Bolska umjetnica Manuela Malvasija pokrenula je web stranicu na kojoj se mogu vidjeti njezini likovni radovi.

Manuela Malvasija slika u tehnici akvarela, olovke, tuša i kolaža. Posljednju samostalnu izložbu u Bolu pod nazivom “Eho” imala je 2015. godine, a prije toga izložbu “Retrospektiva“, 2013. godine. Likovni talent otkrila je još u osnovnoj školi kada je 1976. godine dobila nagradu na Smotri učenika otoka Brača za likovni rad kredom u boji “Koštilo“.

Kasnije je izlagala i samostalno i s drugim autorima, te se bavila ilustracijom knjiga… Živi i stvara u Bolu.

Recenzija Hrvoja Marka Peruzovića za Manuelinu izložbu “Retrospektiva”

Ovo je intimni dnevnik što ga Manuela vodi već dugi niz godina, ornamentalne mape koje bilježe njezina emotivna stanja, najdublje čežnje i skrivene misli. Poput jezika snova, ona progovara jezikom simbola, i ako su snovi “kraljevski put u nesvjesno”, kako je to rekao Sigmund Freud, umjetnost je i put i cilj. Sublimirala je svoju osjećajnost vezući grafičke čipke, krojeći misaone rebuse, poput kakva medija koji čuje unutarnje glasove što odjekuju negdje s one strane. To nisu tek puke dekoracije, ona traži i propituje, ona pokušava nešto reći. Ponekad je taj govor jasan i konkretan a ponekad je obavijen velom tajne. Svaki rad iza sebe krije određenu životnu priču ili trenutak koji je bio značajan, jer Manuela itekako unosi samu sebe u sve što radi. Njezina umjetnost dopire iznutra. Konkretni motivi samo su povod, te od promatrača zahtjevaju stanoviti angažman, neku vrstu ugodnog napora u pokušaju odgonetanja svega onoga u pozadini njezina odabira. Osim toga, raspon njenog likovnog izričaja prilično je širok. Proteže se sve od “muškog” crnog i teškog grafičkog pristupa, čvrstih linija i intenzivnog crno bijelog kontrasta, preko reduciranih i nježnih, gotovo prozračnih i razigranih crta, pa sve do kolorističkih slika u kojima se poput cvijeta rastvorila blaga i profinjena “ženska” senzibilnost. Ovaj djelić Manuelinog opusa što ga imamo priliku vidjeti, govori nam o tome kako njezine samozatajne igrarije nisu banalno i površno šaranje po papiru, nego je riječ o duboko osjećajnom i promišljenom stvaranju, koje je izašlo kao potreba njezine duše da ostavi svoj jasan i vidljivi trag.

Hrvoje Marko Peruzović, akademski slikar

Manueline izložbe, nagrade i ilustracije:

1976. Nagrada na Smotri učenika otoka Brača za likovni rad kredom u boji – „Koštilo“
1987. LIKOVNI ANNALE Bol , grupna izložba
1988. LIKOVNI ANNALE Bol, grupna izložba
1992. Galerija „B. Dešković“, samostalna izložba „Zapisi iz Engleske“
1995. Ilustriranje knjiga poezije B. Marijanovića: „Raskorak“ i „Nacrt za pismo“
2013. Galerija „Dom kulture“, samostalna izložba „Retrospektiva“
2015. Galerija „Dom kulture“, samostalna izložba „EHO“

 

Zavirite na Manuelin web!

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala BOLinfo.hr