Tekst: Lucija Špacal / Ana Bodlović

Ispravak netočnih navoda – očitovanje Udruge RoboBrač

Dragi naši,

slijedom neistinitih tvrdnji objavljenih na jednom lokalnom portalu osjećamo potrebu obratiti se svima Vama koji nas pratite i podržavate s točnim informacijama o natjecanju u Australiji.

Pa da krenemo od samog početka. Na državnom natjecanju u Zagrebu održanom u studenom 2018. godine ekipa Udruge RoboBrač (Ante Kraljević, Frane Radić i Mia Pivčević) osvojila je prvo mjesto. Kao najbolja ekipa u svojoj kategoriji pozvani su od strane Hrvatskog robotičkog saveza da predstavljaju Hrvatsku na svjetskom prvenstvu koje se održava u Australiji. Spominjano natjecanje u Hanoveru je europski RoboCup i plasman osvaja drugoplasirana ekipa. Samim time, izjava da su robotičari izabrali atraktivniju lokaciju je netočna. Upravo su robotičari bili izabrani da pokažu svoje znanje na toj atraktivnoj lokaciji.

Bolsku ekipu predstavljaju 3 učenika u pratnji mentorica Lucije Špacal i Ane Bodlović. Do trenutka pisanja ove objave nismo uspjeli dokučiti tko je spomenuta treća mentorica koja bi, prema navodima portala, trebala također ići s nama. Robotičari nastupaju u kategoriji OnStage Advanced u kojoj je zadatak osmisliti scenski nastup s pričom u kojoj će roboti i scena biti usklađeni i smisleni. Zadatak zahtijeva pripremu na više razina: pri izradi konstrukcije robota, izgledu scene, programiranju robota i scenskom nastupu. Posao je to koji, uz organizaciju puta i brigu o financijama, nadilazi mogućnosti jednog mentora.

Nadalje, RoboCupJunior 2019 održava se od 2. 7. – 8.7. 2019. što podrazumijeva 7 dana natjecanja. Kada u obzir uzmemo činjenicu da let iz Zagreba, preko Dohe do Sydneya traje 24 sata i 20 minuta, aranžman kraći od 11 dana nije bio logičan niti izvediv.

Govoreći o financiranju. Rad Udruge RoboBrač je javan i transpatentan, te je poznato da je općinskom proračunom za 2019. godinu Udruzi dodijeljeno 10.000 kuna. Radionice robotike pohađa 15ak učenika uzrasta 12 – 18 godina i dobivena sredstva su raspoređena za nabavku potrebne opreme, te dio troškova sudjelovanja na natjecanjima. Ukupni trošak za svjetsko natjecanje u Sydneyu je 61.000 kuna za grupu od 5 osoba. Zbog nemogućnosti pokrivanja troškova i kako bismo umanjili izdatke roditeljima naših robotičara, obratili smo se između ostalog i Vijeću Općine Bol. U dopisu se navodi da je donacijama privatnih firmi i dijelom iz proračunskih sredstava pokriven dio troškova, a za preostali iznos smo tražili pomoć u okviru njihovih mogućnosti.

Tražili jesmo i odobreno nam je dodatnih 10.000 kuna. Na pomoći se zahvaljujemo, ali također za ubuduće molimo samo jedno.

Ako nas podržavate, pomozite nam. Ako ne, nemojte nam odmagati i širiti dezinformacije. Ne zbog nas mentorica, već zbog naše djece koja su sve ovo zaslužila svojim vrijednim radom i trudom. Koja su izvrsna i prepoznata od strane Vlade RH, resorne ministrice gđe. Blaženke Divjak, našeg bračkog ministra uprave g. Lovre Kuščevića, te cijele robotičke javnosti. Jer ti mladi, skromni i neiskvareni ljudi su naša budućnost. Kojima je uz malo naše pomoći samo nebo granica.

Ovom objavom želimo samo prošiti istinitu priču, omogućiti javnosti da čuje i naš glas. A svima Vama koji ste oduvijek tu za nas i uz nas se od srca zahvaljujemo.

U ime svih robotičara,
Lucija Špacal i Ana Bodlović

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala BOLinfo.hr