Tekst: Jeronim Martinić

Kad bih budućnost vidio kao što vidim prošlost znao bih gotovo na sve odgovoriti i predložiti, ali…  Ove ljetne turističke sezone u Bolu zapažen je, takav je barem dojam, nešto drugačiji  oblik turizama. To bismo mogli nazvati  „ozbiljniji“ turizam.  Tome je vjerojatno razlog  što nam prirodni uvjeti omogućuju pridržavanje distance, preporuka zbog korona virusa.

Možda tome doprinosi i znatno manji broj privezanih jahta, jedrilica, glisera a time i osoba potencijalnih korisnika usluge noćne zabave -disco-programa.  U dnevnom listu Slobodna Dalmacija od 24.o7.  piše  otprilike ovako … u gradu Hvaru nažalost ove godine je znatno manje turista ( kao loša vijest) ali  navodi  i kako nema ni partijanera ( kao dobru vijest). Isto tako negdje je pisalo:  U Dubrovniku se događa pravi turizam -nema Kruzera-.  Neshvatljivo je kako se u turističkoj destinaciji Bol navedene „loše“ pojave događaju. Zapravo ništa nije crno-bijelo, pa ni  idealno zamišljeni oblik turizma. Međutim, istine radi ako planiramo, gradimo i organiziramo objekt namijenjen i prikladan discu; ne očekujemo valjda stacionirani, ozbiljniji ili obiteljski oblik turizma kojem radi više kupovne moći (deklarativno) težimo. Turisti mlađe starosne dobi  uglavnom su s kratkim boravkom u određenoj destinaciji. Takvi u pravilu nemaju vremena ići na lokalne izlete ili posjećivati bolske i bračke povijesno-kulturne sadržaje. Držim da bi se o toj činjenici trebalo voditi računa.

Ovosezonski turistički podaci, korona virusa radi,  u Bolu  su u odnosu na urbanije sredine nešto bolji, razlog je u obilju prirodnih resursa. To se odnosi na morsku obalu, prostrane plaže i mnogo manjih morskih uvala koje omogućuju preporučljivu distancu među kupačima i mogućnost raznih sportskih aktivnosti. Nismo mi pametniji od drugih nego za mnogo toga možemo zahvaliti prirodnim datostima.  Koristim prigodu pa dodajem; gotovo je zabrinjavajuće kako se u destinaciji ponašamo prema  prirodnim resursima, razvoju i prostornom planiranju a time i projektiranju. Dojam je nekretninskog  profiterstva pa u tom pogledu sami sebi stvaramo komplikacije i štetu i u suprotnosti  je održivim razvojem, željenim  kvalitetnijim i ekonomski isplativijim oblicima turizma.

Malo nelogičnosti ali mnogo za razmišljanje;  ove turističke ljetne sezone u drugoj polovici mjesec srpnja -2020-. broj evidentiranih gostiju je poprilično realan. Razlog tomu je u činjenici da se mnogi turisti (ranijih godine ne evidentirani) ove godine evidentiraju, korona virusa radi.

Sa računom ili e Visitor evidencijom, rezervacijom, neki turisti, posebno inozemni, moraju dokazati gdje i koliko su boravili.  Eto, još jedan dokaz kako u nečem lošem ima barem malo i dobroga. Neki pružatelji turističkih usluga su zatečeni što im turisti inzistiraju na izdavanju računa. Posebno se to odnosi na objekte koji pružaju uslugu smještaja.  O izdavanju računa i evidentiranju odnosno (ne) prijavljivanju turista već su pred koji dan pisali neki dnevni listovi i portali. Lokalni općinski portal, na temelju e Visitor  iz TZ navodi podatak rekordno evidentiranih turista 6.534  na dan 24. srpnja prošle (2019.) godine. Ne sumnjajući u točan podatak dodao bih kako je u istom tom vremenskom razdoblju u Bolu, procjenom od oka, bilo barem još tisuću a i više ne evidentiranih turista, uglavnom kod nelegalnih iznajmljivača. Zadnjih  dana mediji  također navode da je dugi niz godina bilo oko 30%  ne evidentiranih turista u RH. U Bolu, možda u nešto manjem postotku, ima ne evidentiranih i ove godine. Nije beznačajno, a čiji je problem -ne zna se-?

