Poslovna akademija Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu organizira Regionalni webinar “Turizam – novi početak”, a koji će okupiti istaknute regionalne stručnjake i turističke djelatnike.

Turistička industrija suočena je s krizom koja je u kratkom roku dovela do velikih ekonomskih i socijalnih posljedica. Za manje od osam tjedana, 83% svjetskih destinacija primijenilo je mjere ograničavanja putovanja.

Prema procjenama Svjetske turističke organizacije (UNWTO), globani pad turističkih dolazaka bit će između 20% i 30%, odnosno između 290 i 440 milijuna dolazaka, ali može se očekivati ​​da će biti i veći.

Prema istraživanju provedenom u Sarajevu, turistički radnici smatraju da se turistička sezona 2020. može smatrati neuspjehom, a 80% očekuje smanjenje poslovanja između 60% i 100%. S obzirom na integracijsku prirodu turizma i njegovu povezanost s ostalim sektorima, negativni učinci u turističkoj industriji izravno će se odraziti na druga područja, kao i na ukupni zaposlenost i gospodarski rast.

Na krizu treba gledati i kao na izazov

Pored potrebe da se javni sektor uključi u očuvanje gospodarskih aktivnosti i radnih mjesta, također se čini da je potrebno drugačije razmišljati i mijenjati postojeće poslovne modele kako bi se oporavio i održao dugoročni uspjeh turističkih poduzeća.

“Turizam – novi početak”

Naziv webinara simbolično ukazuje na potrebu za novim pristupom i svježim početkom turizma u regiji.

Stoga je cilj webinara „Turizam – novi početak“ potaknuti raspravu o budućim razvojnim pravcima i mogućim rješenjima kako bi što prije premostili negativne posljedice krize kroz prezentacije panelista – istaknutih regionalnih stručnjaka i turističkih djelatnika.

Panelisti:

 • Almir Peštek, Bosna i Hercegovina, profesor i konsultant, Ekonomski fakultet u Sarajevu
 • Mili Bijavica, Bosna i Hercegovina, direktor Fortuna Tours doo Mostar i predsjednik Strukovne grupacije ugostiteljstva i turizma pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH
 • Berina Bajrović, Bosna i Hercegovina, izvršna direktorica Europa doo Sarajevo – hoteli Europe, Holiday, Art, Astra i Astra Garni
 • Azra Džigal, Bosna i Hercegovina, predsjednica Turističke zajednice KS
 • Maja Uran Maravić, Slovenija, profesorica turizma i konsultantica, Fakulteta za turistične študije – Turistica Portorož
 • Damir Krešić, Hrvatska, direktor Instituta za turizam Zagreb
 • Goran Rihelj, Hrvatska, osnivač turističkog portala Hrturizam.hr
 • Smiljana Pivčević, Hrvatska, pročelnica Katedre za Turizam i gospodarstvo, Ekonomski fakultet Split,
 • Nedo Pinezić, Hrvatska, savjetnik za obiteljski turizam i utemeljitelj Hrvatske udruge za obiteljski smještaj pri Hrvatskoj gospodarskoj komori
 • Ranko Jovović, Crna Gora, predsjednik Odbora udruženja turizma pri Privrednoj komori Crne Gore
 • Slavica Vukčević, Crna Gora, izvršna direktorica Montenegro Adventures

Moderatorica: Jasna Kovačević, profesorica, Ekonomski fakultet u Sarajevu

Uključite se i budi dio regionalnog webinara “Turizam – novi početak”

Ponedjeljak, 27.4.2020 u 11.00. / Pristup je putem web preglednika i nema potrebe za instaliranjem dodatnih aplikacija. Očekivano trajanje je 150 minuta.

Webinar je besplatan i može ga pratiti bez prethodne prijave putem linka https://bit.ly/3erRBkh

 

webinar turizam novi početak