Tekst: Goran Rihelj | Izvor: HRTurizam.hr

Ovo turističko ljeto će biti zasigurno potpuno drugačije od svega do sada“, istaknuo je predsjednik Saveza njemačkih turoperatora Norbert Fiebig te predviđa da će mnogi, ako uopće bude popuštanja mjera koje ograničavaju putovanja, ovo ljeto provesti u nekom od njemačkih turističkih središta, prenosi Deutsche Welle ( DW ).

Predsjednik Saveza njemačkih turoperatora Norbert Fiebig u razgovoru za dnevnik Tagesspiegel predviđa da će mnogi, ako uopće bude popuštanja mjera koje ograničavaju putovanja, ovo ljeto provesti u nekom od njemačkih turističkih središta.

Što bliže, to bolje

Ako se i uopće i bude putovalo preko granica, cilj će biti europske zemlje. Što bliže, to bolje. Od toga bi mogla profitirati i Hrvatska koja je samo nekoliko sati automobilske vožnje udaljena od južne Njemačke.

I iz TUI-a, najvećeg europskog turoperatora, daju signale kako su spremni za organiziranje putovanja čim dotične zemlje daju zeleno svjetlo.”TUI trenutno vodi razgovore s vladama mnogih turističkih zemalja koje se pripremaju na vrijeme nakon pandemije kako bi se gosti mogli vratiti što prije“, priopćili su iz TUI-ja na upit agencije AFP.

Naravno da ćemo, čim se promijene okolnosti, omogućiti putovanja. Ali ja mogu ukinuti upozorenja jedino ako sam siguran da će se građani moći redovitim putem opet vratiti u Njemačku“, rekao je Heika Maasa, njemački ministra vanjskih poslova.

S druge strane, Premijer Bavarske Markus Söder (CSU) smatra da su ljetni odmori u Španjolskoj, Italiji, Francuskoj ili Turskoj ove godine “malo vjerojatni”, prenosi Der Tagesspiegel.

Također, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen preporučuje da se pričeka s planiranjem putovanja. “Nitko trenutno ne može pouzdano predvidjeti srpanj i kolovoz”.

Otvoreno je pitanje i vaučera, mnogi se u Njemačkoj pitaju, hoće li vaučeri biti dodatno osigurani, ukoliko opet dođe od masovnog otkaza, kao u slučaju Thomas Cooka. Također, pitanje oko kojeg se lome koplja su, trebaju li nijemci otkazati rezervirana putovanja? Booking za koji se mnogi hotelijeri drže u Hrvatskoj, kao i u privatnom smještaju.

“Ne preporučujem otkazivanje sada”, upozorava Sabine Fischer-Volk iz berlinske pravne tvrtke Karimi. Ako je putovanje ljeti i dalje zabranjeno, ne morate ga plaćati. A ako vam je putovanje opet dopušteno, započnite putovanje” jednostavan je Fischer-Volk. Trenutno svi hoteli imaju besplatno otkazivanje, što opet ide na ruku putnicima

Dakle, auto destinacije, regionalna putovanja kao i blizina bolnica, igrat će ključne faktora ove turističke sezona, kada i ako se otvore granice. Naravno, popuštanje mjera a priori ne znači i otvaranja granica.

Granice će se otvarati jedino ako će i u drugim državama epidemiološka situaciju biti stabilna, izjavio je Krunoslav Capak prije dva dana, na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ljeto se bliži, ali situacija je nepoznata i nitko ne zna kakva će biti epidemiološka situacija u Europi i onim država od kuda najviše dolazi turista. U svakom slučaju, ukoliko epidemiološka situaciju i nekoj državi bude gora nego kod nas, nikako neće biti dozvoljen dolazak turista. Ako bi se ta situacija promijenila, onda bi se naravno razmotrilo to pitanje kako i pod kojim uvjetima će biti moguć ulazak u Hrvatsku.

Gore navedeni aspekti bi, kako smatra Norbert Kunz iz Njemačkog turističkog saveza, i u budućnosti mogli igrati sve veću ulogu pri odabiru odredišta za odmor. Za njega je važno pitanje hoće li turisti ubuduće htjeti ostati u blizini svojih domova kako bi riskirali što manje u slučaju da se moraju brzo vratiti kući. “Koju ulogu igra sigurnost, pri čemu mislim i na medicinsku sigurnost, u mjestu gdje provodimo odmor? To su sve pitanja kojima ćemo se baviti intenzivnije u budućnosti”, kaže Kunz za javni servis ARD. Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa bi mogla imati dalekosežne posljedica na ponašanje turista.

Turistička branša sigurno u puni pogon neće doći ove godine nego tek na ljeto sljedeće godine, smatra Kunz. Isto vjeruju i u Španjolskoj, gdje je vlada turističkim radnicima poručila da će branša, ako uopće, tek krajem godine može računati s aktiviranjem potražnje.

U svakom slučaju, situacija kao i raspoloženje se mijenjaju iz dana u dan, te jedino se u optimističnom scenariju možemo nadati da će se cijela situacija oko koronavirusa, kako u Hrvatskoj, tako i u cijeloj Europi znatno stabilizirati kroz mjesec dana, kako bi se polako počele otvarati granice, kako bi se barem jedan mali dio turističke sezone spasio.

O pravom oporavaku turističkog sektora realno možemo pričati tek kada se pronađe cjepivo, a od tog trenutka trajat će sigurno naredne 2-3 godine, uz razne promijene u načinu putovanja i ponašanju turista.

Ove turističke sezone, uz pretpostavku da se stanje u Hrvatskoj kao i u drugim zemljama smiri tj. da nema više novooboljelih za mjesec dana, možemo se nadati domaćim gostima, te u manjem broju turistima iz država s kojim graničimo. No, svakako ne možemo očekivati neke velike brojke.