Gotovo je nemoguće i ovom prigodom ne osvrnuti se i na manjkavosti u ovoj našoj „superbrand“ destinaciji, a koje se uopće i ne pokušavaju ispraviti odnosno poboljšati. Da je to tako nazire se i  Planom upravljanja pomorskim dobrom za 2020.g. koji je ili je već bio na javnoj raspravi ?. Uostalom radno tijelo Općinskog vijeća (mini stručno Vijeće za davanje koncesijskog odobrenja) odlučuje o obavljanju pojedine djelatnosti na pomorskom dobru. Tvrdi se da ima novih i kvalitetnih pomaka u ponudi Bola i da će se umjesto običnog kampa nazire gradnja  glamping  -luksuzni kamp-. Baš lijepo!

Prošle godine (2019.)  početkom mjeseca srpnja šetajući od zapada do istoka našom turističkom destinacijom ( plaže Drasin- šetnicom via riva-obala do plaže Martinice), može se uočiti mnogo toga. Laganom, sporom vožnjom  automobilom  cestom zvanom „zaobilaznica“ do Dominikanskog samostana dodatno se toga  može zapaziti. O zapažanjima, prošle sezone, napisan je osvrt i poslan na odgovarajuće adrese tj. na pojedince u našoj lokalnoj zajednici.  Lokalni portal to nije objavio. To isto namjeravao sam učiniti otprilike u isto vrijeme i ove  sezone, ali kasnim skoro mjesec dana. Ukratko, na spomenutom, širem, području stanje isto i još lošije (parkirališta u borovim šumama tik do samog mora-pogled na kupače-, kamp kućice/šatori, kontejneri u borovoj šumici, razapeti konopi,  kokošinjci  i  itd. )  Cestom put Murvice ili Put zlatnog rata novih, upitno  poželjnih objekata i sadržaja. Rotorom i cestom zvanom zaobilaznica koja ustvari to više i nije, „novost“  je u kontejnerima ili kantama, bolje rečeno kesicama smeća. Ovom prilikom zapažena je poprilična neurednost što se tiče kesica za smeće oko ukopanih kontejnera, ali i uz cestu.  Smeće je uvijek i gotovo posvuda problematično ali ove godine po Bolu je to organoleptički  izrazitije, gotovo zabrinjavajuće.

Duž šetnice isto dobro-loše kao i prošlih godina i dodatno nekoliko potpuno uvenulih/suhih borova, a kulminira onaj tik uz kapelicu crkvice sv. Petra i Pavla, registriran još prošle godine. Usput rečeno glavni je zadatak lokalne zajednice, uz podršku TZ  briga o komunalnoj odnosno infrastrukturnoj problematici, a ne…

Po šetnici objekti dodatno nude cockail to go; caffee to go; automati za ovo-ono namijenjeni jeftinom ali i masovnom turizmu. Aparati za piće, kava aparati i u trgovinama. Neka aparata, neka bankomata, neka brzih jeftinih to go zalogajčića umjesto još kvalitetnije klasične gastronomske ponude težeći time i kvalitetnijem turizmu.  A pojavom QR (Quick Response- brzim odgovorom- ) pomoću mobitela, korona virusa radi, stvar je ozbiljnijeg razmišljanja. Korona virus ili moguće slične situacije primorati će nas na mnoge improvizacije a time i na eksperimente koje će se vjerojatno rješavati u hodu. To, po meni , zahtjeva permanentni zajednički rad na destinacijskoj razini  a za dobrobit našeg stvarnog stalnog stanovništva koji je do sada u mnogočemu  izostao.

