Iako je želja za osnivanjem ženske klape u Bolu oduvijek postojala prvi je ozbiljan korak 2006. godine napravio Jurica Bošković kada je okupio današnju postavu bolske ženske klape. Silom prilika i neprilika, klapa je s probama i ozbiljnim radom započela tek krajem 2007. godine, a otada je uspješno vodi Srećko Damjanović.

U ovih 10 godina postojanja Užonca je imala brojne nastupe u Bolu i po otoku Braču, na Smotri klapa na otoku Šolti, na Debitantskim večerima Omiškog Festivala u Bolu, u Međimurju, Splitu, a zajedno s Bracierom organizirala je i prvi klapski susret u Bolu, s desetak poznatih klapa izvan Brača. Posebno je ponosna na sudjelovanje u zajedničkom projektu Na dobro nam Božić dojde, s kojim je 5 klapa , s Brača, Šolte i Splita, uspješno nastupilo u Bolu, Supetru, Splitu, Dubrovniku, na Šolti i na Korčuli. Poput ostalih klapa na Braču, stalni je sudionik svih humanitarnih koncerata na našem otoku i šire. Pjevati, pomagati i održavati tradiciju, a pritom i uživati, glavni su razlozi dolazaka na probe i održavanja ženske klape u Bolu. Kroz klapu su ovih godina prošle brojne pjevačice iz Bola i Brača, bilo je puno odlazaka, dolazaka, odustajanja i rastanaka, sastav se često mijenjao, ali klapa postoji i uvijek se pjeva.

Od samog početka u klapi do danas pjevaju Ivana Bošković Ivičić, Lea Marinković i Merlin Katić, već neko vrijeme u klapi su i Andrea Čulina i Branka Šesnić, a nove članice predstavit će na božićnom koncertu u župnoj crkvi.

Najveći doprinos klapa je ovih godina dala glazbenim nastupima na otvaranjima brojnih izložbi u Domu kulture, gostovanjima na svečanim sjednicama i sličnim događanjima koja su uvijek odrađena uspješno i od srca.
Uz bok svojim slavnim muškim klapašima iz klape Braciera, neizostavan su sudionik božićnih, uskrsnih i drugih blagdanskih koncerata Centra za kulturu Bol. Sad već bogatoj klapskoj tradiciji u Bolu, uz mušku i žensku klapu s ponosom ističemo i mladenačku klapu VERAS, nastalu iz redova uspješnog bolskog dječjeg zbora ČARČOJAK.
Pod okriljem Centra za kulturu Bol i uz zajedničkog voditelja Srećka Damjanovića, godinama se uspješno održava tradicija klapskog pjevanja u Bolu.

Ženskoj klapi čestitamo 10 godina, a usput pozivamo i muške i ženske i dječje pjevače da se jave u Dom kulture i postanu novi bolski klapski pjevači.