Tekst: Jerko, Jeronim Martinić

Pismo našem portalu poslao je mještanin i dugogodišnji uvaženi djelatnik bolskog turizma, gospodin Jerko Martinić, te pismo objavljujemo u cijelosti.

U sadržaju POZIVA za raspravu, Udruge za bolji Bol i Pokreta otoka (29. i 21.06. 2018.), a vezano za izmjene i dopune Prostornog i Urbanističkog plana općine Bol za područje Borak-Potočine gotovo je sve rečeno: spriječimo katastrofu -masovni turizam- 1200 novih postelja- lukobran na punti Borka- nedovoljno vode … i nastavljam, ovakvom “projektu” trebalo se i treba udruženo i argumentirano suprotstaviti. Ne čudi me interes vlasnika odnosno investitora, makar je po mojem mišljenju ovo za bolski turizam vrlo upitno. Ali, istine radi, ovo je jednako loše za Bol kao i intenzivna gradnja zgrada/kuća sa 9 stanova/apartmana i s više katova. Vladajući u ovoj našoj lokalnoj zajednici iz dana u dan sve me više u mnogo čemu rastužuju.

O ovom Urbanističkom planu uređenja, izmjene i dopune Prostornog plana Općine Bol za područje “Borak-Potočine” zapitao bih: Kako je do ovoga uopće došlo – Što je i gdje je zatajilo? -Dojam je da ni vijećnici nisu dovoljno dobro, sveobuhvatno, informirani – možda je bila i njihova, barem pojedinačna, pasivnost? Tko sve i od kada participira u ovoj tzv. zajedničkoj odluci o izmjeni i dopuni prostornog plana (Općinski odbor za urbanizam, rad izvan javnosti, (ne)prezentirani “projektni zadatak” vlasnika odnosno investitora, ili se sve događa samo od sebe ?.
U što čisto sumnjam! )

Strategija

Sjećam se nekoliko napisanih Strategija odnosno Studija o razvoju općine Bol (2014.g.) i znatno ranije. Popis je u prilogu.
Neke od napisanih ja nazivam “sutrašnjica danas”, a istaknuo bih strategiju turističkog razvoja Bola iz 2007. g. koju je izradio Institut za turizam RH, Zagreb (zajedno s Općinom i Turističkom zajednicom) i koju su naknadne “kvazi studije” čak loše prepisivale, u što se možete uvjeriti i sami! Slažem se s time da jučer, danas donesen neki plan, sutra može doživjeti i nadopunu i izmjenu, a P.F. Drucker poznati ekonomist rekao i napisao „dugoročno planiranje ne bavi se budućim odlukama već s budućnošću danas donesenim odlukama“ …

Izvadak iz Osvrta upućenog, u roku, vijećnicima i načelniku Općine Bol:

Ne ulazeći u (ne)formalnu inicijativu i postupak, ali znajući u kojem bi smjeru turistički Bol trebao ići, i čemu bi trebao težiti, ni u kojem slučaju ne mogu podržati ovakav oblik turističkog razvoja Bola. Protivim se namjeri vlasnika odnosno investitora, ovakvom projektu i programu. Niti u jednoj napisanoj strategiji, analizi ili preporuci se ne nazire ovakva vrsta smještajnih kapaciteta odnosno oblik turističkog razvoja. Baš nešto čudno da ne rečem indikativno.
Uostalom, odavno je inicirano i definirano kakav turizam želimo… (kvalitetni, ekonomski i društveno održiv… ) Tko, gdje, kada i zašto izmišlja neke drugačije naše, bolske, turističke smjernice? Dojmljivost o objektima 4 ili 5 zvjezdica (standardi opreme i tehnologije) barem malo zavarava, a razina destinacijske turističke ponude je niža. Ovo je ustvari još niži oblik postojeće Bolske monokulture, a naznačeni projekt nazvao bih “turistički geto”, još jedan geto (različiti smještajni kapaciteti s modernijom kuhinjom odnosno menzom, raznim sadržajima, all inclusive, iako ne ograđeno žicom, jasno će biti vidljivo da je kompleks zatvorenog programa ).

Ovakvi objekti grade se izvan mjesta

Ovakvi objekti i sadržaji planiraju se, projektiraju i grade udaljenije, u nekoj morskoj uvali, udaljenije od starijeg naseljenog mjesta i već urbaniziranih zona. Apeliram na članove Općinskog vijeća na savjest, političku i društvenu zrelost da ne podrže ovaj i ovakav Urbanistički, odnosno Prostorni i razvojni plan Bola. Mogu se radi vjerodostojnosti konzultirati poznati, priznati stručnjaci iz ove oblasti, zašto ne, dapače. A za konačnu odluku može se ako treba organizirati i referendum. Ipak držim da to vijećnici mogu prevladati i da ne treba stvarati dodatne tenzije pa i troškove. (Usput rečeno, strategija je „stidljivo“ spomenula moguću lučicu, ali ne i …, kao ni već spomenute kuće/zgrade). Malo je čudno, da ne rečem problematično, da se ne poštuju preporuke „studije“ koje nisu, javno znano, nikakvim Odlukama stavljene izvan snage.)

