Tekst: Jerko, Jeronim Martinić

U prvom dijelu, pred izborno vrijeme, osvrt se odnosio na izrečeno odnosno napisano tadašnjeg načelnika u tjedniku Nacional od 13.travnja 2021. Napisani tekst odnosio se na činjenicu da, sada već ex većinski vlasnik Sunce-hoteli, nije dovoljno doprinio većoj kvaliteti destinacijskom turizmu Bola. Nedovoljna destinacijska suradanja sa spomenutom tvrtkom odnosno vlasnikom činila je i učinila je svoje. O novom većinskom vlasniku ne znamo ništa ili samo malo, ono što je pisano u medijima. Suglasan  sam sa napisanim. Osobno se nadam da će novi vlasnik, hotelske kuće, naći način za dobru društvenu i gospodarsku suradnju s lokalnom zajednicom. 

Po običaju, opet pred lokalne izbore, govori se o novim-starim planovima, a upravo se nešto minijaturno radi-gradi-uljepšava. Baš lijepo i bilo bi dobro da su barem češće lokalni izbori.

U nastavku nešto nakon lokalnih izbora održanim dana 16.05.2021. Da bi taj osvrt odnosno činjenice bile što vjerodostojnije još bih jednom  podsjetio na  izgovoreno i napisano, neposredno pred lokalno biranje. Je li je to utjecalo na konačne rezultate glasovanja mještana Bola i Murvice čini mi se da nije, ali je kod mnogih birača stvaralo nedoumice barem mi se tako čini.

Budući se mještani međusobno poprilično poznaju nije bilo potrebno, gotovo neprimjereno, međusobno „prepucavanje“ posredstvom  medija, posebno lokalnog portala „boljani.info“   

Bez obzira na trenutačno ne-raspoloženje lokalni portal je nužnost, a  nužnost je i novčana pripomoć portalu koja može  biti  predviđena u budžetu Centru za kulturu ili Turističke zajednice možda ili … dapače. Vjerojatno u tom slučaju ne bi bio u tolikoj mjeri pod „političkim utjecajem“. O „prepucavanju“ s potencijalnim Općinskim vijećnikom Sinišom Soljačić nema se što dodati-odbiti. Međutim držim da ni u predizborno vrijeme -baš i nije sve dozvoljeno- vrijeđanje, omalovažavanje, podmetanje ili insinuacije  bez obzira od koga i na koga se odnosi. Mjesna stranačka organizacija  OO SDP, bez razložno se negativno osvrnula na napisani tekst Siniše Soljačić koji je napisao i obrazložio; Zašto je Katarina  Marčić  nezavisna  kandidatkinja prava osoba za načelnicu Općine Bol.  Ta lokalna, političko-stranačka organizacija SDP piše o demokraciji  usmjeravajući, na određeni način,  birače kao javno  mišljenje. O proglasu koji je SDP Lista 2021. objavljena, po meni, kratko je i dovoljno jasno napisano:  Drage mještanke i mještani Bola i Murvice!  Ovo je lista moralnih, poštenih, nekomprimiranih  i politički neopterećenih ljudi, koji se zalažu za suživot-toleranciju-solidarnost i poštenje.  Moglo bi se dodati odavno poznato -uostalom neka baci kamen onaj koji je bez nekog grijeha-, ali bi se moglo i reći, već više puta napisano, „ a možda smo u mandatnim razdobljima ipak nešto, nekad i negdje pogriješili“ .                                        

A što se tiče „portala-Bavul“, ako je to uopće portal, naglašavaju da nisu „stranački obojeni“ i da su potpuno  neovisni. Ako kontinuirano nastave, za opće dobro, raditi  treba ga podržati i podupirati.

Portal „boljani.info“ je naš zajednički  portal jer se sufinancira iz općinskih sredstava, dakle svih poreznih obveznika, pa je trebao omogućiti  napisano i objaviti svakome pod jednakim uvjetima vrijeme, prostor i sadržaj.  Posebno se to odnosi na kandidate za načelnika odnosno njihovih Lista za Lokalno biranje. Po mom mišljenju kad je riječ o biranju načelnika, koju funkciju uglavnom tretiramo  političkom, trebalo bi takvu, političku, ulogu zanemariti. Naime, funkcija svakog općinskog načelnika  prvenstveno je komunalna briga, a kao dodatnu pogodnost treba uzeti u obzir organizacijske, poduzetničke odnosno menadžerske i društveno-političke sklonosti i sposobnosti na destinacijskoj razini. 

Minorna, po formalnom broju članova, politička stranka SDP na lokalnim izborima doživjela je izborni neuspjeh. Međutim, stranka SDP po broju simpatizera, a time i glasača nije minorna, dapače. Kako ili zašto mještani Bola nisu glasovali za Listu SDP nije nevažno pitanje? Na to pitanje trebali bi dati odgovor stranački aktivisti a posebno članovi Općinskog vijeća  u prošlim mandatnim razdobljima. Liderima, aktivistima  odnosno Listi SDP-e i HDZ-e, na lokalnoj razini, svako dobro u budućem djelovanju i budućim lokanim izborima.

Zaključno o lokalnim izborima. Na ovim (2021.g.) lokalnim izborima za naredne četiri godine  izabrali smo načelnicu Općine Bol  Katarinu Marčić – izabrani su i članovi Općinskog vijeća:  Tonči Buljan; Siniša Soljačić; Zdravko Bartulović; Lea Marinković; Nataša Paleka Jakšić; Ivan Cvitović  sa Nezavisne Liste; Tihomir Marinković i Jakov Okmažić sa Liste SDP-e, te Ante Selak sa Liste HDZ-e. Isto tako, u drugom krugu 30.V., da se podsjetimo, izabran je  Blaženko Boban za župana Splitsko-dalmatinske županije. 

Sretno svima do narednih lokalnih biranja.

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala BOLinfo.hr