Tekst: Udruga 'Za bolji Bol'

Očitovanja Udruge na medijske natpise i izjave načelnika

Pitanja i odgovori napadu gospodina načelnika – “svoga na svome”

U izjavama objavljenim na portalu boljani.info 24.07.2018, gospodin načelnik je napao, prilično jakim riječima, između ostalih, i Udrugu za Bolji Bol u vezi organizacije prosvjeda zbog radova na Zlatnom ratu. Obzirom da smatramo napade neargumentiranim, neopravdanim i nelogičnim, želimo ovdje odgovoriti gospodinu načelniku i  postaviti mu par pitanja da nam se objasni ovakav napad i njegovi argumenti.

– “Nije trebala građevinska dozvola”. Zašto nije trebala dozvola?  Ministarstvo zaštite okoliša je izdalo priopćenje da nije odobrilo nikakve građevinske radove na Zlatnom ratu, isti odgovor smo dobili i od javne ustanove More i Krš koja tvrdi da radovi nisu legalni!

– “… da ukloni stabla koja je označio tehnički direktor tvrtke koja treba isporučiti nove kućice.”  Za ovakve radove te sječu, odobrenja moraju izdati nadležne institucije, koje odobrenja nisu izdale, a ne direktor bilo koje tvrtke.

– “pozivajući medije, građane pa i čelnike drugih lokalnih jedinica na otoku zbog potpore,učinili su nesagledivu štetu općini Bol”. Gospodine načelniče, po ovoj logici, što god da vi napravite, mi vas ne smijemo kritizirati, da ne bi Bol izgubio koncesiju na Zlatni rat. Znači li to da vas ne bi smjeli kritizirati da vi, na primjer, odlučite na Zlatnom ratu iskoristiti 50% žala sa plaže za nasipanje oko novogradnji u šumici, ili  izgraditi hotel – neboder s pet zvjezdica i petnaest  katova na punti Zlatnog rata “da nam Bol bude ljepši i kvalitetniji u pružanju usluga gostima”, kako vi to lijepo kažete?  Da li vas i onda ne bi smjeli kritizirati da se ne izgubi koncesija?  Udruga za Bolji Bol je više puta upozoravala na opasnost i štetnost radova bez dozvole u srcu sezone na zaštičenoj plaži Zlatni rat, ali bez uspjeha! Svaki put je stala u obranu Zlatnog rata te će stati i opet, ne radi politike i osobnih interesa već radi Bola i Boljana koji žive od Zlatnog rata, a da ne govorimo da je i simbol Hrvatskog turizma! S poštovanjem, nama izgleda da nećemo ni mi, ni zaposlenici Grabovog rata, ni vijećnici biti krivi ako se to dogodi (jer bilo ih je protiv ovih radova), nego ćete vi osobno svojim neodgovornim i samovoljnim potezima biti krivi ako Bol izgubi koncesijuMi smo 100% za to da Grabov rat i Boljani upravljaju Zlatnim ratom, ali na odgovoran i pametan način, a ne da vi Zlatnim ratom upravljate kako vama padne na pamet!

– “te ćemo i dalje ostati svoji na svome!” Možda ćete vi ostati “svoj na svome”, a Boljani i Bol sve više gube Zlatni rat, gube šetnicu, gube Borak, gube red i mir po moru i uz obalu, gube puno prelijepih stvari koje su Bol činile Bolom. A vi se osjećate svoj na svome? Mi se odavno već ne osjećamo svojima na svome! Zato se i bunimo!

Pitanje uredniku portala boljani.info:
– Zašto ste dali naslov članku “Imaju li prosvjedi neku pozadinu?”  I zašto pišete “Na prosvjednim skupovima bila su uvijek ista lica uz dolazak nekih nama nepoznatih, ali koji su očito pozvani i došli kao podrška prosvjednicima.” Koju to pozadinu mi imamo? Za čije to tuđe interese mi radimo? Da li se vraćamo u vrijeme komunizma kad je svatko tko krtitizira vlast agent vanjskog neprijatelja? Koja je vaša pozadina kad ovako pišete, i da li ćete, kao urednik “nezavisnog portala”,  dati mjesta na portalu i drugoj strani da iznese svoje stavove?”

Za kraj, da posjetimo cijenjene čitatelje: Udruga za bolji Bol se već više od 10 godina bori  za opće dobro, poštivanje zakona, zaštitu prirode te boljitak Bola i njegovih stanovnika. Ne nanosi se šteta Bolu informiranjem javnosti, već nelegalnim radnjama koje uništavaju neponovljivu ljepotu Zlatnog rata. Nećete nas spriječiti u borbi za bolji Bol, jer nas vodi ljubav, a one koji nas prozivaju vodi vizija ekonomske eksploatacije najvrjednijeg prirodnog resursa bez obzira na posljedice. Nelegalni radovi u zaštićenoj prirodi siguran su put za gubitak teško stečene koncesije. Napraviti ćemo sve što je u našoj moći da nelegalne radove spriječimo. Zahvaljujemo svima koji su se odazvali našem apelu, a posebno predstavnicima demokratskih medija na objektivnom iznošenju činjenica.

S poštovanjem,
Udruga za Bolji Bol

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala BOLinfo.hr