Tekst: Jerko, Jeronim Martinić

Završio je WTA tenis turnir i, po meni, odmah treba razmišljati  o turniru slijedeće godine na destinacijskoj razini. O instituciji i „resornoj“ osobi.  

Naime, na ovaj osvrt ponukala me izgovorena i u javnim medijima napisana rečenica odnosno izjava  gospodina Feliksa Lukas – citiram: „da moja sestra Taja nije pristala odraditi posao ne bi bilo turnira“. 

Zašto DA za održavanje navedenog turnira. Imamo, izvanrednu, turističku i sportsku infrastrukturu, pa zašto ne ovakav i još veći i još više tenis turnira.?   

Dobra je i velika je vrijednost na međunarodnoj razini marketinška poruka ne samo za sportsku javnost  nego je to i  turističko-sportska reklama za destinaciju Bol. Kupališni, obiteljski i sportski oblici turizma, a još i sačuvanom prirodom (more i obala ) ogromna  je Bolska destinacijska vrijednost.

Ako se kojim slučajem, što bi bila velika turistička pogreška,  turnir zanemari ili izgubi gotovo ga je nemoguće vratiti, a i preskupo bi bilo. Zato učinimo sve „bez zadrške“ da se Tenis turniri održavaju.Ne bi trebala biti zanemariva činjenica da ovakav tenis turnir ne  počinje od nas danas nego je to započelo još 1987. Na temeljima dobro organiziranih međunarodnih rekreativnih odnosno amaterskih tenis turnira i tradicije, dobiveno je povjerenje za organizaciju ovakvog  profesionalnog turnira kojeg ne smijemo izgubiti.  Spomenuti se može i to da su neke destinacije zainteresirane za ovaj i ovakav tenis turnir.

Dakle, ovo je na neki način  nastavak, s  prekidima za vrijeme Domovinskog rata, još od 1991.g.  organiziranog i realiziranog profesionalnog WTA tenis turnira.  Vrijedi spomenuti na veliku aktivnost institucija, gospodarstvenika, pojedinaca i entuzijasta volontera  na dobru organizaciju  međunarodnih rekreativnih odnosno amaterskih tenis turnira i to:

1987. ( 14.-20. 09. ) Svjetsko prvenstvo novinara u tenisu
1988. ( 16.-22. 05.)  2 nd International Seniors and Veterans Tennis Tournament 
1988.  Italia cup   
1989. ( 11.-16. 04. ) 2 nd  „JAT inter-line“ International Tennis Tournament
1989. (16.-22.05.) 3 rd „Golden Cape Trophy“, seniors and Veterans Tournament.
1989. ( 23.-28. 05. ) „ Crawfort Cup“ The International Team Competition For Veteran Tennis Players Category 70+
1989. ( 5.-7.07. ) „Galea Cup“  Europen  Team Championship
1989. ( 9.-15. 10. )  „Adriatic Coast“  Womens Tournaments in Yugoslavia
1989. ( 29.09.- 08.10.) „18 World Tennis Championship for Doctors“
1989. ( 16.-22. 10.) „ Elaphusa Cup“ 1st International Seniors and Veterans   

A što se odnosi na ovaj turnir primijećeno je nedostatak lokalne organiziranosti. Tko je Bolski ili tko su sve predstavnici u radnom timu odnosno organizacijskom odboru WTA turnira u Bolu.? Zapravo ne osjeća se nikakav „angažman“ mjesnih institucija, njihovih lidera, pa ni drugih pojedinaca.  ( TZ; Škole; Udruge; Sportski klub-tenis club;  amateri-volonteri …. ) O posjećenosti publike na tenis terene korona virus i s tim povezano učinila je svoje.  Ne ponovilo se.! Međutim, ne smije se zanemariti činjenicu da je na spomenutim tenis mečevima bilo na desetke, a na finalnim mečevima i par stotina gledatelja među kojima je bilo Bračana i turista. A  destinacijsko pozitivno ozračje treba  transparentno usmjeriti na prethodno planirane, dobro razrađene sadržaje, projekte i investicije. 

Da, bilo je nešto nepotrebno odnosno kontraproduktivno ispolitizirano na lokalnoj razini povezano s turnirom, ali to ni u kojem slučaju ne smije biti razlog zanemarivanja ovakvog sadržaja u turističkoj destinaciji Bol.     Pravne i fizičke osobe, gospodarski subjekti, a posebno turističke agencije trebaju na svoj način participirati  za ovu sportsku manifestaciju. Za dobar, transparentan i kvalitetan program, u pravilu, nikada  ne bi trebao biti problem financijske naravi, a tu spada i ovaj Bolski WTA tenis turnir.  Nužno bi bilo, pored ostalog, o problematici  WTA tenis turnira, razgovarati sa novim većinskim vlasnikom tenis terena i hotela. Uvjeren sam u pozitivan pristup i realizaciju narednih godina ovog i drugih tenis turnira, ja tako mislim.

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala BOLinfo.hr