Tekst: Jasenka Matulić-Adamić

Našem portalu javila se gospođa Jasenka Matulić-Adamić s molbom da prenesemo njezino pismo koje je uputila Općini Bol vezano za  prejaku javnu rasvjetu koja ometa stanovnike Račića.

Pismo prenosimo u cijelosti.

Pismo Općini Bol:

Poštovani,

Račić je već sada pretvoren izgledom i sadržajem u jedan novi dio Bola, a dodatnom gradnjom nautičke luke izgubit će svaku sličnost sa svojim prethodnim stanjem. To je neminovno urušilo kvalitetu života stanovnika i sezonskih posjetilaca bolskog Račića. Ponegdje se pokušalo sačuvati nešto od prijašnjih dobrobiti, kao npr. ostatak plaže ispod stuba prema novom dječjem igralištu, ali možda samo privremeno.

Prije više od godinu dana na Račiću je postavljena javna rasvjeta tipa rasvjete velegradske avenije. Rečeno je da je to ekološki prihvatljiva rasvjeta, vjerujemo da se radi o LED svjetiljkama.

Jedna stvar koja se sada može napraviti sa rasvjetom na Račiću, a na dobrobit stanara, vjerujemo bez većih ulaganja, je usmjeravanje svjetla lampi isključivo na cestu/šetnicu gdje je ono i potrebno i tako spriječiti osvjetljavanje fasada, prozora i terasa kuća uz cestu. Ovo se obično postiže postavljanjem sjenila, usmjerivača ili maske na postojeće svjetiljke ili korištenjem zasjenjenih svjetiljki. To će omogućiti da ljudi ne moraju na večer zatvarati prozore da se zaštite od ulične rasvjete i da mogu na večer sjediti na svojim terasama, što su običavali činiti prije postavljanja sadašnje rasvjete.  Ovo se čini kao jedan od manjih zahvata, ali je velika stvar za ljude koji su izgubili životni prostor koji je bio po njihovoj mjeri i želji.

Novi prijedlog ‘Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja’ koji je ovih dana na razmatranju u Saboru uključuje i ovaj članak:

Članak 11.

………..

“(5) Zabranjeno je:

  1. rabiti svjetlosne snopove bilo kakve vrste ili oblika usmjerene prema nebu ili prema prirodnom vodnom tijelu
  2. vanjskom rasvjetom rasvjetljavati otvore (prozori i/ili vrata) zaštićenog ili stambenog prostora

Navedeno bi trebalo olakšati provedbu gore spomenutog zahvata na svjetiljkama na Račiću/Bolu. A isto tako, u slučaju neprovođenja zakona, omogućiti žalbe za ometanje posjeda.

Unaprijed hvala na Vašoj akciji kojoj se iskreno nadamo.

Jasenka Matulić-Adamić

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala BOLinfo.hr