Tekst: Jeronim Jerko Martinić

Jesmo li išta naučili iz iskustva koronavirusa?

Zatvorili smo vrata prošloj 2020. „koronavirus turističkoj sezoni“, ali uskoro smo i na otvaranju istih ili novih vrata. Korona ili slične nepogodnosti mogu imati ne samo sezonski nego nažalost i karakter trajnosti. Neki stručnjaci smatraju da će  zbog pandemije turistički oporavak možda trajati i duže vremensko razdoblje, makar je još uvijek previše (raznih) nepoznanica.

Od politike nekih zemalja (EU) i njihove razine uključenosti ovisi u mnogo čemu kakva će nam biti ljetna turistička sezona 2021.

Mi u Bolu i ne samo mi, živjeli smo od rekordnih brojeva kojim smo prikrivali stvarnost-stvarnoga, zatvarali oči ili barem malo bili slijepi za stanje i probleme u našoj destinaciji. Za naše slabosti svatko je na svoj način našao opravdanje, a posljedice snose pojedini oblici turizma i pojedinci nositelji specifičnih usluga. Selektivni oblici turizma (ciklo turizam, zdravstveni, sportski, kongresni, obiteljski i kupališni, prirodno-ekološki) predstavljaju neposrednu i perspektivnu turističku budućnost za koju Bol ima vrlo dobre predispozicije. Takvim selektivnim oblicima turizma sam će po sebi smanjiti pritisak turističke masovnosti. Javni i privatni sektor u našoj turističkoj destinaciji nisu dovoljno usklađeni. Ipak, pretpostavljam da je ili da će „stožer“ ili netko drugi na razini lokalne zajednice, stručno-znalački,  analizirati prošlu i donijeti barem preporuke za narednu i naredne sezone.  Moglo bi se, posebno lokalnoj zajednici, destinacijskom stožeru, postaviti pitanje: što je „kuvertirano“ ili barem privremena alternativa, ako bude znatno smanjen priliv turista i više sezona? Nije na odmet razmišljati kako nije samo koronavirus u pitanju nego i oslabljena platežna moć srednjeg EU i svjetskog staleža, naših potencijalnih turista. Je li nas koronavirus i sve s njime povezano, u bilo čemu, barem  malo opametio? Poznato je i to da ni u krizi kvalitetan proizvod nema visoku cijenu!   

U dobro organiziranoj turističkoj destinaciji, ponavljam, trebala bi „postojati“ fleksibilnost i spremnost za brze i česte pa i stalne prilagodbe pa je tako barem neke nedostatke moguće pretvoriti u prednost. Brza prilagodba i inovativnost ključ je barem nekakvog uspjeha. Korona i slične  nepodopštine  nas na to upozoravaju. Treba nam, pogotovo sada u kriznom vremenu Stožer i to stalni stožer za razvoj naše destinacije.   

Masovnost dolazaka za turizam znači jako malo

Priroda je komparativna prednost svim oblicima turizma. Mi to imamo, a ne koristimo, naprotiv, radimo gotovo suprotno tom Božjem ili prirodnom daru.

Je li to „suprotno“ uopće moguće i je li to istina. Odgovor je, moguće je i istina je, uvjerite se sami.  Što zapravo mi želimo, a što pak ne želimo, koji su nam ciljevi.? Stalna pitanje – nikada utemeljenog zajedničkog odgovora i dogovora. Kamo i kako dalje u našem bolskom turizmu. To krucijalno pitanje konačno trebamo definirati i betonirati. O ovakvim temama i pitanjima često se pojavljuju stručni razgovori i pisani tekstovi u časopisima i dnevnom tisku. Uostalom bezbroj je puta rečeno i mnogo puta napisano da je Bol prvenstveno kupališna, obiteljska ljetna turistička destinacija sa svim možebitnim nadopunama te osnovne prirodne turističke pogodnosti. Masovnost turista  koja se posljednjih godina događa što se predočava brojem dolazaka, noćenja, ovoga i onoga, jako malo znače.  Trebalo bi analizirati ekonomske odnosno novčane efekte i  nastojati brojeve, masovnost, ako ne smanjivati barem zaustaviti i poraditi na kvaliteti proizvoda i usluga u destinaciji.  