Bol, lokalna zajednica odnosno domicilno stanovništvo od ovog programa neće, po nijednoj osnovi, imati nikakve prihode odnosno korist, već dugogodišnje turističko razvojne posljedice. Gosti-turisti, korisnici all inclusive programa ne posjećuju ni bolske restorane ni destinacijski kulturno zabavni program, kao ni druge uslužne sadržaje. Ne osvrćući se na problematiku pomorskog tj. javnog dobra i nadležnosti, plaže i šetnicu južno od obuhvata gore navedenog Urbanističkog i Prostornog plana treba odvojeno promatrati. Plaže se ne bi smjele uzurpirati, a treba ih organizirati-tematizirati, kategorizirati, vodeći brigu o potencijalnim korisnicima, kupačima, pješačkom i gospodarskom pristupu (v. Pravilnik o plažama).

Ovom prigodom mogu reći kako u javnosti osjećam ozbiljni nedostatak rada, objektivnosti, opće i pojedinačne odgovornosti, političke i poslovne moralnosti u mnogim segmentima rada i djelovanja u Bolu. Moguće je da ima raznih pritisaka, uvjetovanja, te drugih nepoznatih činjenica.

Dodatak ( P.S.)

Mnoge ozbiljne a i sporadične primjedbe koje su se čule i koje se čuju su posljedica već donesenih loših odluka npr. buka iz kafića/terasa ili mokrenje uz zidove crkve za vrijeme gastronomsko-glazbenih i drugih programa na rivi.

A svaštarenje je u mnogočemu, posebno na plaži Zlatni Rat, zaštićenom prirodnom i kulturnom krajoliku, po meni, nedopustivo pa ću još jednom naglasiti: AKO voda znači čovjekov život – ONDA plaža Zlatni rat znači turizam Bola. Ovaj kompleks zaslužuje i zahtjeva sveobuhvatnu „studiju“ uređenje i opremanje, a ne stihiju. Ista problematika odnosi se na prostor dužinom čitave šetnice. Pretendirajući na 4* ili 5*(zvjezdica) kao turistička destinacije, po meni, stanje u prostoru, oprema, sadržaji, dizajn, hotelska i ina ponuda (kriteriji kategorizacije) jedva da ispunjava uvjete za 3*. Lako je utvrditi! Za pohvalu je bila velika pobuna mještana, a ne samo mještana, radi koncesije plaže, a ne manja pobuna mještana trebala se dogoditi prilikom utvrđivanja, prihvaćanja urbanističkog plana Zone R-3 (zabavni centar bez obvezujućih ostalih sadržaja) kao i za odluku Općinskog vijeća za povećanje izgradnje kuća/zgrada sa 6 na 9 stanova tj.više katova, duhovito nazvano Bol 3. Ovaj sada predloženi “projekt” zahtjeva vrlo ozbiljnu raspravu i analizu !

Na primjedbu jednog mještana o prevelikom broju turista, masovni turizam ne samo u špici sezone, odgovoreno mu je (vjerojatno u afektu -nedovoljnoj koncentraciji ) kako bi mnogi mještani trebali smanjiti broj apartmana. Odgovor je, po meni, istodobno i smiješan i tužan.
Mještani da smanje, a istovremeno se grade zgrade/kuće sa više katova i s više apartmana koje nerijetko neevidentirano koriste domaći i strani turisti (po osobnoj procjeni u špici ljetne sezone takovih turista ima oko tisuću).

U Bolu nedostaje Općinski odbor za turizam odnosno “destinacijski menadžment”.

Svaka mudra vlast, posebno jedne manje, a još isključivo turističke općine, trebala bi prepoznati nužnost formiranja i djelovanja jednog takvog radnog tijela, kao “alata” za suradnju i poticaj unapređenja turističkog proizvoda, nazvao bih to još kao “savjest i savjet”. Jedna izreka/anegdota: Četiri budale često savjetuju bolje od jednog pametnog …

Za kraj, prisjećam se, jednom prilikom i prigodom na turističkom skupu u Zagrebu, pred tridesetak, možda više ili manje, godina izgovorio sam ovakvu parafraziranu reklamu za naš Bol: “Vi sljedećeg ljeta, ako ne pođete Bogu u nebo, pođite u Bol, jer od svega što je Bog stvorio, Bol je najsličniji raju.
Danas to ne bih ni slučajno izgovorio!

 

Preporuke za stručne knjige vezane uz temu pisma:

Zainteresiranima za ovakve i slične teme preporučio bih pročitati ili barem prolistati knjige:

  • Dr. Ivo Šimunović, prof. emeritus, knjiga Prostorne čarolije (Poglavlje, otočna problematika )
  • Mr. sc. Darko Vlahović, Malena mjesta Brača moga
  • Jerko, Jeronim Martinić, hotelijersko-turistički djelatnik, Turistički Bol u mom sjećanju

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala BOLinfo.hr