Tekst: Jerko, Jeronim Martinić

Osvrt na moj način, zanemarivo ali indikativno i …

Uvodno. Sadašnji odnosno odnedavni društveno politički ustroj otoka Brača, državna uprava, povijesna je iznimka da nema barem nekakvu zajedničku, jedinstvenu, zakonom reguliranu otočnu vlast. Zapravo, koronovirusa radi, imamo Stožer civilne zaštite otoka Brača.

Bili su mudri, dalekovidni kreatori ( Austrougarska vlast ) društveno-političkog ustroja otoka  kada su svim ondašnjim, a time i današnjim Općinama odredile nekretnine odnosno barem manji dio morskog i obalnog pojasa, izlaz na more. Moguće je da se u skoroj budućnosti, prema određenom kriteriju, neke općine udruže, a neke ugase, odnosno da postanu lokalna zajednica u malo drugačijoj ulozi.

I da ne bismo za ovu prigodu polemizirali o Braču kao jednim brodom s 8 kapetana pažnju usmjeravam na ležerniju, meni omiljenu, turističku temu i njome povezano.

Dakle, riječ je o postavljenim tablama“ na Bračkim, županijskim, međumjesnim cestama koje, po meni, ništa ne znače. Područje ili prostor Općine Bol graniči s 4 Bračke općine koje, osim iznimno, uglavnom ne surađuje. Šteta za sve i svakoga. Moj osvrt, moje skromno zapažanje odnosi se na:

Ne baš često automobilom se vozim prema gradu Supetru i obratno, ponekad u povratku preko Postira-Pučišća za Bol. Vozeći se tako cestom iznad Bola, što mi nazivamo područje Grabice, Grohote,  nailazim na poprilično uočljivu tablu s oznakom, natpisom OPĆINA  PUČIŠĆA. Dolazim cestom pred G.Humac, križanje, ali nema oznake da li su Pučišća lijevo ili desno. Znam, lijevo su. (via Praznica)!

Vozim preko bračke visoravni opet tabla OPĆINA  POSTIRA, pa dalje ili bliže OPĆINA  NEREŽIŠĆA  i taku u povratku. Nerijetko sam razmišljao što uopće ove table znače ili predstavljaju. Nisam baš posvema siguran da i organizatori i realizatori to znaju. Ako se i na ovakav način željelo društveno-politički  i gospodarski dati na znanje da smo na otoku ne jedinstveni onda O.K.  Priznajem, možda moja neodlučnost, godinama me te table iritiraju i nukaju da nekome napišem ali … , a zašto to radim danas ni sam ne znam odgovor. Možda me motivirao razgovor u emisiji Nedjeljom U 2, gradonačelnik Svete Nedelje,  Dario Zurovec dana 10.05. 2020.g.

Pokušao sam u više navrata barem trenutak, sebe radi, biti u nekoliko uloga:

a.- u ulozi „turista“ pogotovo iz inozemstva, table ako ne zbunjuju, barem mogu izazivati sumnju da se možda ne voze u dobrom smjeru ili im pak takve table ništa ne znače.

b.- u ulozi nekog otočana, domicilnog stanovništva, čija obitelj kao i neki poznanici imaju svoje nekretnine daleko od svog stalnog mjesta prebivalište i vide tablu druge općine koja im ništa ne znači. (druga katastarska općina) .

c.- u ulozi pastira, vlasnika ovaca, koji se vrletima, šikarama  i uz ceste otoka kreću te tabla također ništa ne znači. A bogme table ni drugim domaćim a ni divljim životinjama, pticama također a ma baš ništa ne znače.

Vraćam se na početak odnosno naslovu i volio bih od nekoga dobiti obrazloženje kojom svrhom i kome su namijenjene navedene table. Zašto neracionalno i nepotrebno trošiti novac poreznih obveznika, stanovnika otoka Brača. Znam da ovih dana, mjeseci, imamo neusporedivo važnijih  tema i pitanja prvenstveno gospodarskih i da je ovaj osvrt gotovo zanemariv. Ali, poznato je i to da se u detaljima mnogo toga krije.

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala BOLinfo.hr