju su kad tad morali prihvatiti.

Francuzi zakupili luksuznu hvarsku vilu, a dočekala ih prazna njiva

Mučni početak ljetovanja prošle godine u Hrvatskoj započeo je kada su dvanaest francuskih studenata, koji su preko Booking.com platforme rezervirali luksuznu hvarsku vilu, a kada su došli na lokaciju vidjeli su samo dobili zapušteno i prazno zemljište. Možemo si samo zamisliti koju su frustraciju doživjeli. Izuzetno negativna reklama, kako za Booking.com, tako i za Hrvatsku.

Odgovor na pitanje koliko je objekata na Booking-com nelegalano tj. bez rješenja o kategorizaciji nitko ne zna, neke neslužbene procijene su oko 20%-30%, iako je moguće da je broj puni veći.

Prije više godina Booking.com je kao osnovni uvjet za oglašivanje tražio rješenje o kategorizaciji, no slast za velikim dodatnim prostorom ili profitom ukinuo je tu praksu. Tu svakako možemo naglasiti i dodatni problem o lažnim kritikama i pohvalama tj. recenzijama, koje se opet ne provjeravaju. A koje su izgubile na vjerodostojsnoti.

Čak postoje tvrtke koje na legalan način prodaju usluge lažnih i negativnih recenzija, kao i pozitivnih. No i tu je izostala prava reakcija booking portala.

Slične probleme imao je i Airbnb, pa je stoga početkom ove godine započeo spori proces verifikacije svih svojih oglasa i domaćina upravo zbog raznih prijevara. Razlog tome je bilo istraživanje Vice Media koji su otkrili „mrežu obmana diljem države“ u kojoj su osobe ili organizacije uspjele eksploatirati Airbnb-ova pravila putem lažnih recenzija.

Airbnb je uveo i „jamstvo za goste“, odnosno osiguranje za one kojima se unajmljeni smještaj ne podudara s njegovim opisom na platformi. Također, uspostavili su i telefonsku liniju od 0 do 24 koja će služiti za primanje i ekspresno rješavanje pritužbi.

No, sva ta rješenja i dalje nisu pokrenule ključne procese u stvarnoj borni protiv nelegalnih i lažnih smještaja. No, pritisak EU ipak je urodio plodom.

AIRBNB, BOOKING.COM, EXPEDIA GROUP I TRIPADVISOR SURAĐUJU S EUROPSKOM UNIJOM

U ožujku ove godine, Airbnb, Booking.com, Expedia Group i TripAdvisor ipak su sklopili sporazum o razmjeni podataka s Europskom unijom. Dogovor znači kako će se pouzdane informacije o tržištu kratkoročnog najma objaviti preko statističkog ureda Eurostat.

Ovo je prvi puta da se konkurenti za kratkoročni najam okupljaju kako bi podijelili podatke o globalnom tržištu. Također, i dalje Airbnb i druge platforme vode bitku diljem Europe oko ubrzanog širenja urbanih najamnina. Gradovi poput Amsterdama i Barcelone uveli su ograničenja, a mnogi su izrazili zabrinutost zbog utjecaja na cijene kuća.

Booking.com i Airbnb moraju preuzeti odgovornost, prvenstveno zbog sebe samih

I tu se vraćamo na početak priče. Hoće li Booking.com i Airbnb poštivati ovu novu zakonsku regulativu?

Jednostavno, Booking.com i Airbnb, moraju preuzeti odgovornost. I to ne samo zbog pritiska gradova i EU, nego više zbog svojeg ugleda i dugoročnog održivog modela.

I zato će po mojem mišljenju, zbog zaštite prava putnika te reguliranja pravih / stvarnih iznajmljivača, kako bi se izbjegnule gore navedene prevare, booking portali ipak uvesti PDV ID broj tj. tražiti ih od iznajmljivača kao potvrdu legalnosti. Sukladno tome, nelegalni iznajmljivač, koji nemaju PDV ID broj, više neće moći oglašavati na booking portalima.

Što je win-win za sve.

Kako za same iznajmljivače, jer neće imati nelojalnu konkurenciju, Državu koja će naplatiti porez, a tako i booking portali koji će regulirati lažna predstavljanja i iznajmljivanje tuđeg ili lažnog smještaja.

Zaključno, upravo novom obvezom prema internetskim platformama napravljen je prvi pravni korak, a sad slijedi komunikacija s Booking.com-om i Airbnb-om kako da se isto implementira. Sigurno kako će obveza prijave PDV ID broja donijeti red unutar iznajmljivačima tj. znatno regulirati i praktički eliminirati nelegalne iznajmljivače.