Tekst: Autor poznat redakciji

Općina Bol
Na znanje načelniku Općine Bol Tihomiru Marinkoviću i predsjedniku Općinskog Vijeća Općine Bol Matku Bakoviću
i svim vijećnicima općine Bol

 

Cijenjeni Načelniče, predsjedniče Vijeća i  gospodo vijećnici,

Obraćam Vam se sa upitom o financijskoj potpori Općine Bol  za sportske aktivnosti na području  općine Bol.

Na pisanje ovog dopisa potaklo me je dopisivanje jednog od roditelja čija djeca idu na treninge nogometa  i „autora“ Škole nogometa Bol Brač na Facebook profilu Škole nogometa Bol Brač. (prilog uz dopis a podaci su javni)

Kao što vidite iz isprintanog razgovora napisano je kako Općina Bol subvencionira „klub“ sa 0  kuna.

Mene interesira da li je to istina i ako je istina zašto je to tako?

Vidim da se iz proračuna Općine Bol za 2019.g. između svega ostalog dalo 30.000 kn za Malonogometni klub Bol i 135.000 kn za Športsko društvo Bol.

Imaju li Športsko društvo Bol ili trener nogometa ikakve obaveze prema prostorima koje koriste? Tu prvo mislim na održavanje terena na Poljani. Koliko je meni poznato Općina Bol je financirala postavljanje travnatog terena a trener nogometa ga koristi i naplaćuje svoj rad. Teren je zapušten, klupe su propale a mreže su raskidane. Tko treba održavati prostor Poljane? Da li uz školu nogometa i to ulazi u ovih 135.000 + 30.000 kn navedenih u Proračunu? Da li u ove stavke proračuna ulazi i organiziranje škole plivanja Grancigula. Koliko općina Bol izdvaja novaca za školu plivanja Grancigula?

Mene je sram priznati da moje dijete, kao niti jedno drugo dijete koje ide u školu nogometa/školu plivanja nikada nije tražilo račun pa ga tako nije ni dobilo i da mi roditelji nismo pitali kome ide taj novac? Športskom društvu Bol ili direktno treneru?

Športsko društvo Bol je neprofitna organizacija a samo ime valjda govori da ne smije raditi nikakav profit. Neprofitna organizacija može se definirati kao pravna osoba koja se osniva radi ostvarivanja određenog javnog, općeg ili zajedničkog interesa pojedinaca, grupe građana ili šire zajednice pri čemu nije naglašeno ostvarivanje profita niti djelovanje na tržišnoj osnovi.

Međutim, kada neprofitna organizacija obavlja oporezive gospodarske djelatnosti, ista se može smatrati poreznim obveznikom te je u tom slučaju dužna registrirati se u sustav PDV-a.

Pregledom u Registar poreznih obveznika za Športsko društvo Bol stoji kako nije u obavezi PDV-a što znači samo jedno a to je da naplaćuje usluge iako to  ne bi smjelo raditi!

Ne razumijem se baš u te zakonske i računovodstvene stvari, ovo je više bilo copy-paste računovodstvenih članaka nađenih na Google pa bi mi vijećnica Nataša Paleka Jakšić mogla objasniti kako to funkcionira sa poslovanjem Športskog društva Bol kao jedne neprofitne organizacije jer ona vodi njihovo knjigovodstvo.

Ne želim dovesti  djecu u nezgodan položaj i da ova pitanja postavim treneru pa ja pitam Vas jer bi i Vi trebali znati tko i kako koristi prostore i površine u nadležnosti općine – KOME MI  PLAĆAMO TE USLUGE?

Tko upravlja „teretanom“ u Feralima i tko uzima novac od onih koji je koriste jer se i ona naplaćuje? Da li je mogu koristiti svi mještani? Tko je kupio sprave? Tko plaća održavanje prostora?

Pomozite mi da razumijem što se događa?

Za Sportsku školu Split se iz proračuna daju novci ali ta usluga je besplatna našoj djeci. Nogomet se plaća 150 kn mjesečno po djetetu i ako nogomet ulazi u iti jednu stavku iz proračuna zanima me koliko trening nogometa ustvari mjesečno košta za svako dijete?

Mi mještani plaćamo sve sportske i druge rekreativne aktivnosti u Bolu osim Sportske škole i košarke a u proračunu postoji stavka koja vjerojatno služi da dio tih troškova ide na teret Općine Bol.

NA KOJI NAČIN SE TROŠE NOVCI IZ PRORAČUNA?

Koje su usluge Športskog društva Bol koristili mještani Općine Bol u 2019.g da se iz proračuna za tu svrhu dalo 135.000 kn?

Puno je tu nejasnoća i najlakše se praviti glup i ćorav i još dodatno nazdraviti s čašom hladnog piva na Ribarskim večerima  ili kuhanim vinom na Poljani koje nam prodaje Športsko društvo Bol! A mi to ustvari  ne plaćamo – mi dajemo donaciju neprofitnoj organizaciji. Kakvi smo mi humanitarci!

Prilažem i isprintanu javnu opasku koju je vijećnik Tonči Buljan uz podršku i nekih drugih vijećnika uputio Načelniku preko facebooka jer je odbio financirati muziku za događaj od kojeg su prihodi osobna korist istog tog vijećnika.

Zapravo Općina Bol financira i najam šatora! Jesam li u pravu? I to nije dosta? O kojem se točno iznosu radi? Pa gdje ovoga ima!

Postavlja se pitanje tko to „sjedi“ u Vijeću i na ovaj način radi za interes lokalne zajednice!

Znam da ću dobiti detaljan odgovor u veoma kratkom roku  jer na moju sreću vijećnici gđa Nataša Paleka Jakšić i gosp. Tonči Buljan od kad su se primili uloge vijećnika svim se snagama bore za transparentnost!

Živjeli vi svi meni!

Ovaj upit pišem anonimno i molim da se odgovori na pitanja  koja su postavljena objave javno jer mislim da mještani Bola zaslužuju da se ove informacije napokon više doznaju!

* Objavljeno Otvoreno pismo je od strane uredništva također proslijeđeno Načelniku i Predsjedniku Vijeća Općine uz zamolbu za pismeni odgovor na sva postavljena pitanja, a koji ćemo naravno objaviti ako ga primimo.

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala BOLinfo.hr