Tekst: Christina Grohmann-Jakšić

Što se događa u Bolu? Bol je na rasprodaju! …..raste i raste bez ograničenja. Ali stvarno….. koja korist boljanima? Koliko ja vidim, nema ništa da bi Boljani bolje živjeli? Gdje su škole? Gdje su radna mjesta za cijelu godinu? Gdje su sportske dvorane ili olakšanje za stare ljude? Gdje je bolnica? Gdje je općinska dvorana itd.???

Gdje su vaše plaže? Koliko ja vidim skoro nema više plaže bez koncesije.

Od početka šetališta do Zlatnoga rata već sada nema više ni mira ni reda. Maknut je novi, javni tuš i grade se 3 kafića na 200 m. Nema cm bez tuluma i bez engleske muzike, kao i bilo gdje na svijetu. Gdje su vaše pjesme?

Sada je u planu novi Hotel Borak, koji izgleda kao svaki bunker u Turskoj ili bilo gdje, gdje se narod nije znao buniti. Nakon 10 godina bit će prazan kao stotine primjera po svijetu.

Već sada skoro nema šume pokraj plaže, jer je sve napunjeno. Na Zlatnome ratu grade se kraj prekrasne divlje šume kućica na kućicu za prodaju hrane.  Grade još svaki dan, sve jedno da li je sezona ili nije. ………Tko to dira ne vidi što izgubi.

Bol je bio prekrasno mjesto, nadaren prirodnom ljepotom, ali neće više dugo, jer izgleda da nitko ovdje ne pazi na svoju domovinu.

Na šetnici  vozi tko što želi voziti, bicikle, aute, kamione. Prošli tjedan je, od ujutro u 7 do navečer u 7, bilo puno bagera i kamiona kroz Put oleandera do plaže (takozvana pješačka zona).Non stop, 4 dana. A kuće pune turista koji su se morali maknuti kamionima! Niti sat vremena za odmor! Tko je to dozvolio. Kome je to u interesu?

Usred prelijepe šumice na Borku izgrađen je toalet za 3 osobe u stilu stare Jugoslavije. Za samo 3 Osobe! Ružnije nisu mogli……….Treba stvarno toalet, jer vidim da se ljudi tamo načekaju, ali ima mnogo boljih mjesta za to.  To bi na primjer bilo važno da Općina riješi na početku šetnice, a ne da pokrije svima pogled s šetnice do mora. Ove šume pokraj mora stvaraju poseban ambijent, s prekrasnim mirisom i fantastičnom mikroklimom. Treba ih spašavati.

Bol treba koncept za nježni turizam (sanfter Tourismus), to bi bio, i za boljane i za goste,  raj.

Nije stvar u bogatsvu nego u kvaliteti života.

A što je sa pročišćivačima otpadnih voda? Dokle mislimo zagađivati more? Ja se nadam da je to u projektu marine riješeno, inače gradite ne marinu, nego ogromni WC, jer marina je stvarno bitan projekt.

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala BOLinfo.hr