Cijela situacija oko pandemije koronavirusa najviše je naštetila sektoru turizma.

Mjere pomoći gospodarstvu usuglašavaju se i sutra bi trebale biti poznate i biti na vladi, kada bi nakon toga kroz zakonske prijedloge trebali proći saborsku proceduru i krajem tjedna napokon bile u primjeni.

Upravo je Ministarstvo turizma u komunikaciji sa svakim turističkim sektorom, a vezano uz mjere pomoću sektoru turizma, te su tražili da svatko iz svojeg sektora predloži određene mjere za pomoć turističkom sektoru.

Tako su svoje prijedloge mjera poslali, putničke agencije, hotelijeri, ugostitelji, kao i privatni iznajmljivači koje “zastupa” Martina Nimac Kalcina, predsjednica Sekcije Zajednice obiteljskog turizma pri HGK.

Nimac Kalcina ističe kako privatni iznajmljivači osim svojih smještajnih kapaciteta u velikom broju imaju tvrtke koje neposredno ili posredno ovise o popunjenosti njihovih kapaciteta te se u ovom vremenu nalaze u bezizlaznoj situaciji. “Ne dovodi se u pitanje samo popunjenost njihovih kapaciteta nego ulaganja i investicije do kojih je došlo temeljem njihovih smještaja, što povlači zatvaranje brojnih malih tvrtki i obrta (turističke agencije, praonice, agencije za čišćenje, agencije za interijere, opremu, popravke, transferi, izletnički brodovi, restorani itd.) na kojima počiva većina hrvatskog gospodarstva” ističe Martina Nimac Kalcina, predsjednice Sekcije Zajednice obiteljskog turizma pri HGK.

S druge strane, Nimac Kalcina ističe kako u nekim jedinicama lokalnih samouprava poslovanje pojedinih gradskih ureda u potpunosti ovisi o obiteljskom smještaju (poput ureda turističkih zajednica), dok se cijeli proračuni oslanjaju na tvrtke i obrte čije poslovanje ovisi o gostima iz privatnog smještaja.

Nesporno je nužno i svima od iznimne važnosti da se maksimalno izađe u susret privatnim iznajmljivačima da prebrode ovu krizu i po prestanku iste što prije krenu sa svojim poslovanjem. Također, izuzetno je bitno da se ne dovodi u pitanje egzistencija obitelji koji su ulagali u svoje objekte radi podizanja kvalitete i time se vezali raznim kreditima” naglašava Nimac Kalcina.

Iako je teško bilo što predviđati u ovoj situaciji, ipak postoje realne procijene kako će se cijela situacija smiriti kroz maksimalno 60 dana, što je jedna od nada svih, a pogotovo sektora turizma kako bi se ipak u glavnoj turističkoj sezoni ostvario određeni promet.

Moguće da baš privatni iznajmljivači budu oni koji će jedini djelomično uspjeti izvući dio sezone, uz last minute na koje se odlučuje u zadnje vrijeme sve veći broj gostiju iz privatnog smještaja ili računajući na redovite goste koji dolaze u iste objekte svake godine. Važno je napomenuti da gosti najmanje 75% iznosa troše izvan smještaja” zaključuje Nimac Kalcina te dodaje kako s obzirom na razvoj situacije s pandemijom korona virusa te potpunim stopiranjem i otkazivanjem rezervacija nada se žurnom poduzimanja navedenih mjera, u svrhu opstojnosti hrvatskog gospodarstva, djelatnika u turizmu i obitelji koje žive od turizma.

U prilogu donosimo prijedlog mjera prema Ministarstvu turizma koje je poslala Zajednica obiteljskog turizma pri HGK.

PRIJEDLOG IZVANREDNIH OPĆIH MJERA ZA SANIRANJE NASTALE I POTENCIJALNE ŠTETE SEKTORU PRIVATNIH IZNAJMLJIVAČA  PROUZROČENIH PANDEMIJOM KORONA VIRUSA

1.Dogovor s bankama

Moratorij na sve obveze plaćanja RATE, ANUITETA i SVIH OBVEZA preuzetih iz ugovora o kreditu i pozajmica vezanih  za turizam  (minimalno 6 mjeseci, ovisno o sezoni i 12 mjeseci), uz uvjet da se rate nakon moratorija ne povećavaju,  kao i mogućnost produljenja rokova otplate postojećih kredita.

Kriteriji za specifikaciju vrsta kredita na koje bi se moratorij odnosio su sljedeći:

  • Nositelj kredita, sudužnik ili jamac, svaka osoba koja može dokazati da ostvaruje prihod od turizma, a koji je vezan za predmetni kredit, bilo da se radi o stambenom ili renovacijskom kreditu za objekt koji je kategoriziran;
  • Da se radi o turističkom kreditu;
  • Da se radi o nenamjenskom kreditu za odobravanje kojeg su bili nužni prihodi od turizma;
  • Da se radi o kreditima koji su odobreni do službenog proglašenja pandemije od strane WHO, 13.ožujka 2020.
  1. Moratorij na rate osiguravajućih društava (životna osiguranja) vezanih za predmetne kredite
  2. Moratorij na plaćanje paušalnog poreza, turističke pristojbe. 

Smanjenje istih za ovu godinu na minimalan zakonom propisan iznos svim iznajmljivačima, neovisno o odlukama jedinica lokalnih samouprava. Ovisno o daljnjem razvoju situacije i sezoni, nakon isteka moratorija smanjenje umanjenih minimalnih iznosa u proporcionalnom postotku sa popunjenošću u sezoni. Ukoliko se to ne uspije postići u hitnom postupku izmijene zakona, donošenje navedene odluke zatražiti bez iznimke, od svih jedinica lokalnih i regionalnih samouprava.

  1. Staviti izvan snage važeći  Pravilnik o godišnjem paušalnom iznosu članarine turističkoj zajednici (Narodne novine; 14/20), odnosno odgoditi njegovu primjenu do iduće godine. S obzirom da se prema starome pravilniku članarina obračunavala prema ostvarenim prihodima, mišljenja smo da je s obzirom na ovu izvanrednu situaciju najlogičnije i najednostavnije rješenje da se tako regulira i za ovu godinu.
  2. Zahtjev prema jedinicama lokalnih i regionalnih samouprava i povezanim tvrtkama da se oslobode režija kategorizirani smještajni objekti, a koje se naplaćuju u fiksnom paušalnom iznosu (komunalne naknade, odvoza smeća, vode, uređenje voda, kanalizaciju, struju, plin, HRT preplata…)
  3. Odgoda rokova rekategorizacije za objekte kojima istječe rok ove godine, sukladno članku 25. stavak 1. točka 1. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (Narodne novine; 85/15121/1699/1825/1998/19 ).
  4. Uključivanje predstavnika Zajednice obiteljskog Smještaja u sve važnije rasprave i odluke, a vezane za turizam.