Tekst: Manuela Malvasija

Načelniče,

Sjećam kada ste me primili prije 5-6 godina na razgovor i opravdavali mi Vašu nemoć da se išta učini kako bi se smanjila buka u centru, a u najboljem slučaju i potpuno maknuo bar Varadero koji godinama ne poštuje nikave limite i time pokazuje krajnji nemar prema ovom mjestu i svima nama. Držali ste u rukama prepune fascikle prijava sanitarnim inspekcijama, zar ne?

Vaša obrana je tada bila da nemate prevagu glasova u Vijeću koja bi Vas podržala u nakani da ovaj problem riješite. Danas, Vijeće je izmjenjeno, Vi ste i dalje na istoj poziciji, a ništa niste poduzeli.

Znate li kako nama stanarima šireg centra zvuči  kad drugi govore da im smeta buka povremenih zabava na plažama, zvuk jarbola jedrilica (naravno, samo kad puše), jutarnja kriještanja velikog broja ptica, laveži pasa, buka od automobila i motora, smijanje turista na terasama? Ukopani svojim kućama tu gdje jesmo, mi stojimo kao u kakvom kavezu u kojem nam se godinama vrti 10 istih CD-a iz bara koji bi već svaka civilizirana sredina odavno dislocirala i ukopala pod zemlju. Glazba zasnovana na jakom basu koji probija svaku izolaciju i duboko uznemiruje već predugo godina, ne može ne imati posljedice na naše zdravlje.

Uz to, Vužića kala je znala ponekad biti puna bljuvotina od povraćanja, a jako mi se urezao u sjećanje mladić koji se pijan pomokrio na veliku zelenu kantu ispred mesnice, a onda se vratio – u Varadero.

Turističkoj zajednici smo jednom prijavili nađeni prazni novčanik stranca kojeg je lopov ubacio u našu terasu pod lozicom (jer smo prva ulica za bijeg). Kasnije smo dobili vijest da je taj već duže krao u gužvi Varadera.

Moj drugi posjet Vama kao načelniku je bio dvije godine nakon toga kada smo Vas  moj susjed i ja molili za stavljanje vrata na sjeverni dio Teatrina kako bi se spriječio česti dolazak mladih ljudi koji su tu u mračnom usjeku dolazili iz bara uživati drogu ili mokriti. Ta ste vrata postavili, problem se riješio i zahvalna sam.

Ali, i dalje gledam trud Centra za kuturu da dovede zabavni program u centar, izvođači i bendovi se još i ne spuste sa bine, a  Varadero već pojačava i začas zadominira  terorizirajući noć. Ovo je posebno upečatljivo za Fjeru.

9.6. ove godine sam zaspala u 4 ujutro a prije toga šetala mjestom jer je bilo nesnosno stajati u kući. Sjedila sam neko vrijeme i gore na Loži od koje su se udari zvuka odbijali i stvarali stravični eho na druge zidove. Vi ste tada zasigurno mirno spavali. Jer da to proživljavate, odavno bi razumjeli nas koji smo se već dobro umorili od Vašeg nerazumijevanja.

Bol kojeg vodite detonira od nekih DJ-a za završnice sportsko-kulturnih i drugih programa. I, ovo se godinama ponavlja.

Opet vas prisjećam – izmijenilo se Vijeće, Vi ste na istoj poziciji, a ništa niste poduzeli.

Moja je mama lani došla očajna u Općinu pitajući Vas tko je načelnik naše Općine „ Vi ili vlasnik Varadera?“

Ona nije dobila Vaš odgovor, ali ja ga čekam.

Manuela Malvasija

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala BOLinfo.hr