Tekst: Neda Kraljević

Objavljujemo pismo mještanke Nede Kraljević kao reakciju na jučerašnje priopćenje koje smo primili od Sunce koncerna d.d. (Bluesun) vezano za projekt hotela Borak

Ponukana objašnjenjem Bluesun hotela u svezi dogradnje hotela Borak, imam potrebu podrobnije pojasniti neke stvari koje oni zaobilaze, odnosno „mažu nam oči krivom piturom“. Općina izrađuje Detaljni plan uređenja (DPU) za područje Borak i samim tim i izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja (UPU) općine Bol, i to na zahtjev investitora, a ne po procjeni potrebe za tim od strane Općine ili po Strategiji razvoja Bola, skupo plaćenom dokumentu izrađenom po narudžbi općine Bol. Blagoslovom Općine sada se može dograditi i ukupno imati 2143 ležaja, a 1989. godine ih je bilo čak 3.080. Zaboravljaju pritom dodati Bijelu kuću koja će se sigurno renovirati u dogledno vrijeme, hotel Park isto i uz novoizgrađene manje hotele, Bol će imati 3.500 hotelskih ležajeva. U Bolu je 1989. godine bilo registrirano manje od 2000 privatnih ležajeva, danas je to nešto manje od 5.000, a ako se dodaju tome neregistrirani, privatnih ležajeva je oko 6ooo. Koliko je to povećanje sveukupne ponude? Čistih 50%! Plaže se nisu ni povećale, ni proširile niti mogu ići na “dopune i izmjene”, a pritisak na njih je već sada prekomjeran.

U što mi srljamo ovakvim tempom gradnje privatnih i hotelskih smještajnih jedinica? Pompeje je zatrpao Vezuv Božjom voljom, a mi se zatrpavamo sami!

Rješenje može biti prihvatljivo za svih; do sada je po postojećem Planu bila omogućena izgradnja četiri etaže, a sada za potrebe investitora sedam! To je 110% povećanja postojećih parametara što je protivno Zakonu o gradnji.

Zadovoljavajuće odobrenje može odobriti 30% izgrađenosti čestice koja je sada izgrađena tek 10%, znači povećanje za 20% i to po postojećem planu, a efekt za investitora bi iznosio povećanje od 300%.

Možda onda 200 mještana ne bi našlo posao prema njihovom stavu, a svjedoci su koliko već za ovaj kapacitet treba osigurati radne snage izvan otoka ili oni znaju za neke skrivene „domoroce“?

Moj je prijedlog da se u Statut Općine ugradi stavak da se ovakve odluke donose konsenzusom na Vijeću jer kupiti šest vijećnika je isto što i posjetiti “outlet prodavaonicu”, a svih jedanaestoro je ipak malo teže, ili možda čak i nije, možda ja spavam Trnoružicin san!

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala BOLinfo.hr