Turistička zajednica i Općina za iznajmljivače nisu ni kalendar izradili

Nerijetko upotrebljavamo riječ „zajedništvo“ u destinaciji- doduše, puno toga u mislima, riječima i djelima nedostaje od tog zajedništva. Eto, prije nekoliko mjeseci iz Ureda Turističke zajednice pozivaju na zajedništvo:  „Dragi naši iznajmljivači, ugostitelji i hotelijeri, ispričajte nam jednu vašu priču …“ 

Ne pamtim  izgovorenu riječ „dragi i zajednički“. Zajednički npr.  Turistička zajednica i Općina mogli su izraditi kalendar za 2021. godinu i podijeliti tim našim dragim iznajmljivačima odnosno mještanima Bola.

Nedavno su bili  izbori  u radna tijela Turističke zajednice, a koliko naši dragi iznajmljivači odnosno mještani o tome znaju? Ništa! Uostalom, moglo bi se postaviti pitanje: Okuplja li danas Turistička zajednica stvarno i konkretno, po načelu destinacijskog menadžmenta, sve dionike u destinaciji zbog koje je osnovana, radi razvoja i upravljanja s unaprijed usuglašenom vizijom. Odgovor je: ne i to se lako može dokazati!

U čemu je zapravo vidljivo da ili kako lokalna samouprava svojom ulogom    (političkom, društvenom, ekonomskom, kadrovskom) doprinosi  podizanju kvalitete turističkog proizvoda i usluge na višu razinu u ovom našem Bolu.

Bolska domaćinstva, iznajmljivači soba i apartmana svake godine sve manje imaju koristi po jedinici smještaja; prodajne cijene uglavnom iste, potrošni i drugi materijali za čišćenje i održavanje sve skuplji, češće čišćenje i mijenjanje rublja radi sve kraćeg boravaka turista, porezi, paušali, članarine, to nam potvrđuje. Uostalom koja je svrha turizma ako domicilno stanovništvo nema primjerene ekonomske koristi?

Previše apartmana, vlasnici nerijetko i nelegalni iznajmljivači

Ne nedostaje nam u Bolu broj i vrsta hotela (uključujući budući „Park“ i „Bijelu kuću“), imamo ih dovoljno. Nažalost, imamo previše apartmana. Još je žalosnije što veći broj zgradurina i apartmana posjeduju vlasnici koji nisu stalni stanovnici Bola, a nerijetko su to i nelegalni iznajmljivači. 

Pažnju o razvoju bolskoga turizma treba obratiti i usmjeriti na uvjete o mogućnosti produljenja ljetne turističke sezone.   

Možemo li tvrditi da je naše mjesto „super destinacija“ u bilo kojem pogledu, primjerice u pogledu organizacijskog zajedništva i uređenosti (ex kompleks „Bijela kuća“, riva-luka, tržnica, šetnica, hortikultura, table i posebno reklamne i svjetleće table, smeće, parkirani automobili uz samu plažu, „mirišljiva plastika“ uz rivu umjesto ekskluzivne suvenirnice, parfumerije…)? Izbor i kvalitetu ugostiteljskih usluga zamijenila je sendvič i caffee  i cocktails „to go“  ponuda. Bučna mehanička glazba na plaži danju, u klubu noću, narušava sate odmora.  

Nedavno, krajem 2020. udružile su se Turističke zajednice otoka Korčule. Mi smo na Braču gotovo bili pred takvom realizacijom još 2008. godine, a zašto nismo uspjeli, možda bismo mogli saznati od Lovre  Kušćevića, Bože Sinčića ili nekog trećeg.

Za nelegalnost postojećih, odnosno dodatni „kamp-glampig“ objekata zapadno od glavne plaže odnosno između šetnice i zaobilazne ceste Bol-Murvica neće biti prijave nadležnim službama jer bi samom prijavom možda došlo do ugroze rada drugih kampova“, na vijećničko pitanje, rekao je načelnik Općine na 7. sjednici Općinskog vijeća 27. studenog 2020. godine.