Ove godine, šetnjom, veća pažnja posvećena je užem dijelu mjesta od Samostana do početka šetnice.  Pa, ex hotelski kompleks „Bijela kuća“, ispunjava  gotovo sve uvjete, da se na destinacijskoj razini organizira javni prosvjed bez obzira na koga se odnosi radi ovakvog stanja objekata u prostoru. Estetsko, zdravstveno-higijensko  i ekološko stanje je alarmiraju će. U Bolu postojeće Udruge razne namjene su uspavane, zašto i do kada ne zna se!.  Reklame, pokretne i puto kazne table po rivi kao i one po zidovima-fasadama zgrada  neadekvatne kao i do sada -komunalna problematika sve prisutnija. Otvorio se novi objekt  na Rudini -Biomania – O.K.  međutim zajedno s drugim susjednim  tablama zaštićeni zid i kućna fasada prekrivena je „tipiziranim“ reklamama?

Ulazna vrata ambulante izgledaju kao da je izveden teroristički napad. Naša „bogata“ lokalna zajednica, tako neki tvrde, bi vrijednu zgradu i njene sadržaje  trebala održavati ili pak zahtijevati primjereno održavanje. O prostoru tržnice, koja ne ispunjava ni osnovne uvjete za rad,  ništa nova u odnosu na prošle godine. Uostalom bolska tržnica po obimu posla preko 90%  je sezonskog, ljetnog turističkog  poslovanja pa može  fizički biti i izvan središta mjesta, a zimi… treba malo promisliti, ima rješenja!

Primjena Pravilnika o komunalnom redu,  već i napisano i komentirano, vrlo je važan dokument za ovu našu turističku destinaciju. Međutim, tu su kvalitetniji  i konkretniji pomaci barem za sada nevidljivi. Čini mi se da redar ima bitno važnijeg  posla na destinacijskoj razini nego što su intervencije radi rastojanja stolova i stolica, ležaljki-suncobrana ili pak kupača i sl.

Oprez za sve i svakoga, bez opuštanja ili zaborava, jer Korona virus ili slične  moguće nepogodnosti  vjerojatno neće imati samo sezonalnost nego nažalost možda i stalnost.

Turistička zajednica općine Bol,  radi usklađenje sa novim zakonom organizirala je sjednicu svog radnog tijela elektroničkim putem. Vjerojatan razlog takve organizirane sjednice je: – jer nije bilo vremena; ili jer nije bilo prostorije za sjedenje na distanci;  ili radi izbjegavanja odgovora na moguća pitanja  koja se odnose na lokalnu turističku destinaciju; ili jer javnost rada te društvene institucije nije neophodna;  ili jer se svi zainteresirani o tome  mogu informirati u Uredu TZO Bol. !!! Uspješno i pohvalno odjeknule su u javnosti (male i lijepe) „Naše bolske priče“ naših sumještana koje se odnose na pojedine segmente bolske turističke ponude. Dobar rad podrazumijeva se kao normalan rad, međutim,  postoji ono što ne želimo da loše odjekuje niti lokalno a ni šire. To su (veće i lošije ) priče, odnosno činjenice u našoj destinaciji.

Kako lokalni portal prenosi, ovogodišnji  program povodom  Dan općine, radi korona virus, biti će drugačiji nego ranijih godina. Razlog tome je uglavnom radi izbjegavanja „masovnijeg druženja“. Ne ulazeći u donesene odluke, moglo bi se barem pitati:  Masovnost, prebukiranost  bez distance, svakodnevno je na  izletničkom brodu iz Makarske. Nešto slično po masovnosti i distanci je prilikom noćnih zabava u zabavnim objektima uz to još sa noćnim pojačanim decibelima. Kakav stav  o svemu ovome ima Stožer civilne zaštite općine Bol ? Držim da je ovakva odluka nadležnog tijela i lidera bila u dobroj namjeri;  međutim  ljudski, politički, rukovodno je ponekad i priznati „malo smo pogriješili“.

Čestitam stanovnicima općine Bol i njihovim gostima Dan općine Bol, blagdan Gospe od sniga odnosno bolsku fjeru, te Dan domovinske zahvalnosti RH.

Bol, 3.8.2020.

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala BOLinfo.hr