Tekst: Goran Rihelj | Izvor: HRTurizam.hr

Trenutno glavno pitanje i nada turističkog sektora je da će se ipak spasiti dio glavne turističke sezone, pogotovo privatni iznajmljivači, kako bi se ostvario bar nekakav turistički promet i ostvarila određena zarada.

No, trenutno stanje oko razvoja koronavirusa nam govori kako nije realno očekivati ikakvu turističku aktivnost ove godine, a kamoli u glavnoj turističkoj sezoni. Nažalost, za sve na nas u turističkom sektoru, kako mene osobno kao autora ovog članka tako i čitatelja istog.

Njemačka kao naše glavno emitivno tržište očekuje oporavak tek u kolovozu ili rujnu

Njemačka je tradicionalno naše glavno emitivno tržište, a tako je bilo i prošle godine. U ukupnom prometu 2019. (noćenja) dominira tržište Njemačke ( 19.5% ), a potom slijedi domaće tržište, pa tržišta ( 12.73 % ) Slovenija ( 10% ) i Austrija ( 7% ).

Ako gledamo trenutnu situaciju oko koronavirusa, gdje imamo više pitanja i pretpostavki, nego odgovora, jako jako optimistično možemo očekivati da ćemo ipak u glavnoj turističkoj sezoni ostvariti neki turistički promet.

Svih 16 regija u Njemačkoj pogođeno je pandemijom koronavirusa, te je prema podacima od 31.03.2020. u Njemačkoj bilježe 62.000 slučajeva zaraze koronavirusom te 583 umrlih, govore podaci Instituta Robert Koch RKI. Najviše su pogođene regije Hamburg, Bavarska i Baden-Württemberg, koje bilježe najviše zaraženih.

Znanstvenici sa sveučilišta u Mainzu i Hamburgu i interdisciplinarna istraživačka skupina razvila je “optimistični scenarij” oko danjeg razvoja epidemije koronavirusa u Njemačkoj.

Prema riječima profesora ekonomije iz Maniza, Klausa Wälde-a koji je bio jedan od autora studije, Njemačka je trenutno tek na početku epidemije te kako se vrhunac pandemije očekuje u lipnju, dok se potpuni oporavak prema trenutnim procjenama u Njemačkoj očekuje u kolovozu ili čak rujnu.

Prema studiji, očekuje se da pandemija koronavirusa u Njemačkoj neće završiti prije kolovoza ili rujna, prenosi Swr.de

Ti podaci su “grube i optimistične prognoze”, objasnili su znanstvenici u završetku studiji, jer još uvijek nisu riješena ključna pitanja vezana za pandemiju koronavirusa te ima previše pretpostavki. Također, u Austriji je trenutno 10.366 slučajeva koronavirusa i 146 umrlih, a u Sloveniji 802 oboljelih i 15 umrlih.

Preko 90 posto iznajmljivača osjeća posljedice koronavirusa na poslovanje u vidu smanjenog broja rezervacija

Anketa Hrvatske gospodarske komore provedena među pružateljima usluga obiteljskog smještaja pokazala je da preko 90 posto njih osjeća posljedice koronavirusa na poslovanje u vidu smanjenog broja rezervacija, a 60 posto ih trenutnu financijsku štetu procjenjuje u iznosu do 50.000 kuna.

U anketi je sudjelovalo preko 2200 pružatelja usluga obiteljskog smještaja, najviše iz Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske i Istarske županije. Čak 94 posto ih nudi isključivo uslugu smještaja, tek 3 posto noćenje i doručak, a samo 2 posto se bavi seoskim turizmom.

Također, anketa nam je otkriva kako je Njemačka ključno emitivno tržište za tri četvrtine anketiranih iznajmljivača.

Njemacka glavno emitivno trziste

 

Iako smo auto destinacija ( 78% gostiju dolazi u destinaciju automobilom, 15% zračnim prijevozom, 4% autobusom / Tomas Ljeto 2017 ) u trenutnoj situaciji gdje smo svi u samoizolaciji, gdje su zatvorene granice, zračni promet je prizemljen teško je očekivati brzo otvaranje granica i ikakvu turistički aktivnost. U konačnici, nitko točno ne zna koliko će ova luda situacija trajati, a tek onda počinje popuštanje mjera i postepeno otvaranje granica.

Ako gledamo “optimističke” procijene studije iz Njemačke nažalost jako teško možemo očekivati da će u glavnoj turističkoj sezoni biti ikakve turističke aktivnosti. Iako naravno svi u turizmu se nadaju da će ipak biti turističke aktivnosti, realne procijene i logika nam govori kako će se turizam oporaviti tek na proljeće 2021. godine. Također, postoje mnogo faktora, kao i previše nepoznanica oko koronavirusa, tako da je iznimno teško bilo što planirati i predviđati.

I kada se cijela situacija smiri i dalje ne znamo hoće li koronavirus vratiti u vrijeme gripe početkom zime ove godine tj. hoće li ostati ili će samo nestati kao SARS, te hoće li znanstvenici pronaći lijek za koronavirus. A da ne pričam o psihološkom strahu, izgubljenim radnim mjestima, padu potrošnje itd…

Ako gledamo trenutačnu širu sliku, nažalost, turizam može očekivati buđenje tek od sljedeće godine, i to naravno ne u istim brojkama kao do sada.