Tekst: Ines Kraljević

Estetski užasi u Bolu na Braču se nastavljaju. Počevši od betonskog zida na relaciji pumpa-šetnjica, užasnog zdanja ispred Osnovne/Srednje škole, rugobe na rotoru, jeftinih ograda na plaži za invalide i na cijelom Račiću, kriminalnih skalina na loži, bijelih krovova poviše Blata, parkića na pazaru, nedavne najave megalomanskog projekta za hotel Borak, izgleda kao da se jeftinoj gradnji bez suvislog plana i  estetskog smisla ne nazire kraj.

Tako su stanovnici, a vjerojatno i turisti, zadnjih dana posebno zgroženi betonskim izgledom, još nedovršene, dječje igraonice i njenim kričavo zelenim ogradama. Posebno je bolan pogled na baštu caffe bara Kala, koju od ove sezone krasi previsoka zelena ograda, ali eto, ova bar nije kričava. Kala je zadnjih par godina postala oaza mira u ovom kaosu masovnog turizma i Kala zaslužuje bolje. Kao životinjama u kavezu, lagano nam se s godinama smanjuje radijus kretanja po vlastitom mistu, pa sukladno tome,  zašto nam i pogled na more ne bi bio kroz rešetke. Nitko, naravno, nije ni pomislio na zgradu iza parkića, Cor aureum, iliti starački dom.  Njihov prozor u svijet, od sada pa nadalje, narušen je redovima i pristavama jeftinog materijala.

Ideje o harmoniji arhitekture i prirode su izgleda, davno napustile ovo mjesto, a scenariji Ibize i Mallorce više i ne izgledaju tako daleki. Postoji li još uvijek lokalna zajednica, ili smo reducirani na puko lokalno stanovništvo? Je li za Bol prekasno? Ovakvi projekti koji šutke prolaze nam definitivno ne idu u prilog.

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala BOLinfo.hr