Tekst: Jerko, Jeronim Martinić

Podsjetnik s osvrtom   

Prije više od 40 godina u borovoj šumici kompleksa plaže Zlatni rat sagrađen je ugostiteljski objekt restoran koji to ustvari i nije. Naime, izgrađena je ugostiteljska kuhinja po tadašnjim standardima, a u sklopu objekta bila su i dva javna WC. Uslužni, restoranski prostor koristio se u dijelu šumice među borovima i s drvenim (borovim) stolovima i klupama. Objekt, kuhinja sa sanitarnim čvorovima sagrađen je na mjestu hrpe kamenja-gomili- okruglog oblika, koja se može vidjeti na starijim fotografijama, razglednicama.

Ovo gore napisano je kao podsjetnik i kao osvrt, i zbog sljedeće konstatacije:

Objekt je izgrađen po projektu dipl. ing. arh. Ive Mrkonjića, suradnika našeg mještanina dipl. ing Žarka Turketa (Zavod za urbanizam Split ), koji su i autori projekta hotela Elaphusa – Borak. Vanjsko uređenje oko hotela povjereno je bilo “Šumariji Brač” čiji je direktor bio ing. šumarstva Vladimir Bevanda. Tada je Vladimir Bevanda nama pored ostalih stručnih mišljenja za borove na kompleksu plaže Zlatni rat rekao slijedeće:

Nemojte ih nikako sjeći, razrjeđivati, a suhe grane čistiti samo do visine čovjeka ( 2m?), oni ovako drže jedan drugoga i tako će dugo opstati.

Odavno se razmišljalo o supstituciji borova, ali se nitko nije decidirano i stručno usudio reći i “projektirati” drugo i drugačije. Uostalom u zaštićenom području (krajobrazu) nisu dopuštena svaštarenja a prethodnog plana, projekta uređenja nigdje.

Danas, čuje se, vidi se, piše se  u ovom “svaštarenju” i upotrebljava se riječ „stručnjaci“ ali nigdje ne pišu imena stručne osobe kao ni ime stručne i nadležne institucije.

Mislim da pojedinci nisu protiv nečeg novog – drugačijeg, ali s pretpostavkom da je to i bolje, međutim s drugačijem, a ujedno lošijim, barem se neki pojedinci protive i ne slažu.

Nije baš tako davno bilo, napali su neki mještani (funkcionari) jednog kolegu iz radnog odnosa da je na razini tadašnje općine Brač pri glasovanju bio protiv, a on  je odgovorio kako nije bio protiv, nego da nije bio za. Rekli bismo, glasovao je po savjesti!

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala BOLinfo.hr