Ma, je li to moguće?

Ilegalno sagrađeni objekti iznad ceste Bol- Murvica

Gradnja poljskih kućica (kućetina, vila, apartmana ) iznad ceste zaobilaznice Bol-Murvica, a ispod starog puta iste dionice čini mi se da nije regulirana  prostornim, urbanističkim i inim planovima.  Ako vlasnici ili posjednici i imaju „formalni papir“, lokalna zajednica treba iskazati određenu sumnju odnosno nezadovoljstvo takvim pojavama i takvim činjenicama.

Ako pak takve pojave, anomalije i nisu formalno u nadležnosti Općine, na loša događanja u prostoru destinacije lokalna vlast može i mora javno, ako treba i medijski ili na sličan način reagirati. Zašto ne?

Slična pojava događa se istočno od Sv. Lucije i zapadno prema selu Murvica. Možda  je i to manje zlo od zgradurina sa 8-9 i više apartmana.

Plan upravljanja pomorskim dobrom, godinu za godinu, koncesijsko odobrenje trebalo bi u velikoj mjeri odražavati barem nadziranje možebitnih odluka odnosno planova i projekata za budućnost. Da li je to tako? Nije!

Bol je zadnjih godina turistički devalvirao

Neke su se općine pobunile zbog nelegalne izgradnje, zbog uzurpiranja pomorskog dobra, zbog izostanka zaštite prirodnog prostora koji ranjava deklarirani turistički plan. Javno su objavili i osudili takve pojave mjesta kao što su Savudrija, Vodnjan, Malinska, Murter-Tisno, Makarska… a mi u Bolu? Javno objavljene riječi Brune Bulića iz Istre: „zbog velikog novca događa se opasna  betonizacija, apartmanizacija, a veliku ulogu u tome imaju nesposobne lokalne samouprave“. 

Bol je izgleda u rukama nepoznatih, sve je umreženo, a u mjestu nedostaje kritične mase da se umreženosti suprotstavi (tako barem govori riva, ulica, kavana). Ili se možda čekaju lokalni izbori?  Općinski budžet bazirati uglavnom na komunalnoj naknadi tj. apartmanizaciji nikako nije dobro rješenje. Neki planovi, a i projekti, pojavljuju se i ponavljaju već nekoliko godina odnosno nekoliko mandatnih razdoblja.

Od nagomilanih neriješenih problema u destinaciji ne može bježati ni izvršna vlast, ali ni tzv. opozicija, a dobro bi bilo priznati i reći: Možda smo ipak nešto nekada i negdje pogriješili.

Bol je zadnjih godina, turistički gledano, u mnogo čemu zabrinjavajuće devalvirao. Uskoro će novi lokalni izbori, pa će biti govora o lijepim starim-novim planovima, da ne kažem, „željama“ što će biti lijepo za čuti. Možda se i dogodi neka planska aktivnost, kao mamac pred izbore, a nešto se može povezati i s popisom stanovništva i imovine u travnju-svibnju 2021. godine (popis je u međuvremenu ipak zbog epidemioloških mjera odgođen).  

Planovi i obećanja

Dana 31. prosinca 2018. godine i 12. siječnja 2019. godine, te 2. i 3. siječnja  2021. lokalni općinski portal pod  „dirigentskom palicom“ sadašnjeg načelnika, te kandidata (priča se) za ovogodišnje izbore,  najavljuje „kontinuiranu politiku razvoja  za dobrobit mještana do 2025.godine“.  Dobro bi bilo potruditi se pročitati godišnje i višegodišnje planove objavljene gore navedenih datuma. Planovi će se realizirati sljedeće godine na proljeće, na jesen, pa do početka sljedeće sezone, čeka se presuda, postupak je u tijeku, radi se na projektu, a to traje više mandata, a ne zna se koliko godina. 

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala BOLinfo.hr